Uzun uçak yolculuğu bir çoğumuz için stres nedenlerinden birisi. Seyahat veya tatil için çıkılan yolculuklarda, uzun uçak yolculuğunu keyifli yapmak gerekiyor ki tatil için iyi bir başlangıç olsun. Bu nedenle uzun uçak yolculuğunun bazı püf noktalarını akılda tutmakta fayda var.

Ucuz uçak bileti yakaladıkça seyahat ediyoruz ve uçak ile seyahat, yolculuk sürelerini hayli kısaltıyor. Buna rağmen öyle şehirler var ki aralarındaki uçuş süresi 10 saati aşabiliyor. Şu anda dünyanın en uzun tarifeli uçuşu Sidney-Dallas arasında yapılan yolculuk. 13.804 kilometrelik bu mesafe uçakla 16 saat 50 dakikada aşılabiliyor. İstanbul-Bangkok uçuş süresi ise 9 saat kadar.

uçak yolculuğu tavsiyeler

Uzun Uçak Yolculukları İle Baş Etmenin Yolları

Kimi uzun uçak yolculukları hem bedenimizde hem de ruh halimizi beklenmedik şekilde etkileyebiliyor. Alışık olduğumuzdan farklı bir basınç düzeyinde ve nem seviyesinde vakit geçirmenin getirdiği doğal sonuçlar var.

Bu bizi hep hayalini kurduğumuz yolculuktan alıkoymamalı. Eğer yolculuk öncesinde, sırasında ve sonrasında birtakım basit önlemler alırsak, oluşabilecek sağlık risklerini en aza indirgeyip, keyifli bir yolculuk geçirebiliriz. Saatlerin de bizimle birlikte uçup gitmesi için tavsiyeler:

1. En iyi koltuğu kapmaya çalışın

Cam kenarı mı yoksa koridor mu? Tercih bizim. Koridor kenarında oturup daha rahat hareket etme şansına sahip olmak mı, cam kenarında oturup bulutları ve kuş bakışı geçilen yerleri seyretme ayrıcalığı mı? Çıkış kapısında bulunan koltuklarda oturup daha geniş bir alanda da yararlanabiliriz. Bu durumda kişisel ihtiyaç ve zevkler devreye giriyor.

Havalimanına erken gidip, güvenlik çıkışlarında yer alan koltukları isteyin. Bu koltuklar diğerlerine göre daha geniş olduğundan rahatlıkla ayağınızı uzatabilirsiniz. Uçağın en arkasında kalan, tuvalete ve servis için yapılan hazırlıklara yakın yerleri tercih etmeyin. Gelen giden çok olacağından rahatsız olma ihtimaliniz yüksek. Sık sık tuvalete giden biriyseniz koridoru tercih edin.

Mümkün olduğu kadar ön sıra tercih edilmeli. Uçaktan erken inmek, yemek dağıtımını daha önce almak ve kuyruğa göre sarsıntının daha az olması gibi avantajları var. Airbus A320 uçaklarındaki en iyi koltuk yeri 1A. Mutlaka online checkin yaparak koltuğunuzu seçin. Online checkin uçuşunuzdan çoğunlukla 24 saat önce açılıyor.

2. Uçuş Sınıfınızı Yükseltin

Sık uçan yolcu kartınızda biriktirdiğiniz miller en çok uzun bir yolculukta işe yarar. Uçuk fiyatlar ödemeden birinci sınıf yolculuk yapmanızı sağlayacak olan bu miller size daha rahat bir koltuk, ayaklarınızı uzatmak için daha geniş bir alan, daha iyi yiyecekler ve her şeyden önemlisi nefes alacak alan satın alacak.

Hangi havalimanında olduğunuzun bir önemi yok. Özellikle aktarmalı uçuşlarda 700’den fazla havaalanı CIP salonunun kapılarını ve ayrıcalıklarla sunan Priority Pass Card edinebilirsiniz. Tüm dünyada 120 ülkede 700’den fazla havaalanı salonuna giriş ayrıcalığı sunuyor. İş ve özel yolculuklarınızda kullandığınız havayolu veya biletlerinizin sınıfı dikkate alınmaksızın, dünyanın her yerinde anlaşmalı CIP salonlarından hizmet alabiliyorsunuz.

3. Boyun yastığı ve göz bandı edinin

Sık seyahat edenler bilir boyun yastığının konforunu. Mutlaka seyahatinizden önce boyuna takılan havalı veya içerisi dolu viscos yastıktan edinin. Bu, boyun kaslarınıza yük binmeden başınızı taşımaya yardımcı olur.

Uyumak istediğinizde de yastık görevi görür. Basite almayın ve kendinize hemen bir tane edinin, havalimanlarında da satılıyor. Ayrıca, eğer uçakta rahat uyuyanlardansanız pencere yanı iyi bir tercih olur.

Göz bandı ise gözlere kapatılan ışığı engelleyen konforlu bir araç. Çoğu insan yastık ve göz bandını ihmal ediyor, yük etmek istemiyor ama her ikisi de konforlu bir uçuşun olmazsa olmazı.

4. Yanınıza gazete, kitap ve dergi alın

Sıradan bir günde evde ya da bir bankta oturup kitap, gazete ya da dergi okuyorsak, aynısını havada neden yapmayalım? Basılı kopyaları yanımızda taşıyıp ağarlık etmek istemezsek, ilgimizi çekenleri dijital olarak telefonumuza ya da tabletimize indirip uçuş esnasında keyfini çıkartabiliriz.

Türk Hava Yolları ile uçtuğunuzda, ülkemize ait gazeteleri ve Skylife dergisini okuyabilirsiniz. Ancak başka ülkelerin havayolları ile uçtuğunuzda sadece o ülkenin dili ve İngilizce olan gazete ve dergi size verilir. O nedenle yanınıza 1-2 gazete ve yine okumaktan keyif aldığınız bir dergi bulundurun. Uzun uçuşta vakti en iyi değerlendirmenin bir yolu da kitap okumak. Roman ve hikaye türü bir kitap yanınıza alın ve okuyun.

5. Yanınıza oyalanabileceğiniz bir şey alın

Bir çok uzak destinasyon uçağında gelişmiş eğlence sistemleri var, ancak ne olur ne olmaz yanınıza tablet alın ve içerisine film yükleyin. Yol boyunca film izleyerek keyifli vakit geçirin. Aynı şekilde IOS veya Android akıllı telefonunuza da film yükleyebilirsiniz. Telefonunuza Spotify yükleyin ve yol boyunca sevdiğiniz müzikleri dinleyin.

Uçaklarda size kulaklık verilse de bunun ses kalitesi oldukça kötü olabiliyor. İyisi mi siz kendi kulaklığınızı getirin. Kulaklığınızın, kulak içerisine yerleşen tipte olması daha iyi. Böylece dışarıdan gelen sesleri de en aza indirmiş olursunuz. Çevredeki gürültüler azalınca daha iyi uykuya dalarsınız.

6. Uçak içi eğlence sistemini deneyimleyin

Artık bir çok uçakta çok gelişmiş eğlence sistemleri bulunuyor. Önünüzdeki koltuğun arkasına monte edilmiş büyük ekranlı bu sistemlerde yüzlerce film, belgesel ve müzik kanalları bulmak mümkün.

Deneyin, film izleyin, belgesel izleyin, kanallarda gezinin. Eğer kullanmakta zorluk çekiyorsanız kabin görevlisinden yardım istemekten çekinmeyin. Zaman geçsin diye film üstüne film izleyerek de zihninizi yormayın. İnsanlarla sohbet edin, biraz gözlerinizi dinlendirin.

7. Hafif Seyahat Edin

Hafif seyahat etmek oldukça konfor sağlıyor. Uçak kabininde ihtiyaç duyabileceğiniz şeyler için küçük bir kabin içi çanta edinin. Büyük bagajlar için baş üstü dolaplarında yer bulmak zor olduğu gibi, kaldırıp indirirken kazalara yol açma riskini de bertaraf edersiniz.

Belki valizimizi uçağın bagaj kısmına teslim ettik ancak bir de kabin bagajımız var. Uçağa binip elimizdekini baş üstü dolaplarından birine yerleştirmek niyetindeyiz. Uçaktayız ve dolapların hepsi dolu. Yüklerimizi koltuğun altına yerleştiriyoruz ve bize ayağımızı uzatacak yer kalmıyor. Bu senaryonun başımıza gelmemesi için yanımızda mümkün olduğunca az eşya taşımakta, hafif seyahat etmekte fayda var.

Olabildiğince az eşya taşımanın faydalarından söz etmiş olsam da uzun bir uçuşta yanımızda bulundurmak isteyeceğimiz bazı hayat kurtarıcı şeyler olabilir. Boyun yastığı, göz maskesi, ses önleyici kulaklık ilk olarak aklıma gelenler. Uçakta avazı çıktığı kadar ağlayan o çocuğa ne kadar tahammül gösterebilirsiniz?

8. Çantanıza biraz yiyecek şeyler koyun

Türk Hava Yolları ile uçuyorsanız sorun yok, damak tadınıza uygun leziz yiyecekler sizi bekliyor. Ama farklı ülkelerin hava yolları ile uçuyorsanız sunulan yemekler sizi pek de tatmin etmeyebilir. Yanınıza atıştırabileceğiniz şeyler getirin. Fındık, fıstık, leblebi, tuzlu bisküvi ve gofret olabilir.

Ağız sağlığı önemlidir. Uçakta uzun yolculukta yemek yiyip birşeyler içtikten sonra kendinizi tazelenmiş hissetmek için, diş fırçanızı alın ve tuvalete giderek kendinizi yenileyin.

9. Eşyalarınızı Güvende Tutun

Pasaportumuz, paralarımız ve kredi kartlarımız tüm seyahatimiz boyunca göz kulak olacaklarımızın başında geliyordur. Uçakta, rahat koltuğumuzda oturuyor olmamız bu durumu değiştirmiyor. Önemli eşyalarınızı başüstü dolaba koymak yerine üstünüzde taşıyın.

10. Yol tutması

Yol tutması, hareket hastalığı olarak da adlandırılan, birçok yolcunun yaşadığı sorunlardan bir tanesi. Fakat, alınacak birkaç önlem bu durumun etkilerini azaltmayı başarıyor. Öncelikle, koltuğun kanat kısmına yakın bölgelerden seçilmesi oldukça faydalı. Bu bölümün ortada bulununduğu için uçağın hareketleri diğer bölümlere göre daha az hissediliyor. Koltuk seçiminin yanı sıra uçak seçiminde de çift koridorlu büyük uçakların tercih edilmesi rahat bir uçuş sağlayabiliyor.

Taşıt tutmasının bir diğer nedeniyse mideyle alakalı olduğu için, uçuşlardan önce hafif yemekler yenmesi ve 1 gün öncesinden alkolden uzak durulması gerekiyor. Psikolojik açıdan da kemerin yol boyu takılı durması tedirginlik hissini ortadan kaldıracağı için bulantıyı da bir o kadar engelliyor. Yine de bu konu ciddi bir sıkıntı halini alıyorsa, tıbbi yardım almak önemli.

11. Basınç değişimi

Basınç değişimi uçakla seyahat sırasında en çok şikayet edilen konulardan biri. Uçak kalkarken ve inerken çoğu yolcu kulaklarında tıkanma ve ağrı hissettiklerini söylüyor. Bunun nedeni o anlarda kabin içi basınçla vücudun basınç seviyesinin birbirinden farklı olması. Bu durum uçağın düz konuma gelmesiyle birlikte, kulaktan ağıza açılan östaki borusu sayesinde düzeliyor. Ancak grip ve nezle gibi bir soğuk algınlığı durumunda bu kanal açılamıyor ve rahatlık hissi yerine ağrıya neden oluyor.

Herhangi bir soğuk algınlığı hissinde uçuş yapılmaması yolcu için çok daha iyi bir seçenek. Yine de bu tıkanıklığı gidermek için yapılabilecekler arasında esnemek, yutkunmak, sakız çiğnemek ve burnu parmaklarla kapatarak hafifçe burundan nefes vermek bulunuyor.

12. Jet lag sendromu

Jet lag sendromu, uzun uçuş yaparak zaman dilimi atlayan yolcuların ortak sorunu. Vücudun biyoritminin bozulması olarak bilinen bu sendromun etkilerinin geçiş süresi yapılan uçuş uzunluğuna göre de değişiyor. Havada kalış süresinin yaklaşık 8 katı kadar devam eden sendromun en belirgin etkileri halsizlik, yorgunluk ve sindirim problemleri.

Bu etkilere en aza indirmek için gidilen yerin saat dilimine göre yaşamak en iyi tercihlerden biri. Yorgun hissedilse bile, gidilen yer gündüz saatlerini yaşıyorsa uyumak yerine ufak gezintiler yapmak diğer günleri daha verimli geçirmeye yardımcı oluyor. Vücudun su dengesini korumak, hafif yemekler yiyerek rahat kıyafetler seçmek de rahat bir yolculuk için oldukça önemli.

13. Hamilelik

Hamileyken uçma konusunda uçuş yapılacak hava yolu şirketine danışmakta fayda var. Uluslararası kurallara göre hamileliğin yanında kanama, şeker, tansiyon ve erken doğum gibi ihtimallerin olmadığı yolcuların 36. haftaya kadar uçması serbest. Ancak bazı firmalar bu limiti 28. haftaya kadar indirebiliyor. Bu limitin nedeninin anne veya bebek için zararlı olmasından değil, hava yollarının olası bir erken doğum riskini almak istememesi.

Uçuştan önce uçmada bir sorun olmadığına dair doktordan alınacak bir belge de olası bir iptal durumunu engelliyor. Uzun uçuşlarda hareketsiz oturmanın kan dolaşımını etkilemesi nedeniyle ayaklarda şişlikle yaşanabiliyor. Bu nedenle hamile yolcuların ortalama 2 saatte bir koridorda yürümeleri oldukça faydalı. Otururken de ayakları ve bacakları hareket ettirmek, germek ve varis çorabı giymek de rahat bir yolculuk sağlamaya yardımcı oluyor.

14. Uçuş korkusu

Uçuş korkusu kısa mesafelerde bile yolcu için oldukça zorken, uzun rotalar seçmeyi neredeyse imkansız hale getiriyor. Fakat uçuş korkusu kolaylıkla yenilebiliyor. Tıbbi yardım almanın yanı sıra verilen eğitimlere de katılarak bu durum aşılabiliyor. Yapılan araştırmalarla, katılanlardan %99,5 oranında olumlu sonuç alındığı belirtiliyor.

Eğitim ve tedavi haricinde uçuş öncesi ve havadayken yapılabilecek şeyler de mevcut. Kabin ekibini izlemek, müzik dinlemek, kitap veya dergi okumak, bulmaca çözmek gibi küçük aktiviteler beyni meşgul ederek tedirginliği azaltıyor. Uçuş esnasında duyulan bazı seslerin normal olacağını da unutmamak gerekiyor. Fakat yine de korkuyla başa çıkmakta zorlanılıyorsa, psikolojik olarak yardım almakta fayda var.

15. Koronavirüs tedbirleri

Koronavirüs, Çin’in Wuhan kentinde görüldükten sonra kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Küresel çapta bir salgına dönüşen koronavirüs sürecinde uçak yolculukları da bu yeni sürece uyum sağladı. Uçak yolculuklarında koronavirüs tedbirleri kapsamında maske takmak zorunlu hale getirildi.

Kabine ise küçük bir çanta dışında hiçbir eşya sokulamıyor. Birçok hava yolu şirketi uçuş sırasında bir hijyen kiti dağıtıyor. Kitin içerisinde bir adet maske ve el dezenfektanı bulunuyor. Uçuş sırasında minimum temasla ve hiyjen kurallarına uyarak koronavirüs etkisinden kurtulmak mümkün.

16. Sağlığınıza Dikkat Edin

Uzun bir uçuş esnasında sağlığımızla ilgili dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Bunların başında bol su içmek geliyor.

Bilimsel verilere göre 4 saat ve üzeri uçuşlar dolaşım sistemimizi olumsuz etkiliyor. Oturduğumuz yerden yapabileceğimiz küçük egzersizler ya da ayağa kalkıp uçak içinde bir tur atmak dolaşım sistemimizin olağan şekilde çalışmasını sağlayacak. Ayrıca yolculukta geniş ve rahat kıyafetler tercih etmek yardımcı olacak.

Basınçta ve nem oranında oluşan ani değişiklik cildimiz de etkiler. Bunu önlemek için nemlendirici kremlerin kullanın. Gerçekten çok işe yarıyorlar.

Uyumak için yardım alıyor ve uyku ilacı kullanıyorsak, daha önceden bildiğimiz, denediğimiz, böylelikle etkilerinden emin olduğumuz bir ilaç kullanıyorsanız yanınıza almayı unutmayın.

Saat dilimin değişmesi ‘Jet-lag’ olarak tabir edilen duruma yol açabilir. Bu zihnimizin karışmasına, vücudumuzun kendini yorgun hissetmesine sebebiyet verir. Varılan yerin saatine göre yaşamak, uykumuz olmamasa dahi geceyse uyumaya çalışmak biyoritmimizin daha çabuk adapte olmasını sağlayacak.

11 YORUMLAR

  1. Arkadaşlar ben Temmuz 1 ve 10 tarihine uçak bileti alacağım 1 hafta bana rehber olacak bayan arkadaşı bulabilir miyim Pattaya’da? Bir de ihtiyacimı görecek 1,000 dolar yeter mi 7 gece için? İçkiyi sevmem.

  2. En iyisi 1 gece önce uykusuz kalıp, yolda kulaklığı takıp uyumak, müzik dinlemek. Gidilen yerin de aaatine uyfun mu sorun olmaz. Çok takmamak gerek.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz