Denizine, güneşine, dört mevsim ılık iklimi, tarihine, antik kentlerine âşık olunası bu güzel Akdeniz kentinin plaj keyfini, içme suyu gibi temiz denizini doyasıya yaşamak için şehir merkezinde gitmeniz gereken ilk adres Konyaaltı Plajı.
Antalya falezlerden başlayıp Beydağları’na doğru kilometrelerce devam eden Konyaaltı, varyanttaki muhteşem dağ manzarası, rüzgarın getirdiği genzinizi açan mis gibi iyot kokusu, masmavi tertemiz denizi ve sosyal alanları ile Antalya’nın en ünlü plajı.
Konumu ve eşsiz dağ manzarası ile Sadece Antalya’nın değil Türkiye’nin de en özel plajlarından biri olan Konyaaltı adını sıklıkla duyduğumuz Rio, Copacabana ve Miami gibi dünyanın en ünlü plajlarıyla yarışacak güzellikte.
Şehir merkezinde olmasına rağmen tertemiz bir denizinin olması, ulaşım olanaklarının genişliği, uzun sahili, tertemiz deniziyle Konyaaltı hem Antalya’da yaşayanların hem de kenti görmeye gelenlerin en çok tercih ettiği plajların başında geliyor.
Konyaaltı Plajı, Antalya
Konyaaltı Antalya’nın batısında konumlanıyor. Plaj, Antalya müzesinin hemen önünde son bulan falezlerde başlayıp, Antalya- Kemer yolunun başladığı Tünektepe’ye kadar devam ediyor. Upuzun sahiliyle sadece Antalya’nın değil Türkiye’nin de en uzun plajlarının arasında.
Şehir merkezinden, yani Antalya Müzesi’nin olduğu taraftan plaja inerken bir dönem araba yarışlarının yapıldığı varyanttan aşağı doğru yürümeniz gerekiyor. Varyantın başında ise palmiyeler, begonviller ve muhteşem Akdeniz manzarasının olduğu seyir teraslarından Konyaaltı’nı şöyle uzun uzun bakmayı ihmal etmeyin, çünkü Antalya’da görebileceğiniz en iyi manzara noktası burası.
Kartpostallardaki gibi yükselen sivri dağların üzerindeki kar görüntüsü ile büyüleyici ve realist tablolara ilham verecek kadar güzel. Konyaaltı’nı fotoğraflamak istiyorsanız burayı kaçırmayın. Hatta resim yeteneğiniz varsa, tuvalinizi alıp gelin. Teraslardaki banklara oturup bu güzel atmosferi tablonuza taşıyın. Belki burada şiir bile yazabilirsiniz.
Varyanttan aşağıya indiğinizde denize paralel devam eden yürüyüş yolları, bisiklet sürebileceğiniz kulvarlar, çocuklar için park alanları karşınıza çıkıyor. Şehrin en büyük sosyal alanlarından birisi aynı zamanda Konyaaltı.
Yürüyüş yolları o kadar güzel ki baştan sona kadar dizilmiş palmiyeler ve muz ağaçları özellikle gün batımında Konyaaltı’na bambaşka bir hava katıyor. Belediyenin oluşturduğu noktalarda telefonunuz şarj edip, ücretsiz olarak wi-fi’ye de bağlanabilirsiniz. Akıllı telefon kullanımının ne kadar yaygın olduğunu düşünürsek, özellikle yaz aylarında plaja gelen binlerce zyaretçi için şarj noktaları büyük bir kolaylık.
Yol boyu devam eden yeşil alan havalar ısındığında piknik yapmak ya da ağaçların altında uzanıp dinlenmek isteyenler için de çok rahat. Yürüyüş yolları dışında kalan yerler çimlerle örtülü. Mangal yakmak yasak. Yazın deniz kenarı çok sıcak olunca bu ağaç gölgeleri can kurtarıyor.
Konyaaltı Plajı’nın denizi nasıl?
Konyaaltı Plajı şehir merkezinde olmasına rağmen tertemiz ve Mavi Bayraklı bir plaj. Suyu cam gibi berrak. Özellikle sabah saatlerinde deniz dalgasız çarşaf gibi. Öğleden sonra ise genellikle dalgalı. Eğer erkenden uyanıp plaja gelirseniz rüya gibi bir denizle karşılaşıyorsunuz.
Plajın müdavimleri genelde 6-7 gibi erken saatlerde burada oluyor, denize girip yüzüp etrafta uykuya dalan insanları göreceksiniz, şaşırmayın. Plaja erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim. Uykudan fedakarlık yaptığınıza değecek.
Konyaaltı çoğunlukla çakıl taşlarından oluşuyor. Ara ara bazı yerlerde kum var ama büyük bir alan kaplamıyor. Kumsal istiyorsanız Lara Plajı’nı tercih etmelisiniz. Varyantın bittiği yerde denizin içinde irili ufalı birkaç kaya var onun dışında deniz dümdüz devam ediyor. Kıyıda denizin dibinde yosun benzeri sizi rahatsız edecek otlar yok.
Sadece denize kadar yürürken terlik ya da deniz ayakkabısı giymenizi tavsiye ederim çakıl taşları bazen rahatsız edici olabiliyor. Özellikle çocukların küçük ayakları için.
Antalya’da deniz sezonu uzun olduğu için Konyaaltı’nda 6 ay boyunca denize girmek mümkün. Ege ile kıyaslandığında deniz sıcaklığı daha yüksek, yaz aylarında yirmili derecelerin üstünde devam eden bir deniz sıcaklığı var. Küçük bebeğiniz ya da çocuğunuz varsa üşümeden denizinin keyfini ailecek çıkarabilirsiniz.
Ege’de yüzmeye alışkınsanız Konyaaltı’nın suyu size sıcak gelecektir. Ama tuz oranı hayli yüksek, burnunuza ya da gözünüze su kaçarsa epey yakar. Denizin olumsuz sayılabilecek tek tarafı çabuk derinleşiyor olması. Birkaç adım atar atmaz suyun derinleştiği için özellikle çocuklarınızla gidiyorsanız ve yüzme deneyiminiz zayıfsa dikkat eden.
Onun dışında genel olarak Konyaaltı güvenli boğulma vakaları pek görülmüyor. Sahil güvenlik ve denizin içinde güvenlik amaçlı dubalar var. Dubaları geçtiğinizde sahil güvenlik uyarıyor. Dubaların dışındaki jet ski benzeri deniz araçları kullanıldığı için tehlikeli olabiliyor.
Konyaaltı Plajı giriş ücreti, yeme-içme, şezlong-şemsiye kiralama
Konyaaltı’nda hem halk plajları var hem de son yıllarda beach diye tabir edilen özel plajlar var. Tercih sizin. Plajın başladığı noktadaki ilk tesis Antalya Belediye’sine ait. Belediye Plajı’nın giriş ücreti yok şezlong, şemsiye, loca kiralamak isterseniz bunların ücretini ödüyorsunuz. Şemsiye ve şezlong ücretleri 5 TL Plajın üst kısmında yiyecek- içecek satılan bir de kafe var.
Hamburger, pizza, sandviç çeşitleri, dondurma, soğuk içecekler ne isterseniz var. Fiyatlar özel plajlara göre çok uygun. Şemsiye veya şezlong kiralamak isterseniz buradan fiş alıyorsunuz aldığınız fiş karşılığında şemsiyenizi ve şezlongunuzu kullanmaya başlıyorsunuz. Ücretsiz kabin ve duşlardan da yararlanabilirsiniz.
Sahil boyu devam ederken karşınıza çok sayıda özel plaj da çıkacak buralarda fiyatlar daha yüksek. Şemsiye ve şezlong ücretleri 20 TL den başlıyor. Hepsinin kendine ait kafesi ve servis sistemi var. Siz güneşlenirken siparişiniz ayağınıza kadar geliyor. Alkollü alkolsüz içecek servisi, Wİ-Fi, armut koltuklar, puflar, şık minderli şezlonglar, müzik yayını ile belediye plajına göre daha lüks.Giriş ücreti yok. Burada da kiraladıklarınız için ücret ödüyorsunuz.
İsterseniz bu yazdıklarımın hiçbirini tercih etmeyebilir istediğiniz yerden denize girebilirsiniz. Özel plajlar dışında kalan oldukça büyük halk plajı alanı var. Buralarda da soyunma kabini ve duş var ve ücretsiz. Sadece şemsiye ve şezlong yok. İsterseniz şemsiye getirebilirsiniz. Plajın hemen yukarısındaki yeşil alan da şemsiyesi olmayıp arada güneşlenmek ve denize girmek isteyenler için iyi bir alternatif.
Yürüyüş yolu boyunca hem büfe hem de kafelerle karşılaşacaksınız. Ama atıştırmalıklardan uzak durup ana bir öğün yemek isterseniz, plaja paralel devam eden yol üzerinde her zevke uygun restoran seçeneği var. Yine alışveriş yapmak isterseniz bu yol üzerinde çok sayıda alış veriş yapabileceğiniz market bulabilirsiniz. Bazılarında denizde kullanabileceğiniz simit, gözlük, mayo gibi eşyalar da satılıyor.
Konyaaltı Plajı’nda su sporları ve diğer olanaklar
Konyaaltı Plajı Antalya’da spor yapabileceğiniz en iyi alanlardan biri. Şehirde spor yapmak isteyenlerinde sıklıkla tercih ettiği Konyaaltı’nda günün her saati yürüyenleri, koşanları görebilirsiniz.
Bisiklet sürmek, patenle kaymak, plaj voleybolu, tenis ya da basketbol oynamak ve daha pek çok şey için Konyaaltı iyi bir tercih. Hem havası temiz hem de sizi rahatsız edecek araba trafiği yok. Bir de bunları yaparken denizle dip dibe olmak da ayrı keyifli.
Su Sporlarıyla ilgilenenler de Konyaaltı Plajı’nı sevecek. Çünkü burada Su Sporlarıyla ilgilenenler için farklı seçenekler var. Dalış, kano, yelkenli, deniz bisikleti, jet ski, su kayağı, parasailing ve çok sayıda aktiviteyi Konyaaltı Plajı’nda deneyebilirsiniz.
Konyaaltı Plajı’nın hemen girişindeki Yelken Ve Deniz Sporları İhtisas Kulubü’de yelken öğrenmek isteyen her yaşta bireye eğitim veriyor. Kulübün yetiştirdiği küçük yelkenciler Konyaaltı Plajı’nda renkli bir görüntü oluşturuyor. Yelkenle ilgiliyseniz kulübe uğramanızı tavsiye ederim.
Konyaaltı Plajı paraşütle uçmayı sevenlerin de keyif alacağı farklı bir deneyim yaşama olanağı sunuyor. Son yıllarda varyantın başladığı yerdeki seyir terasları paraşütle plaja süzülmek isteyenlerin merkezi oldu. Eğer paraşütle uçmayı seviyorsanız Antalya şehir merkezinde gökyüzünden plaja doğru uçmak isterseniz paraşütünüzü hazırlayıp seyir terasında yerinizi alın.
Konyaaltı plajı nerede
Konyaaltı Plajı’na nasıl gidilir
Konyaaltı Plajı şehir merkezinde olduğu için ulaşımı kolay. Nasıl gideceğiniz aslında Antalya’nın neresinde olduğunuza bağlı. Eğer raylı sistem güzergahına yakın bir noktadaysanız, en kolay yol bu. Antalya’da iki raylı sistem var biri Antray diğeri ise Nostalji. Antray şehirler arası otobüs terminali ile havaalanı arasında çalışıyor.
Antray güzergahına yakınsanız İsmetpaşa durağında inip Kalekapısı’ndaki Nostalji tarmvayına binmeniz gerek. İkisinin arasında 5 dakika yürüme mesafesi var. Nostalji tamvayına bindikten sonra ise Müze durağında (Antalya Müzesi) indiğinizde varyantın başlangıç noktasına gelmiş oluyorsunuz. Varyanttan deniz kenarına yürümek 5-6 dakika. Raylı sistem çok kalabalık değil ve serin. Varyanttan inmenin avantajı Konyaaltı’nın güzel manzarasını görmek.
Raylı sistem güzergahına yakın değilseniz de Antalya Belediyesi’nin hem varyantın yanındaki Müze durağına hem de plaja paralel uzanan Akdeniz Bulvarı’na giden otobüsleri var. Otobüs Akdeniz Bulvarı’na girdikten sonra herhangi bir durakta inebilirsiniz. Bulvarla plaj arası 1-2 dakika yürüme mesafesinde.
Otobüsle gitmeye karar verdiyseniz Antalyakart mobil uygulmasını mutlaka indirin. Hem plaja giderken hem de Antalya içindeki ulaşım da çok işinize yarayacak bir uygulama. Yüklemeyi yaptıktan sonra “Nasıl Giderim” seçeneğine bulunduğunuz ve gitmek istediğiniz durağı yazmanız yeterli olacak. Hem otobüste hem de raylı sistemde Antalyakart kullanılıyor. Kart ücreti 15 TL. Kartı bir seferlik alıp tekar yükleme yaparak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Blog yazarımız sayın hanımefendiyi gerek diğer blog yazıları gerek Konyaaltı plajı yazısı, tüm muhteşem fotoğrafları için kutluyor ve alkışlıyorum. (Şu an için sözünü ettiğim tüm sahil ve gezi alanları halka kapalı. Biz sadece yüz M.uzağında denizle kumsalla buluşacağımız günleri sessizce bekliyoruz. Sağlıklı zamanlar dilerim. Orhan/Konyaaltı liman mah. Ant.)
Şu Coronavirüs belasından tez zamanda kurtuluruz da herkes memleketin güzelliklerinin tadını çıkarmaya devam eder.
Türkiyemizin güzelliği tartışılmaz, bunun yanında Antalya her anlamda yaşanacak, kayak merkezleri, yaylaları, şelale ve kanyonları, tarihi kentleri, bağı, bahçesi, seraları, kavun ve karpuz, pamuk susam, yer fıstığı tarlaları ile yeryüzünün bir incisi. Dünya ve Türkiyemiz için kıza zamanda bu salgın hastalığın yeryüzünden kalkmasını diliyorum. Not :Şu an Konyaaltı sahil şeridi yaya ve trafiğe kapalı, sahil kordonunun korumasını üç atlı polis memuru yapıyor. Muhteşem blog yazılarınız için sizi kutluyor sonsuz teşekkür ediyorum. Sizden bir gün Damlataş Mağrası, Alanya Kalesi ve Dim Çayı blog yazısını bizlerle paylaşmanızı arzularız. Alanya Kalesinin Hisar içi mevkine kadar teleferikle çıkılıyor, yarı mesafeden sonra iç kaleye yani zirveye yaya çıkıyorsunuz. Teşekkür ederim, sağlıklı mutlu pırıl pırıl günler dilerim. Saygılarımla. 🌹🌸🌹🌼🌹🌺🌹👏👏👏👏
Konyaaltı sahilinden Varyant a çıkıldığında Antalya müzesini ve muhteşem doğal yapısı ile Atatürk parkını gezebilirsiniz. Diğer taraftan şehirden plaja inmek için çok harika bir asansörü kullanabilirsiniz.
Parkın içindeki asansör, yazın sıcağında varyantı kullanamak isteyenler için iyi düşünülmüş.
Evet, Varyanttan inmek zaman alıyor, asansör yaya gezi yapanlar için harika.
Ayrıca Konyaaltı sahilinin devamı olan Sarısu mevkiinde bulunan mesire alanı ve Kadınlar plajı Antalyalıların ve gezmek için gelen turistlerin en gözde uğrak yerlerinden. Buna istinaden Torosların bir uzantısı olan Beydağları ın ilk yüksek tepesi(Tünektepe – eski ismi Döner gazini) ne teleferikle çıkabilir Konyaaltı sahilini ve Konyaaltına kuş bakışı Ağostos böceklerinin nağmeleri eşliğinde izleyebilirsiniz.
Tünektepe’yi çok seviyorum. Eskiden yamaç paraşütü yapıldığını söylüyorlar bu tepeden.
Sizinde gördüğünüz gibi Tünektepe özellikle yaz mevsiminde Antalyanın sıcak havasından uzaklaşmak için muhteşem bir yer. Normal şartlarda kış mevsiminde dahi oraya çıkmak için Teleferik istasyonunda uzun süre beklemek gerekiyor. Türkiye ve Dünyanın her ülkesinden çok ziyaretçisi geliyor. Dünyayı saran virüs sorunu olmadan önce her mevsim Tünektepe de yamaç paraşütü sporu yapılıyordu. Atlayış Kemer ilcesi yönünde bulunan marina ve marinanın yakınında olan adaya yapılabiliyor.
Tüm dünya insanlarının gelip ziyaret ettiği Konyaaltı ve sahil şeridini taçlandıran bir gezi ve piknik alanı olarakhizmete açılan Boğaçayı Park görülmeye değer muhteşemlikte. Her daim üstünde kar beyaz örtüsü mevcut olan Toros dağlarından doğup gelen Boğaçayının Konyaaltı plajında denizle buluştuğu geniş bir alanda oluşturulan park harkulade. Bizzat yakından tanık olduğum parkın inşaa edilmesi sırasında ciddi anlamda çalışmalar ortaya koyuldu. Görülmeye zaman geçirmeye değer bir park.
Antalya Konyaaltı ilçesi bir bütün olarak değerlendirilirse dünya standartlarında bir şehirleşmeye ve görsel olarak göz kamaştırıcı güzelliğe sahip. Tüm yapı ve evlerin bahcesinde mutlaka begonvil çiçeği, zeytin ağaçları, portakal, limon, mandalina, greyfurt ağaçlarını görmek mümkün. Tabiki tüm sokak ve caddelerde hurma, turunç v.b görkemli ağaçlarla bezenmiş durumda.
Antalya’daki ağaçların hepsini çok seviyorum ama portakal ağaçlarının ve begonvillerin yeri ayrı bende.İkisi de şehre çok yakışıyor.
Portakal ağaçları insanı o kadar cezbediyorki dallarında olgunlaşmış meyveleri henüz dururken yeni meyvelerin oluşu muhteşem. Antalyanın yediveren limon ağaçlarının üstünde her mevsim limon görmek mümkün. Begonviller Antalyaya ayrı bir yaşama sevinci duygusu veriyor. Tüm şehri ve şehire bağlı yöreleri rengarenk çeşitleri ile süslemekte. Buna keza Hıdırlık Kulesinin yanında en az yüksekliği 8m yi bulan nar kırmızısı çiçekler açan begonvil, Yivli minare ve caminin bahcesinde bulunan begonviller artık yoklar. Sözünü ettiğim iki tarihi yapıya begonviller tanımsız güzellik katıyordu.
Konyaaltı plajı yaz mevsiminde 24 saat zaman geçirilebilecek imkanlara sahip. Varyant Seyir Terasından paraşüt sporu, denizde yatlardan havalandırılan paraşüt sporu, yat turu ve birde yelken kulübüne sahip olan plaj her türlü deniz sporlarının icra edilmesine müsait. Plajın kumsal alanının mükemmelliği yanı sıra Varyant bölgesine kıyı olan sahilde dünyada eşi benzeri olmayan rengarenk çakıl taşlarının olduğu genişce kullanım alanı. Öyleki dalgalar kıyıya vurdukça çakıl taşları suya karışıp tekrar geri sahile çıkıyorlar. Konyaaltı sahili yaşam alanı parkı trafiğe kapalı, 150 den fazla mekanın bulunduğu yaşam alanı parkı şeridinin en güzel tarafı ise çok hijen lavabolara sahip olması.
Varyant tan başlayıp serbest bölgeye(liman) kadar uzanan 6,5 k. m’lik sahil şeridine sahip olan Konyaaltı plajı ve Konyaaltı sahili yaşam alanı parkı, yürüş yolu, tenis kortu, basketbol sahası, çocuk oyun bahcesi, bisiklet yolu vb. bir çok güzelliklere sahip.
Konyaaltı plajı 100 den fazla ödülü ile dünyanın sayılı plajları arasında yer alıyor.
Eşsiz bir yer. Özellikle Beydağları manzarası paha biçilemez.
Size katılıyorum, Bey dağları manzarası Konyaaltı sahilinden, Karaalioğlu parkı seyir terasından, Kaleiçi ve Tophane(Cumhuriyet meydanı) den, Atatürk Parkı sahil şeridinden izlenebiliyor.
Konyaaltını çok seviyorum, dünyadaki en güzel plajlardan biri.
Kesinlikle. Yeterince tanıtılmadığını düşünüyorum.
Antalya şüphesiz ki Türkiye’nin en güzel yerlerinin başında yer almakta… Temmuz ve Ağustos aylarının bunaltıcı sıcaklarını sevmesem de denize girdigim an herşey değişiyor…
Türkiye’nin cennet köşesi.Sadece Temmuz Ağustos bunaltıcı onun dışında her mevsim ayrı güzel.
Konyaaltı candır.Çok güzel anlatmışsınız.Elimden geldikçe blogunuzu takip ediyorum.Şehir içindeki en guzel plajlardan biri bence.Antalya ve Konyaaltı ayrılmaz bir bütün
Antalya’da yaşayanlar için özellikle Konyaaltı’nın yeri ayrı. Yürüyerek şehrin içinde bir plaja gitmek, tertemiz denizinde yüzmek, Beydağları’nı izlerek güneşlenmek paha biçilemez.
Antalya’nın denizi mi? Çook güzel, berrak, huzur dolu.
Ruhum dinlensin dersen denizine bakman yeterli. Sabahları giittiğinizde çarşaf gibi denizin size kucak açtığını görmek harika bir duygu. Bir an önce denize gireyim diye acele etmek… O güzel günler tekrar gelsin :))
Sabah saatlerinde gitmek bir ritüel Konyaaltı için. Etrafta denizden çıkmış yorulmuş uyuyan insanlar görmek, plaja ilk kez gelenler için biraz garip görünüyor.
Benim icin Konyaalti Plaji demek Antalya demek.Anilara geri dondum bu yaziyla. Antalya’ya gittigimde mutlaka giderim. Yaz- kis fark etmez. Kisin havalar soguk oluyor, yuruyuse ve kosmaya giderim. Sahilde cok guzel kafeler de var. Butun gunu bu sahilde gecirebilirim.