Pasaport, çıkartmak yurt dışına çıkmanın ilk adımı. Başka bir ülkeye seyahat etmek için sınır kapılarındaki polis makamlarına ibraz etmeye mecbur olduğumuz bir evrak. İlk düzenlemenin yürürlüğe girdiği 1867’den bu yana yurt dışına çıkmak veya Türkiye’ye girmek için pasaport almak zorundayız.
Diplomatik pasaport, Hususi damgalı pasaportlar, Hizmet damgalı pasaport ve Umuma mahsus pasaportlar olmak üzere de pasaport çeşitleri var. Gözünüz korkmasın pasaport alma süreci çok kolay.
Pasaport nedir
Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor.
Umuma mahsus (bordo), hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport, Türkiye’de kullanılan pasaport türleri arasında. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor.
Türkiye 1 Haziran 2010 tarihinden bu yana uluslararası standartlara uygun pasaportları kullanıyor. Kimlik ve parmak izi bilgilerinin yüklendiği yüksek güvenlikli pasaportlar ile pasaport kontrolleri çok daha hızlı bir şekilde yapılıyor.
Öncelikle kaç yıllık pasaport çıkaracağınıza karar vermeniz gerekiyor. Pasaport süresi en az 6 ay en fazla da 10 yıl oluyor. Ben 6 aylık pasaport alınmasını pek tavsiye etmiyorum. Pasaport süresi 3 aydan az olunca bir çok ülkeye girişte sorun çıkma ihtimali var. Mümkünse 10 yıllık çıkartın.
İnternetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine başvurusu yapılıyor.
Pasaport çeşitleri
Eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı ve çip defterlerinin arka kapağında yer alıyor. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlarda toplam 28 adet sayfa var, vize sayfa sayısı her birinde 25 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adet, vize sayfa sayısı ise 57 adet.
Yeni tip çipli pasaportlar ise polikarbon üzerine lazer baskılı ve çip de bunun içinde yer alıyor. Yeni nesil E-Pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha uzun ömürlü ve sahteciliğe karşı daha güvenli. Bu pasaportun sayfalarında ülkemizin önemli tarihi noktalarının resimleri var.
İkinci nesil Hususi ve Hizmet Damgalı e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 30 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 27 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 38 adet, vize sayfa sayısı ise 35 adet.
1. Umuma Mahsus Pasaport – Bordo Pasaport
Umuma Mahsus Pasaport, Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü. Halk arasında Bordo pasaport olarak biliniyor. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından veriliyor.
Umuma Mahsus Pasaportlar en az 6 ay süreli, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl, 18 yaşından büyükler içinse 10 yıl süreli olarak düzenleniyor. Bordo pasaport 35’i vize sayfası olmak üzere toplam 38 sayfadan oluşuyor.
1 adet biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaport, parmak izi ve imza pasaport çıkarma için yeterli. Diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden otomatik çekiliyor. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor.
2. Hususi Pasaport – Yeşil Pasaport
Hususi (Yeşil) Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor.
Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor.
Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebiliyor. Hususi pasaport 27’si vize sayfası olmak üzere toplam 30 sayfadan oluşuyor. Hususi Pasaport almak için gerekli evraklar:
- Nüfus Cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont
- Hususi damgalı pasaport talep formu (Emekli veya çekilme nedeniyle hususi damgalı pasaport başvurusunda bulunan hak sahiplerinden talep formu yerine bir defaya mahsus mensubu bulunduğu kurum tarafından düzenlenmiş unvanı ve kadro derecesini gösterir resmi belge istenir)
- Öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
- Varsa eski pasaport
- Engelli olan çocuklar için sağlık raporu.
3. Hizmet Pasaportu – Gri Pasaport
Hizmet (Gri) Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor.
Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor. Hizmet pasaportunun 27’si vize sayfası olmak üzere toplam 30 sayfası var. Hizmet Pasaportu almak için gerekli evraklar:
- Nüfus Cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont
- Görev onayı ve talep formu
- Öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
- Varsa eski pasaport
- Engelli olan çocuklar için sağlık raporu.
4. Diplomatik Pasaport – Siyah Pasaport
Diplomatik (Siyah) Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.
Diplomatik pasaportlar için hiçbir harç veya ücret alınmıyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için sadece defter bedeli alınırken, umuma mahsus pasaportlar için süreye göre pasaport harç bedeli tahsil ediliyor.
Pasaport, yurtdışına seyahat edebilmek için gerekli evraklardan bir tanesi. Pasaport başvurusu için gereken belgeleri tamamlamak, başvurunun ilk adımı.
Pasaport nasıl çıkartılır
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Öncelikle pasaport defter ve harç bedelinin ilgili bankalara, vergi dairesine veya internet vergi dairesinden ödenmesi gerekiyor.
Başvurudan önce vergi dairesine ait ilgili birimlere, belirtilen ödeme noktalarına veya internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla yatırılması gerekiyor. Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmeli.
Pasaport başvurularında parmak izi alma işlemi gerçekleştiriliyor. Eğer önceden herhangi bir resmi işlem için alınmış parmak izi örneğiniz varsa, başvurunuz sırasında belirtmeniz işinizi daha kısa sürede bitirmenizi sağlayabilir.
Pasaport başvurusunu tamamladıktan sonra, pasaport başvuruda belirttiğiniz adrese PTT Kargo aracılığı ile en geç 1 hafta içinde ulaştırılıyor.
1. Pasaport için gerekli evraklar
Önceleri Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılıyordu. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport başvurusu Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor. Pasaport için gerekli belgeler hazırlanıp, internetten pasaport randevu alarak 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı/TC Kimlik kartı ile başvuru yapabiliyorsunuz.
Öncelikle bir fotoğrafçıya gidip pasaport için fotoğraf çektireceğinizi söyleyin. Yeni pasaport için arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf çektirmek zorunlu. Eski tarz fotoğraflar geçerli değil. Bu fotoğraflarda tam karşıya bakıyorsunuz, gülümsemeden normal duruşla fotoğrafınız çekiliyor.
Kıravat zorunlu değil. En fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğraflar geçerli. Daha önceki pasaportunuzda ve vizenizde kullanmış olduğunuz, nasılsa kimse anlamaz dediğiniz, 6 aydan uzun süreli fotoğrafınız varsa kullanmayın, gidin yeni fotoğraf çektirin.
Sisteme 6 ay önceden kayıtlı biyometrik fotoğrafınız varsa ehliyet ve pasaport için yeniden fotoğraf götürmenize gerek yok. Yeni çipli kimlik kartı için parmak izi ve imza verdiyseniz, bunlar pasaport almak için de geçerli. Pasaport için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra e-psaport randevu alma işlemine geçin.
2. Pasaport randevusu nasıl alınır
Pasaport için sistemden randevu almanız gerekiyor. e-pasaport randevu alma telefonla ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden yada internetten randevu.nvi.govt.tr adresinden alınabiliyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri internet sayfasında bulunan randevu bölümünde başvuru merkezleri görülebiliyor. Umuma mahsus pasaportlar için belirlenmiş 680 ilçe nüfus müdürlüğüne, hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için ise 81 ilin nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden başvuru yapılabiliyor.
Pasaport ücretinin başvurudan önce vergi dairesine ait ilgili birimlere, belirtilen ödeme noktalarına veya internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla yatırılması gerekiyor. Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmeli. Ödeme sonrası pasaport için gerekli evrakları hazırlayıp pasaport başvurusu yapıyorsunuz.
3. Pasaport harç ve defter ücretleri (2020)
Süre | Harç *** | Defter | Toplam |
---|---|---|---|
6 Ay | 208,30 TL | 160,00 TL | 368,30 TL |
1 Yıl | 304,40 TL | 160,00 TL | 464,40 TL |
2 Yıl | 497,00 TL | 160,00 TL | 657,00 TL |
3 Yıl | 705,90 TL | 160,00 TL | 865,90 TL |
4+ Yıl | 994,80 TL | 160,00 TL | 1154,80 TL |
*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.
Öğrenciyseniz harçsız pasaport çıkartabiliyosunuz. Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş belgeler öğrenci belgesi olarak kabul ediliyor. Pasaport Kanunu uyarınca kişilerden yaş farkına bakılmaksızın (bebekler de dahil) tüm pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunlu.
4. Pasaport ücretleri nereye ödenir
Pasaport ücretlerinin ödemesi anlaşmalı bankalardan, vergi daireleri ve PTT şubelerinden yapılabiliyor. Anlaşmalı bankalar:
Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası’na yatırılabilir.
Pasaport işlemleri ve pasaport nasıl çıkartılır konusunda bu bilgiler standart bilgilerdir. Bazen pasaport işlemleri defter sıkıntısı, yoğunluk ve başka nedenlerle uzayabileceği de aklınızda olsun.
Çok aydınlatıcı bir yazı…..
Çok faydali bilgiler sağolun.
Merhabalar ben ocak ayında Hollanda’ya gitmek istiyorum ama pasaportum yok neler yapmam gerektiğini bana anlatırmısınız ilk olarak ne yapmam gerekiyor ve sonrasında neler yapmam gerekiyor hiç bir bilgim yok lütfen
Yukarıdaki yazıyı okuyabilirsiniz. Bilgiler orada.
Makedonya’da arkadaşım köyde oturuyor, pasaport çıkartmak için neler gerekli ne kadar nerelere ödeniyor?
İspanya vatandaşı arkadaşım işi gündüz olduğu için gidip soramamış pasaport işlemlerini ücretini bilginizi rica ediyorum.
Dünyanın en pahallı ve buna rağmen çok da güçlü olmayan, çoğu yere vizeyle gittimiz, kapılarda süründüğümüz pasaportu. Sesimizi çıkarmazsak her sene gelen zamla daha çoook daha daha pahalı olacak. Yazık.
Mrblar ben gelecek yil Bangladese gitmeyi planliyorum henuz pasaportum bile yok, hicbir sorun cikmamasi icin hangi pasaportu almaliyim ve vize islemleri hakkinda en ufak bi bilgim yok lutfen yardimci olur musunuz .. Ne yapmam gerekiyor?
Merhaba; ben bir ülkeye yerleşip orada çalışmak istiyorum. Yalnız bir bayan olarak vizesiz hangi ülkeyi önerirsiniz? İngilizcem iyi değil gittiğim yerde dil öğrenmem gerekiyor. Ama geçerli nedenlerim var ve Türkiye’de yaşamak istemiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim…
Güney Kore.
Hani yari yariya dusecekti passaport harclari.
alın 10 yıllık derim, dursun köşede…sadece 3 yılda 380 tl’den 580 tl’ye çıkmış…dünyanın en pahalı pasaportu %50’nin üstünde zam görmüş ve daha da görecek…
Yine zam geliyor pasaportlara. Devlet harç değil haraç kesiyor.
İlk başvuruda 10 yıllık pasaport alın, her pasaport çıkarmada defter ücretini yeniden zorundasınız yoksa. Asla 6 aylık pasaport çıkartmayın.
Bu öneriyi herkesin dinlemesi lazım.
Slovakya gitmek istiyorum, davetiyem var geldi ve Slovakya konsolosluğa gittim. Tam 1 aydır vize sonucu bekliyorum. SSK yok çalışmıyorum diye vize vermiyorlar, ama davet eden kişi çok yakınım. Diyarbakır’da oturuyorum Slovakya tatili için ayırdığım miktarın çoğu İstanbul’da bitti. Çok strese girdim ya, ne yapmam lazım yardım edin lütfen.
Merhaba, benim umuma mahsus (bordo ) pasaportum var fakat KKTC vatandaşı oluğum için pasaportumu elçilikten aldım. Duyduğuma göre bazı ülkeler Lefkoşa’daki Türkiye elçiliğinden alınan pasaportları tanımıyormuş. Pasaportuma ilaveten nüfus cüzdanım da var. Sizce bu durum doğru olabilir mi? Pasaportun KKTC’den alınmış olmasının negatif bir etkisi olur mu?
Eğer pasaportunuzu KKTC’nde çıkarttıysanız bu pasaport ile sadece 8 ülke ziyaret edilebilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk hükümetine göre bu ülkeler şunlardır:Avustralya, Fransa, Pakistan, Suriye, Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık’tır. 12 Haziran 1991 tarihinden itibaren Türkiye ve KKTC arasında yapılan seyahatlerde pasaport uygulaması kaldırılmış olup, Türkiye’ye yapılan seyahatlerde sadece KKTC kimlik kartı yeterlidir. Böylece iki ülke vatandaşları kendi aralarında sadece kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ile seyahat edebilmektedirler. (Vikipedia)