Dubai, Arap Yarımadası’nın en zengin şehirlerinden. Devasa gökdelenleri, kilometrelerce uzayan plajları, son model arabaların gezdiği caddeleri ile baş döndüren Dubai alışveriş sevenlerin de gözde şehirlerinden.

Eskiden alışveriş cenneti olsa da emirliğe gelen yeni vergi sistemiyle eski günlerini aratır oldu. Sadece alışveriş için bile çok sayıda turistin ziyaret ettiği Dubai eskisi kadar ucuz değil ama yine de ürün çeşitliliği ile özelllikle Orta Doğu’da alışverişin merkezi olmaya devam ediyor.

duabide-nerede-alisveris-yapilir

Dubai’de alışveriş

Teknolojik aletlerin Türkiye’ye kıyasla ucuz olduğu Dubai’de tekstil, yeme/ içme bizdeki fiyatlara paralel gidiyor. Telefon, fotoğraf makinası, ipad, iphone almak istiyorsanız tam yerindesiniz. Fiyatlar ülkemize kıyasla daha uygun. Teknoloji meraklıları için Virgin Megastore ve Sharaf DG yaygın mağaza zincirine sahip ve aradığınız herşeyi bulabilme imkanı sağlıyor.

Üç günlüğüne tatile gelmişim, onu da mağaza mağaza gezip fiyat karşılaştırarak geçiremem diyorsanız da, Jumeirah Beach’de şezlonga uzanırken Souq.com isimli web sitesinden aradığınız tüm teknolojik cihazlara daha uygun fiyatlara ulaşabilirsiniz. Hem de en geç iki iş günü içinde adresinize teslim ediyorlar.

Dubai’de Alışveriş Yapılacak Yerler

Dubai Mall’ın manzarası

Dünyanın dört bir yanından turistlerin akın ettiği, özellikle de Avrupalı turistlerin gözbebeği Dubai’de yaz aylarında sıcaklıklar 50 derecelere yaklaşıyor. Hal böyle olunca, çölün ortasındaki yüksek sıcaklıklarda tek korunma ve aynı zamanda sosyalleşme alanı büyük alışveriş merkezleri oluyor. Devasa alanlarda dünyanın en popüler giyim markalarını bulabilir, şık kafelerinde oturup bir şeyler yiyip içebilir, bazıların da ise akvaryumlarda balıklarla yüzebilir ya da kayak yapabilirsiniz.

Dubai Mall

Dubai Mall, sadece Dubai’nin değil dünyanın da en büyük ve lüks alışveriş merkezlerinden biri. İçinde devasa bir akvaryum da barındıran bu merkezde balıklarla yüzme şansına sahipsiniz; tabii ki de belli bir ücret karşılığı.

Dubai Mall da neredeyse ‘yok yok’ . Dev markalardan tutun da şık kafeleriyle bir gün geçirmenin kesinlikle yetmeyeceği büyüklükte. Öyle ki metroyla geldiyseniz, tekrar metro çıkışını bulmak için epey bir yol katetmek zorunda kalacaksınız, “kayboldum, sanırım çıkamayacağım” deme ihtimaliniz çok yüksek.

Emirates Mall

Emirate Mall, Dubai’nin ikinci büyük alışveriş merkezi. Dubai’nin bir ucunu diğer ucuna bağlayan Şeyh Zayed Road üzerinde yer alan Emirates Mall, içerisinde SKI DUBAI adında bir de yapay kayak pisti ile hem Dubaililerin hem de turistlerin gözdesi. Merkez Emirates Mall metro durağına yürüme mesafesinde.

Ibn-i Batuta

Ibn-i Batuta, diğer alışveriş merkezlerine göre daha otantik. Farklı konseptteki alışveriş alanlarının olduğu merkezin açık ve kapalı alanları geleneksel tarzda dekore edilmiş. Şeyh Zayed Road üzerinde yer alan İbn-i Batuta özellikle hediyelik eşya konusunda çok zengin. Metronun Ibn-i Batuda durağında inerek birkaç dakika yürüme mesafesindeki alışveriş merkezine ulaşabilirsiniz.

Dubai Deira

Dubai’nin farklı bir yüzü: Deira

Buyuk binaların içinde değilde sokaklarda gezinerek alışveriş yapmak isteyenler Deira’yı mutlaka görmeli. Deira Dubai’nin en eski ticaret bölgesi. Burada Dubai’nin farklı bir yüzüyle karşılaşacaksınız. Buyuk alışveriş merkezlerindeki lüks ve ihtişamın yerini burada daha sade bir yasam karşılayacak sizi. Otantik bir atmosferi olan Deira’nın altın ve parfüm çarsısı alışveriş yapılacak yerlerden.

Eşe dosta ufak hediyelikler almak istiyorsanız da kesinlikle tercihiniz Deira olsun. Dubai Mall ‘da alacağınız herhangi bir hediyelik eşyayı burada yarı fiyatına bulabilirsiniz. Alışveriş merkezlerinde bir şeyler almak için acele etmeyin. Deira’ya gitmek için metronun Palm Deira istasyonunda inin.

Dubai’den ne alınır?

Dubai, altından, pırlantaya, kıyafetten, baharata kadar geniş bir yelpazede ürün seçeneği sunuyor. İhtiyacınız olan şeyleri almak için mutlaka fiyat araştırması yapın. En az iki yere sorun, bazen arada büyük fiyat farklılıklar olabiliyor.

Altın ve Pırlanta, Dubai’de alışveriş yapanların en çok tercih ettiği ürünlerin başında geliyor. Altın ve pırlanta almayı düşünüyorsanız Deira’daki Altıncılar Çarşısına uğrayın. Bölgede altın alışverişi yapabileceğiniz pek çok mağaza var. 14, 18, 22 ve 24 ayar bilezikler, kolyeler, yüzükler, küpeler ve külçe altın ve mücevher satışı yapılan mağazalarda alışveriş yaparken mutlaka pazarlık edin. Pırlanta alışverişinde de mutlaka sertifikalı ürünler alın.

Parfüm, Dubai’de alışverişlerinin en önemli parçası. Malum Araplar kokuya bizden daha meraklı ve bize göre biraz da yoğun kokular kullanıyorlar. İsterseniz bu yoğun baharatlı, kokuları dengeleyebileceğinizi parfüm çarşısını ziyaret edebilirsiniz. Deira’daki parfüm çarşında her marka parfümü uygun fiyata bulabilirsiniz, burada sıkı bir pazarlıkla fiyatı düşürmeniz mümkün.

Hurma, Dubai alışverişinin olmazsa olmazı. Bugüne kadar yediğim en iyi hurmaların Dubai’de olduğunu söylesem abartmış olmam. Çarşılarda marketlerde o kadar çok farklı çeşit hurma var ki insan hangisini alacağını şaşırıyor. Hem Avm’ler deki lüks marketlerde hem de Deira’da lezzetli hurmalar bulabilirsiniz.

Benim favorim iri ve şişko olan hurmalar, bunların tatlı oranı epey yüksek, bir tanesi bile günlük şeker ihtiyacınızı karşılamaya yetiyor. Çikolataya batırılmış olanlar da çok leziz. Az yer kapladığı ve taşınması kolay olduğu için eşe dosta hediye götürmek için de iyi bir seçim.

Baharatı Dubaililer yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Bu nedenle çarşı- pazar her yerde kolay bulunabiliyor. Zencefil, zerdeçal, kimyon gibi Türkiye’de rahatlıkla bulabileceğiniz baharatların yanında ve adını hiç duymadığımız ilginç baharatlarla da görebilirsiniz.

Genelde İranlı esnafların baharat sattığı dükkanlara girip safran ve daha bir çok çeşit baharat alabilirsiniz. Baharat alırken pazarlık yapmak pek işe yaramayabilir, fiyatlar genelde her yerde aynı ama sız yine de birkaç dükkana bakıp öyle karar verin.

Deira’daki vitrinlerin en önünde duran püsküle benzeyen safran en pahalı ve en popüler olan baharatlardan. Baharatı bu listeye yazmamın asıl sebebi Dubai’deki satılan baharatların büyük bölümünün Hindistan’dan gelmesi. Hindistan baharatıyla meşhur olduğu için burada satılan baharatların bizdekilerden daha aromatik ve taze olduğunu söyleyebilirim.

Hediyelik eşya, konusunda Dubai’de çok çeşitli alternatifler var. En popüler olanları renkli semerleriyle deve figürleri, Burj-Halife magnet ve görselleri, halı-kilim benzeri etnik ürünler. Avrupalı turistler için desenli halı ve kilimler çok ilginç gelebiliyor ama Türkiye’de daha çok çeşit var ve fiyatlar da daha uygun.

5 YORUMLAR

  1. Dubai elektronik alışverişi için çok uygun fiyatlar sunuyor. Ben iki kez telefonumu Dubai’den almıştım. Dubai’ye vize almak da kolay. Sadece 1 gün sürüyor.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz