Doha, Orta Doğu’nun en gelişmiş ülkelerinden Katar’ın başkenti ve en kalabalık şehri. Geçmişte balıkçılık ve inci avcılığı ile geçimini sağlayan, kendi halinde bir kasaba olan Doha’nın kaderi petrol ve doğalgaz yataklarının keşfedilmesiyle birlikte değişmiş. Ülke nüfusunun yarısının yaşadığı kentte, 1 milyonu aşkın nüfusun üçte ikisi, ülkeye çalışmak için gelen yabancılardan oluşuyor.

Kaliteli su kaynaklarına sahip olması nedeniyle ‘Orta Doğu’nun Cenneti’ olarak anılan Doha’da, Katar vatandaşlarına tüm temel ihtiyaçlar ücretsiz olarak sunuluyor. Uluslararası organizasyonların düzenlendiği Doha, yalnızca Katar’ın değil Körfez ülkelerinin de en önemli kültür, sanat, spor, ulaşım, lojistik, eğitim ve bilim merkezi.

Arap Yarımadası’nın doğusunda, İran Körfezi’ne uzanan bir Arap ülkesi olan Katar’ın komşuları arasında Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor. Ancak Katar’ın kara sınırının olduğu tek komşusu Suudi Arabistan. Diğer komşularıyla arasında Basra Körfezi’nin suları bulunuyor.

Bir İslam ülkesi olmasına karşın, gerek yalnız gerekse grup halinde seyahat eden kadın gezginler için Doha’da turist olmak hiçbir kısıtlama gerektirmiyor. Günlük yaşamda herhangi bir özel kıyafet veya davranış sınırlandırması yok. Ülkenin kültürüne saygı bakımından, vücudun omuz ile diz kapağı arasında kalan bölgesinin kapalı olması yeterli. Diğer yandan bikini, mayo gibi plaj giysileri otel havuzunun kenarında ve plajda giyilebiliyor.

Tarihi 1825’e dek uzanan Doha, tarihte ilk olarak Al-Bidda ismiyle kayıtlara geçmiş. İsmini, büyük ağaç anlamına gelen Arapça ‘ad-dawa’ sözcüğünden alan Doha, gelişen ekonomisi ve gökdelenleriyle Orta Doğu’nun parlayan yıldızı.

Doha Gezi Rehberi

Uzun yıllar aşiret beylerinin yönetimi altında bulunan ülke, genellikle göçebe kabilelerin yaşadığı yer olmasından dolayı, idaresinde sık sık değişimlerin meydana geldiği bir yerleşim olmuş. 19’uncu yüzyılda ise idare, bugünkü emirin büyük dedesi olan Muhammed al Sani’ye geçmiş. Katar’daki fiili Türk egemenliği ise ilk olarak 1852’de başlıyor. Daha sonra, 1871’de, Muhammed el-Sani’nin daveti üzerine ve kesin olarak başlamış.

Ülkede başkent Doha ve günümüzde ABD üssünün bulunduğu yer olan el-Obeid’e yerleşen Türk birlikleri, 1913’e dek burada kalmış. Basra Vilayeti’nin Lahsa Sancağı’na bağlı bir kaza olan Katar’daki Al-Sani ailesi ise Osmanlı kaymakamları olarak görev yapmaya başlamış.

Osmanlı Devleti, Katar üzerindeki haklarından 29 Temmuz 1913’te vazgeçtiyse de ülkedeki son Türk askeri, Ağustos 1915’te çekilmiş. Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasının ardından 3 Kasım 1916’da İngiliz işgaline uğrayan Katar, 3 Eylül 1971’de İngiliz hakimiyetinden ayrılarak bağımsız bir devlet olarak tanınmış.

Doha Gezilecek Yerler

Doha gezilecek yerler listesinde yer alan seçenekleri öncelik sırasına göre sıraladık. Şehrin eski tarihi kalbi olan Souq Wakif başlıbaşına Doha’ya gitmek için bir sebep. En az 1 tam gününüzü burada geçirmenizi öneririz. Korniş, İslam Eserleri Müzesi, İslam Kültür Merkezi yine bu bölgede. Eğer Banana Island’a gitmeyi düşünüyorsanız adaya giden özel tekneler de yine buradan kalkıyor.

1. Souq Waqif

Souq Waqif, Doha’nın eski yerleşim merkezi olan otantik bir bölge. Geleneksel giysiler, baharatlar, el sanatları ve hediyelik eşyaların satıldığı Souq Waqif’te karşılıklı sıralanmış dükkanlar bulunuyor. Geometrik desenli bir labirenti andıran Souq Waqif, Orta Doğu pazarlarının (souq) karakteristik özelliklerine sahip pek çok dar sokaktan oluşuyor. Hem yerli halkın hem de kent ziyarete gelen turistlerin en popüler mekanı.

2. Corniche

Corniche, Doha’nın etkileyici sahili ile şık şehir atmosferinin en iyi hissedildiği yerlerden. Doha Koyu’nun çevresindeki gökdelenleri, geniş cadde ve bulvarlarıyla şehrin en hareketli bölgesi. Kıyı şeridi boyunca bir kordon boyu olan Corniche’te, havanın serinlediği dakikalardan itibaren kalabalığın arttığı ve gece yarısına dek devam ettiğini görebilirsiniz.

3. İslam Eserleri Müzesi

İslam Eserleri Müzesi (Museum of Islamic Art), İslam kültürünün yansımalarına tanıklık eden en ideal adres. Farklı coğrafyalarda hüküm sürmüş İslam medeniyetinin en nadide örneklerini görebileceğiniz İslam Eserleri Müzesi, Doha Limanı’nda yer alıyor.

Paris’teki Lourve Müzesi’nin önünde bulunan piramidi tasarlayan mimar tarafından yapılan müze, bir Türk firması tarafından inşa edilmiş. Terasındaki muhteşem Doha manzarası ve şık kafesiyle, aynı zamanda Doha’nın en turistik yapısı.

4. İslam Kültür Merkezi

İslam Kültür Merkezi (Islamic Cultural Center), Doha’nın en güzel yapılarından biri. Geceleri ışıklandırıldığında kentin her yerinden görünen bu hoş yapı, farklı mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken adreslerden biri. Merkezde, İslam kültürüne dair pek çok şey bulabilirsiniz.

5. Katara Kültür Köyü

Katara Kültür Köyü, Doha’nın kültür ve sanat yerleşkesi olmakla birlikte, ülkenin yerel özelliklerini modern mimari ile buluşturan bir merkez. Yerleşke içerisinde bulunan Güvercin Kuleleri ve Katara Camii, alanın en önemli sembolleri. Mini golf araçları ile gezinti imkânı sunan bölge, akşam saatlerinde ise düzenlenen çeşitli aktivitelerle daha da hareketleniyor. Diğer yandan alan içerisinde pek çok sanat merkezi ve müze yer alıyor.

6. The Pearl-Qatar

The Pearl-Qatar, West Bay Sahili’nin açıklarında Akdeniz tarzı yat marinaları, rezidans kuleleri, villaları ve dünyaca ünlü markaların butikleriyle lüks alışveriş imkânı sunan, yapay bir ada. Doha Marinası’nın da yer aldığı ada çevresinde teknelerle tur atabilir, dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranlarında yemek yiyebilir, kordondaki kafelerde dondurma yiyip serinleyebilirsiniz.

7. West Bay

West Bay, Doha’nın olduğu kadar Katar’ın da siluetini oluşturan, fotoğraflardan tanınan bir bölge. 300’e yakın gökdelenin yer aldığı West Bay’da, iş merkezleri, ofisler ve uluslararası büyük kuruluşların merkezleri yer alıyor. Hemen hemen dünyaca ünlü tüm otellerin bulunduğu bölgede yapılaşma gece gündüz demeden devam ediyor. Konaklama için tercih edilecek yerlerden biri.

8. Banana Island

Muz Adası (Banana Island) şeklinden dolayı bu ismi alan ve 800 metrelik sahili ile başkent Doha’nın en uzun plajına sahip olan doğal bir ada. Bembeyaz kumları, gökyüzüne yükselen palmiyeleri ve turkuaz berrak denizi ile Asya’nın tropikal adalarını aratmayan nefis ada üzerinde, Orta Doğu’nun en büyük SPA ve wellness merkezine sahip Banana Island Resort Doha By Anantara bulunuyor.

Yaklaşık 25 dakikalık bir tekne seyahati ile ulaşabileceğiniz ada, Doha’nın en güzel yerlerinden biri. Özel bir mülk olduğundan rezervasyon yapılması şart. Gecelik konaklamalar ise 1500 TL ve üzerinde.

9. Rumaila Park

Rumaila Park, Corniche ile şehir merkezi arasında yer alan yemyeşil bir alan. Kentte soluk almak isteyenlerin buluşma noktası olan park, kompleks bir yapı gösteren rekreasyon alanı. İçerisinde açık hava tiyatrosu, çocuk oyun alanları, sanat galerisi, kafeterya ve oyun sahaları bulunduğu Rumeila Park, çevresindeki hediyelik eşya dükkanlarıyla da gözde bir bölge.

10. Sealine Çölü

Sealine Çölü Katar’a gelen ziyaretçilerin çöl safarisi yapabilecekleri, yarım günlük, tam günlük ya da çöldeki çadır kamplarında konaklayabilecekleri bir alan. 4×4 araçlarla çıkılan safaride kum tepelerinin bulunduğu Sealine bölgesinde, ciplerin lastik havaları indirildiğinde başlıyor.

Oldukça keyifli ve adrenalin dolu olan bu etkinlikten sonra denize girebilir veya develerle çölü gezebilirsiniz. He çöl deneyimi yaşamak hem de çölde konaklamak için tavsiyemiz Regency Sealine Beach Camp, Doha.

11. Al Khor Müzesi

Al Khor Müzesi, çok sayıda müze, sanat galerisi ve tarihi yapının bulunduğu Doha’da ziyaret edilebilecek müzelerden biri. Doha şehir merkezine 57 km uzaklıkta Al Khor kasabasında deniz kıyısındaki müzede, ilk çağ ve orta çağa dek uzanan geniş bir zaman dilimini simgeleyen kalıntılar bulunuyor.

Zemin katta antropolojik bir bölüm yanında Al Khor’un ünlü ünlü balıkçılık, dalış ve gemi yapımı tasvir eden bir bölüm içeriyor. Birinci katta, deniz kabuklarından boyalar yapma teknikleri, son zamanlarda keşfedilen kalıntılar ve Katar’daki son 120.000 yıldaki değişimleri gösteren jeolojik haritalar sergileniyor.

12. Al Shahaniya Doğal Yaşam Parkı

Al Shahaneya Doğal Yaşam Parkı, şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta yer alıyor. Farklı hayvan türlerinin yetiştirildiği doğal bir gözlem alanı olan park, özellikle çocuklu aileler için ideal bir adres.

13. Al Zubarah Arkeoloji Alanı

Al Zubarah Arkeoloji Alanı, Katar’ın kuzeybatı kıyısında, Doha’ya 105 km mesafede yer alan tarihi bir yapı. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Al Zubarah Kalesi ve onu çevreleyen 60 hektarlık arkeolojik alan, bölgedeki 18’inci ve 19’uncu yüzyıl yerleşiminin en kapsamlı ve en iyi korunmuş örneklerinden. Al Zubarah, Hint Okyanusu’na uzanan bağlantılarıyla bir zamanlar körfezin en önemli inci dalgıçlığı ve ticaret merkezlerinden biri olan etrafı duvarlarla çevrili bir sahil şehrinin kalıntılarını da kapsıyor.

14. Khor Al Adaid Doğal Rezervi

Khor Al Adaid, Katar’ın güneydoğu köşesinde Doha’dan yaklaşık 60 km uzaklıkta, ülkenin en etkileyici doğa harikalarından biri. ‘İç Deniz’ olarak adlandırılan Khor Al Adaid, kendine özgü ekosistemiyle, denizin çölün kalbine kadar ilerlediği dünyada ender rastlanan yerlerden biri. Rüzgarın etkisiyle yer değiştiren kum tepeleri, gelgitin yarattğı benzersiz güzellikleriyle ve jeolojik özellikleriyle dünyanın özel yerlerinden.

Arap oryxi, ceylanlar, çeşit çeşit kuş türleri ile de kendine münhasır bir doğal yaşama sahip. Dünyanın başka bir yerinde bilinen bu tipte benzer bir lagünal sistem yok. Geçmişte geleneksel tarım ve balıkçılık yerleşmelerinin olduğu Khor Al Adaid bugün UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Kara yoluyla erişim olmayan bu sakin su cennetine yalnızca kum tepeleri aşılarak ulaşılabiliyor.

15. Katar Racing and Equestrian Club

Katar Racing and Equestrian Club, 1975’te açılan ve Katar kültüründe önemli bir yere sahip olan atların yetiştirildiği, biniciliğin öğretildiği, ulusal ve uluslararası yarışların yapıldığı kulüp Katar’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Kulüpte gerçekleşen yarışlar her çarşamba ve perşembe günleri ücretsiz izlenebiliyor. Ayrıca kulüpte farklı yaşlara uygun olarak binicilik dersleri veriliyor.

Palmiye ağaçları, liman manzarası ve plajlarıyla etkileyici bir şehir olan Doha’nın farklı bölgelerine dağılan müze ve sanat galerilerinden Fotoğraf Müzesi, Silah Müzesi, Oryantalist Müzesi ve Şeyh Faysal Koleksiyonu gezilecek yerlere eklenmeli.

Doha yeme ve içme

Katar’daki sınırlı tarım faaliyetlerine rağmen, ülkenin geleneksel mutfağının yanı sıra, dünya mutfaklarından oldukça geniş bir seçki sunan Doha, tam bir gurme cenneti. Hint Yarımadası, İran, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika mutfaklarından etkilerin görüldüğü Doha’da, Orta Doğu başta olmak üzere, Hint, Filistin, Uzak Doğu, Çin, Türk, İtalyan ve Arap mutfağından enfes lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar bulunuyor.

Doha’da hemen her yemeğin yanında servis edilen humus, kuskus, falafel ve fettuş sıklıkla tüketiliyor. Yemeğin üzerine ise, naneli çay ve baharatlarla karıştırılmış Türk kahvesi ikram ediliyor. Diğer yandan pek çok Türk restoranının da bulunduğu Doha’da, unutulmaz bir mutfak deneyimi sağlayacak restoranlar arasında ise Ard Cannan, Sukar Pasha Ottoman Lounge, Al Jastra, Belgia Cafe, La Dolce Vita ve Chopsticks bulunuyor.

Diğer yandan Souq Wakif alışverişin dışında çeşitli kafe ve restoranlara da ev sahipliği yapıyor. Burada İran restoranı Parisa ve Fas restoranı Argan tercih edebileceğiniz yerlerden. Kentte otellerde yer alan mekanlar da oldukça popüler. Shanghai Club at Shangri-La Hotel ve Spice Market W Doha Hotel Asya lezzetlerini en mükemmel sunan iki popüler otel restoranı.

Doha konaklama

Doha, konaklama açısından pahalı sayılabilecek bir şehir. Zira dünyada kalabileceğiniz en iyi tesisler ve en yüksek standartların bulunduğu Doha’da, otellerin hemen hepsi 4 ve 5 yıldızlı. Başkentin büyük otellerinin çoğu kendine yeten bağımsız resort oteller olmakla beraber merkezi iş bölgesine ve şehrin başlıca turist aktivitelerine birkaç adımlık mesafede yer alıyor.

Otellerin tamamı çok çeşitli otel içi tesisler ve hizmetlerin yanı sıra, pek çoğu da sahil şeridinde özel tesislere sahip. Bu otelleri özel butik oteller ve servisli daireler de dâhil olmak üzere şehir merkezinde çeşitli işletmeler tamamlıyor.

Lüks konaklama tercih edenler için Shangri-La Hotel, Four Seasons Hotel Doha ve Marsa Malaz Kempinski; daha düşük bütçeli konaklama tercih ederseniz de InterContinental Doha ve Musheireb-Souq Waqif Boutique Hotels doğru adresler olabilir.

Doha alışveriş

Doha, çok sayıda küçük dükkânın yer aldığı yöresel “souq”ların atmosferiyle büyüleyici bir alışveriş deneyimi sunuyor. Eski çağlardan bu yana tüccarlar yerel toplumun günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere geleneksel pazarlarda bir araya gelmiş. Souqlar yalnız Katar’da değil Doha’da da halen modern hayatın önemli bir parçası. Giysi, kumaş, altın, baharat, mutfak eşyaları, evcil hayvan gibi ürünler satan dükkânlardan hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.

Halı, kilim ve bedevi dokuma ürünleri, Araplara özgü kahve demlikleri ile gümüş tütsü kapları, tespihler, kakmalı mücevher kutuları, minyatür Arap yelkenlileri, pirinç eşyalar, yöresel el sanatı ürünleri de oldukça popüler.

Doha’nın en büyük alışveriş merkezi olan City Center Mall‘da ise, park alanları, bankalar, süpermarketler, kahve dükkânları, restoranlar ile sinema, bowling ve buz pateni gibi eğlence aktiviteleri bir arada bulunuyor.

Doha’ya nasıl gidilir

Ülkemizden vize istemeyen Katar’ın başkenti Doha’ya Türkiye’den İstanbul, Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa havalimanlarından direkt uçuşlarla ulaşım mümkün. Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines ve Qatar Airways bu hatta seferi olan hava yolu şirketleri.

2015’te Orta Doğu’nun En İyi Havalimanı unvanını kazanan Hamad Uluslararası Havalimanı, Qatar Airways’in ana üssü olmasının yanı sıra 50’den fazla uluslararası hava yolu şirketine de hizmet veriyor. Şehir merkezine 30 dakikalık mesafede olan Hamad Uluslararası Havalimanı şehrin güneyinde oldukça kolay erişilir bir konuma sahip.

Doha, başkenti olduğu Katar’ın ve Orta Doğu coğrafyasının yükselen yıldızlarından. Gelişmiş ekonomisi, modern ve yerel kültürü bir arada hissettiren yaşamı ile şehir keşfedilmeyi bekliyor.

4 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz