Çıralı, Beydağları’nın eteklerinde inci gibi sıralanmış; bakir doğası, cam gibi denizi, dört bir yanı çam ormanlarıyla çevrilmiş Antalya’nın güzel koylarından biri. Efsanelerle anılan, yüzyıllardır sönmeyen ateşi Yanartaş’ı, carettaların yurdu upuzun sahili ile ünlü Çıralı yeşilin mavinin her tonunu görebileceğiniz insana yaşama sevinci veren nadir yerlerden.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı, Ulupınar mahallesinin bir beldesi olan Çıralı tertemiz denizi ile yaklaşık 3 km uzunlukta bir sahil şeridine sahip. Çıralı aynı sahili paylaştığı Olimpos ile Yanartaş’ın arasında, deniz kenarına inen düz bir ovaya kurulmuş. Antalya-Kemer yolunun Ulupınar kavşağını geçer geçmez sahile inen kıvrımlı yolun bitiminde mütevazi güzelliği ile karşınıza çıkıyor.

Göz alabildiğine yemyeşil çam ormanlara sırtını dayamış, ülkemizin en güzel milli parklarında biri olan Beydağları milli parkının sınırları içindeki Çıralı, muhteşem mavilikteki Akdeniz’e bakıyor.

Sedir ormanları, yaylaları, Yanartaş, Ulupınar deresi ve kanyonu ile bu bölge 1. ve 2. dereceden doğal ve tarihi sit alanı kapsamında olduğu için çok özel bir bölge. Sit alanı olması burayı kitle turizminden ve onun getirdiği hızlı ve bilinçsizce tüketim kültüründen korumuş.

Kuzeyinde fıstık çamları olan bu şirin tatil beldesi endemik türler açısından da epey zengin. Harika kokusuyla portakal bahçeleri; Yanartaş’a çıkarken görebileceğiniz mersin, funda, keçiboynuzu, sandal ağacı… Karakulak, ağaç kurbağası, kızböcekleri, farklı kelebek türleriyle de Çıralı’da doğal yaşam, ekosistemin renkli ve lirik bir parçası.

Çıralı’nın merkezi her iki yanında çam ağaçlarının sıralandığı birkaç sokaktan oluşuyor. Çıralı gibi sessiz sakin olan sahile birkaç dakika yürüme mesafesindeki bu küçük bir çarşıda et ve balık restoranları, gözleme satan salaş mekanlar, şirin kafeler yer alıyor.

Yarım pansiyon konaklamayı seçip otel dışında yemek isteyenler için her damağa uygun lezzet bulmak mümkün. Hediyelik eşya dükkanları, mayo-şort gibi denizde ihtiyacınız olacak eşyaların satıldığı mağazaları da bulabilirsiniz. Çıralı çarşıda Bisiklet/Atv ve araç kiralamak için de pek çok seçenek var.

Denizinin güzelliği, harika doğası ve her şey dahil sisteminin dayattığı sisteme inat duruşuyla Çıralı huzurlu bir tatil arayanlara hitap ediyor. Trafik ışığı, korna sesi, beach clup, özel plajların gürültüden uzak kalıp kafa dinlemek isteyenler için huzurlu bir tatil yeri Çıralı.

Çıralı Gezilecek Yerler

1. Yanartaş

yanartas-nasil-bir-yer
Yanartaş

Yanartaş, kayaların arasından çıkan ateşin yüzyıllardır sönmediği, Çıralı’yı özel kılan, benzeri pek de görülmeyen sıradışı bir yer. Chimera adıyla da bilinen Yanartaş, Beydağları Milli Parkı içinde, Çıralı sahilinin hemen arkasında yer alıyor. Eğimli bir kayalık alan üzerinde farklı noktalardan çıkan alevler metan gazının, katalizör olarak görev yapan rutenyum elementiyle bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Bilhassa güneş battıktan sonra romantik ve mistik bir atmosfere bürünen Yanartaş Çıralı’ya gelenlerin en çok ziyaret ettiği nokta. Yanartaş’ın bu güzelliğini görmek için biraz efor sarfetmeniz gerekiyor. Sahilden birkaç kilometre yürüyüp Yanartaş’ın eteklerine geldiğinizde çoğunlukla büyük taş merdivenlerin oluşturduğu 30 dakikayı bulan dik bir parkur sizi bekliyor.

Sonsuz alevleri gördüğünüzde tüm yorgunluğunuzun uçup gideceği Yanartaş’a görmek için en uygun zaman ise akşam saatleri. Güneş battıktan sonra karanlığı aydınlatan ateşlerin sunduğu atmosfer paha biçilemez.

Yanartaş’la ilgili anlatılan efsane de ilginç. Antik bir Likya kenti olarak bilinen Chimera’nın yer altından çıkan ateşin kutsal sayılması Homeros metinlerine dayanıyor. Efsane’de geçen Chimera aslan, keçi ve yılanın karışımı ağzından alevler çıkan üç başlı canavar.

Dönemin Likya karalı genç yaştaki Bellophontes’i, atı pegasos ile canavarı öldürmesi için gönderir. Bu savaşta başarılı olan Bellophontes, mızrağıyla Chimera’yı yerin yedi kat altına gömer. Chimera günümüze kadar bu bölgede ateş çıkarmaya devam eder.

2. Çıralı Sahili

Çıralı sahili, Çıralı’nın doğusundan başlayıp Olimpos’a kadar devam ediyor. İki dağ arasında bir hilal gibi uzanan Çıralı sahili kum ve çakıldan oluşuyor. İstediğiniz her yerden denize girebileceğiniz sahil, merkezde 100 metre civarında fakat sahil kuzeye doğru genişliyor. Tertemiz denizi genelde sakin ve güvenli. Kilometrelerce devam eden Çıralı sahilini benzerlerinden farklı kılan özelliği ise ‘Caretta Caretta’ adıyla bildiğimiz Akdeniz’de sıkça görülen deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olması.

Caretta’lar yılın belli dönemlerinde yumurtalarını Çıralı sahiline bırakıyorlar. Caretta’ların yaşam alanını korumak için Çıralı sıkı tedbirlerle korunuyor. Yumurtlama dönemlerinde hava karardıktan sonra sahile inmek, çadır kurmak ve ateş yakma yasak.

Çıralı sahilinin Caretta’ların yuvalama alanı olması nedeniyle sahil mümkün olduğunca az aydınlatılıyor. Işık kirliliğinin olmaması ise galaksiyi daha görünür yapıyor. Kent hayatında göremeyeceğiniz kadar yıldızı burada görebilirsiniz. Bu güzel sahilde, yıldızları izlemek gerçekten harika bir duygu. Yıldızlarla süslü gökyüzünü görmek için bile Çıralı’ya gelinir.

3. Olimpos

Olimpos, tam manasıyla yapılmış bir Çıralı gezisinin olmazsa olmazlarından. Bir zamanlar yerli yabancı sırt çantalı gezginlerin neredeyse mabedi olan Olimpos, vadi boyu uzanan bungalov adı verilen ağaç evleri, Olympos Antik Kenti, nefis sahili, denize akan buz gibi deresi ile Antalya’nın en popüler yerleri arasında öne çıkıyor. Olimpos’da görmeniz gereken yerlerin başında ise antik kent geliyor.

Olympos Antik Kenti, MÖ 168’de Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip 6 şehrinden biriydi. Likya birliğinin önemli limanlarından olan Antik Kent deniz kenarından başlayıp nehir kıyısının her iki yanında vadinin içlerine kadar uzanıyor. Antik tapınak, mezar ve kalıntılarını görebileceğiniz Olympos Antik Kenti 1. derece sit alanı olarak koruma altında.

Olipmos Plajı, vadi boyunca akıp denize kavuşan derenin batısından başlayıp Çıralı’ya kadar uzanıyor. Çakıl taşlarından oluşan sahili, berrak denizi, kıyıdan yükselen dik kayalıkları ile kendine özgü bir güzelliğe sahip. Kale denilen hemen kıyının yanındaki yamaç üzerinden plajın görünümü ise benzersiz.

4. Adrasan

Adrasan, Çıralı’ya yakın ve Çıralı kadar popüler bir tatil beldesi. Deniz kenarındaki bu güzel koy, kumdan oluşan plajı, sakin denizi, çam ağaçlarının arasındaki patika yolları, dere boyu dizilmiş restoranları ile çok keyifli.

Olimpos’un hemen yanı başında yükselen Musa Dağı’nın önünde bir hilal gibi uzanan Adrasan 2 km’den uzun bir sahil şeridine sahip. Korunaklı bir liman olan Adrasan koyu sığ ve berrak denizi uzun süren deniz sezonu ile de tatilcilerin gözdesi. Sahilden kalkan tekne turlarıyla etrafındaki küçüklü büyüklü koyları keşfedebileceğiniz Suluada ve Koylar turu Adrasan’ın en sevilen aktivitelerinden.

Sahilden başlayarak ormanın içine kadar dağılmış pansiyonları ve butik otelleriyle her bütçeye uygun konaklama seçeneği sunan Adrasan, Çıralı’ya 25 km mesafede.

5. Ulupınar

cirali nerede

Ulupınar, Kemer ilçesine bağlı, Çıralı’ya 9 km uzaklıkta bir mahalle. Yeşillikler içinde şırıl şırıl akan tertemiz derenin yanında kurulu çardaklarıyla ünlü Ulupınar yeme-içme işlerine meraklıların da uğrak yeri. Alabalık konusunda iddialı olan Ulupınar’da çok sayıda lokanta var ve hepsi Toroslar’dan gelen buz gibi derenin hemen yanında.

Çınar ağaçlarının altındaki bu restoranlarda alabalık, deniz balığı, et yemeklerini, lezzetli salatalarını tadın. Bu yeşil cennet aynı zamanda alabalık üretimi yaptığı için çevredeki birçok tatil beldesi, restoranlara alabalık temin ediyor.

İsterseniz Ulupınar’dan yürüyerek Yanartaş’a ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş dağların arasındaki patika yolda devam ediyor.

Çıralı’da nerede kalınır

Çıralı’da konaklamak için pansiyon, bungalov gibi hesaplı seçeneklerin yanı sıra, daha çok konfor arayanlar için çok şık butik oteller de var. Çadırda kalmak isteyenler ve karavanıyla gelenlere de kamping hizmeti veren tesisler mevcut. Caretta Caretta’ ların yuvalama alanı olan sahilde çadır kurmak yasak. Bu konuda sıkı bir denetim var.

Bu sevimli deniz kaplumbağalarını ve kumların altındaki yumurtalarını rahatsız etmememiz için alınmış bir önlem. Pansiyonlar genelde oda-kahvaltı konseptinde. Sezonda 100-200 TL arası değişen pansiyon ücretleri, sezon dışında günlük 50 TL ye kadar düşüyor. Geneli aile işletmesi tadında, ve bir-iki katlı gözü yormayan, doğayla dost pansiyonlardan oluşuyor. Bayram dönemleri oldukça kalabalık olan Çıralı için önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Çıralı’ya ne zaman gidilir

Antalya ve çevresi temmuz ve ağustos aylarında epey sıcak. Sıcak ve nemle aranızda sorun yoksa bu aylarda gidebilirsiniz Çıralı’ya. Yaz aylarında deniz suyu da 20 derecelerin üzerinde. Benim tavsiyem mayıs haziran ve ağustostan sonraki dönem. Özellikle eylül, ekim ve kasımda Çıralı sıcaktan ve nemden uzak bir tatil yapmak mümkün. Kalabalıkların biraz dağıldığı bu aylarda, oda fiyatları nispeten daha düşük.

Neredeyse sıfır derecelerin görülmediği Çıralı kış aylarında da çok güzel ve inanılmaz sakin. Denize girmek için uygun olmasa da, Çıralı’nın sunduğu farklı aktiviteleri denemek, inzivaya çekilip biraz kafa dinlemek için de alternatif olabilir. Belki de yılbaşı için arkadaşlarınızla ufak bir kaçamak yapabilir, ya da sevgilinizle romantik birkaç gün geçirebilirsiniz Çıralı’da.

Çıralı’da ne yenir

Çıralı kahvaltısı pek meşhur! Bölgede yetişen narenciyeden yapılan mis kokulu reçeller, mis gibi köy yumurtası, köy peynirleri ve tabi ki yeşil zeytini çok lezzetli. Pansiyonundan en lüks butik oteline kadar bütün işletmeler kahvaltıların hakkını veriyor. Her şey taze ve doyurucu.

Akşam için sahilde çok şirin restoranlar ve kafeler var. Akdeniz mutfağından bol zeytinyağlı yemek seçenekleri, et yemekleri, soğuk mezeler, vegan-vejeteyan beslenenler için de lezzetli alternatifler var. Sahilde tatlı Akdeniz esintisiyle akşam yemeği yiyip günü bir kadeh bir şeyler içerek tamamlayabilirsiniz.

Çıralı’ya nasıl gidilir

Çıralı Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı, Ulupınar mahallesinin bir beldesi. Antalya’nın en güzel koylarından biri olan Çıralı, Antalya merkeze 84 km, Kemer ilçesine 39 km uzaklıkta ve Teke yarımadasında yer alıyor. Antalya-Kumluca yolu üzerindeki bu güzel koya özel arabayla gitmek oldukça kolay.

Kemer’i geçtikten sonra Olimpos sapağına gelmeden, Çıralı yol ayrımından yaklaşık 7 km asfaltı yenilenmiş yemyeşil ağaçlarla örülü bir yoldan aşağı inmelisiniz. Bu yol tek şerit ve bol virajlı olduğu için dikkatli ve yavaş gitmekte fayda var. Özel aracı olmayanlar için de ulaşım oldukça rahat.

Antalya otogardan Kumluca yönüne giden araçlarla Çıralı sapağında indikten sonra indiğiniz noktadan Çıralı merkeze giden dolmuşlara binmeniz yeterli. Sezonda çok fazla beklemeden Çıralı’ya ulaşabilirsiniz, araç hemen dolduğu için bekleme yapmadan hareket ediyorlar. Sezon dışında ise en az 5-6 kişi olursa araç hareket ediyor. Rezervasyon yaptırdığınız pansiyon sahiplerine toplu taşımayla geleceğinizi söylerseniz ulaşım konusunda size yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Antalya otogardan ilk araç 06.00 da kalkıyor, son araç ise 21.15 de hareket ediyor. Antalya otogarı dışında Kumluca otobüslerinin şehir içinden geçtiği diğer nokta 3M Migros ile Antalya akvaryumunun arasında kalan durak. Kumluca, Adrasan, Kemer yönüne giden otobüsler bu noktadan da yolcu alıyor. Antalya Havalimanından gelip  otogara gitmeye gerek kalmadan bu duraktaki otobüslere binip Çıralı’ya ulaşabilirsiniz.

4 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz