Şöyle bir oturup, doğal güzellikler bakımdan en şanslı illerimiz hangisi diye basit bir liste yapsak Antalya tereddütsüz ilk beşe girer. Tüm heybetiyle uzanan Toroslar, doğal oluşumlar, gizemli mağaralar, milyonlarca yılda oluşmuş falezler, sonsuz çam ormanları, etkileyici zirveler, kıyı boyu devam eden birbirinden güzel koylar, oksijen deposu yaylalar, derin kanyonlar ve tabii ki şelaleler. Su kaynakları yönünden hayli zengin olan Antalya’nın en güzel 5 şelalesi, bu doğal güzelliklerin başında geliyor.
Şelaleler Antalya’nın en göz alıcı doğal oluşumları. Su kaynaklarının oldukça zengin olduğu Antalya’da hayran bırakan güzellikteki şelaleleri şehrin en çok ilgi çeken yerlerinden. Antalya’ya gelen turistlerin ziyaret etmekten keyif aldığı yerlerin arasında olan şelaleler, suyun rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi nedeniyle de tercih ediliyor.
Su kaynaklarıyla beslenen bu tabiat güzellikleri maalesef son yıllarda eski güzelliğini kaybetmeye başladı. Küresel ısınma ile gelen iklim değişikliği ve yağmurların azalması, insan oğlunun yaptığı tahribat, kaçak açılan kuyular şelaleleri besleyen su kaynaklarının azalmasına neden oldu. Eski yıllarla kıyaslandığında suyun azalması nedeniyle eski görüntüsünden uzaklaşan ve dönemsel olarak da kuruma noktasına gelen şelaleleri korumak için umarım en kısa zamanda adım atılır.
Antalya Şelaleleri
1. Düden Şelalesi (Yukarı Düden)
Antalya’nın adı en çok duyulanlardan şelalelerinden Düden. Antalya’nın Kepez ilçesindeki Düden Şelalesi, etrafında binaların, iş yerlerinin olduğu, turistik olmayan sıradan bir semt sınırları içinde, hiç beklenmedik bir yerde karşımıza çıkıyor. Hani yakınındaki yoldan geçseniz birkaç metre öteden dökülen böyle görkemli bir şelale olacağı aklınıza gelmez.
Düden aslında coğrafi bir terim. Eriyebilen kayaçların yaygın olduğu bölgelerde görülen değişik boyutlardaki çember biçimindeki kuyulara düden deniliyor. Düden Şelalesi de adını bu terimden alıyor ve şekil olarak da bu tanıma uyuyor. Şelale büyük bir çemberin çevrelediği kuyuya yüksekten dökülen çoşkulu bir çağlayana benziyor. Düden Şelalesi, Düdenbaşı ya da İskender Şelalesi diye de anılıyor.
Düden Şelalesi’nin kaynağı ise Antalya-Burdur arasında yer alan Pınarbaşı ve Karagöz olarak adlandırılan iki büyük karstik kaynak. Bu iki kaynak birleşip Bıyıklı Düdenin’de kaybolup kilometrelerce yerin altından akmaya devam eder. Farklı noktalarda yerin altına inip tekrar yer üstüne çıkan su Düdenbaşı’nda tekrar yüzeye ulaşır. Düden başı dediğimiz nokta da şelalenin hemen döküldüğü yer. Şelale’den akan suyun kaynağı ise Kepez Hidroelektrik santrali. Santralden gelen su ve kartisk kaynakların suyu Düden Şelalesi’nin bu göz alıcı görüntüsünü oluşturur.
Şelalenin kulakları dolduran sesini içeriye girmek için bilet alınan gişenin önüne geldiğinizde duymaya başlıyorsunuz. Sesi bile heyecan veriyor insana. Etraf yemyeşil uzunlu ağaçlar ve sarmaşıklarla kaplı. Girişten şelalenin aktığı yeri görebileceğiniz yere kadar taş döşeli mini patikalar yapılmış.
Balkonu andıran geniş bir daire üzerinden şelalenin akışını izleyebileceğiniz gibi aşağı inen merdivenleri kullanarak şelalenin döküldüğü alana inebilirsiniz. Hatta şelalenin hemen yakınındaki mağaralardan akan suyun dökülüşünü daha yakından izlemek mümkün. Fotoğraf çekmeye doyamayacağınız bir atmosfer. Düden Şelalesi suyun sesi ve doğanın güzelliğiyle insanı mest eden bir tabiat güzelliği.
Düden Şelalesi aynı zamanda keyifli bir mesire alanı, etrafta oturabileceğiniz banklar ve dinlenme noktalarında oturabilir, piknik de yapabilirsiniz. İsterseniz de düden boyu devam eden restoran ve kafelerde suyun çoşkulu sesini dinleyerek vakit geçirin.
2. Düden Park (Aşağı Düden)
Antalya’da Düden Şelalesi denilince şehir dışından ziyarete gelenler için kafa karışıklığı olabiliyor. Hangi Düden? Antalya’da iki Düden Şelalesi var. İlki Kepez İlçesi’nin Varsak semtinde olan Yukarı Düden (Düdenbaşı) diğeri Muratpaşa İlçesi’ndeki eskiden Gençlik Parkı olarak anılan yerdeki Düden Park Şelalesi (Aşağı Düden).
Düden Park Şelalesi suyunu Kırkgöz ve Pınarbaşı kaynaklarından alıyor. Yukarı Düden’den gelerek falezlerin üzerinden Akdeniz’e dökülen su Düden Park Şelalesi olarak adlandırılıyor.Kıyı Düdeni ya da Karpuzkaldıran olarak da adlandırılan Düden Park tam anlamıyla bir görsel şölen sunuyor.
Falezlerin üzerinden denize döküldüğü yerde ışığın kırılmasıyla oluşan gökkuşagı, etrafa saçılan su damlacıklarının oluşturduğu sisli görüntü, vahşi hayatın içindeymişsiniz gibi hissettiren suyun güçlü sesi, yaydığı enerji ile tabiatın Antalya’ya en güzel armağanı Düden Park.
Su 45 metreden denize dökülüyor ve miktarı Yukarı Düden’den daha fazla. Tertemiz akan suyun denizle birleştiği yerde kıyı boyu uzayıp giden toprak rengi falezlerle Düden Park doğanın bizden hiçbir şey beklemeksizin sunduğu gerçek anlamda bir terapi merkezi.
Antalya’nın en güzel şelalelerinden biri olan Düden Park, falezlerin üzerinde denize paralel uzanan parkıyla da ziyaretçilerine keyifle vakit geçirebilecek bir alan sunuyor. Özellikle akşam saatlerinde gün batarken Beydağları’nın ve Antalya körfezinin eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz park denizden gelen mis gibi iyot kokusuyla, insana huzur veriyor. Falezlerin suyun denize akışını izleyebileceğiniz park, uzun yürüyüş yolları, yeşil alanları, parkın içindeki kafe ve restoranlarıyla da Antalya’da keyifle vakit geçirebileceğiniz yerlerden.
3. Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu denilince akan sular durur. Çarpıcı, insanı hipnotize eden bir doğası var bu şelalenin. Antalya’nın cennet köşelerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi güzelliği, sessizliği, yemyeşil ormanın içinde huzur veren atmosferiyle, çam ormanlarının mis gibi kokusuyla tam bir mabed. Antalya’da görebileceğiniz şelalelerin en zarifidir.
Şelaleyi ve çevresini gördüğünüzde, tropik adalarda çekilmiş bir filmin sahnesindeymiş gibi hissedersiniz. Antalya gezilecek yerler listesinde sık sık karşılaştığımız Kurşunlu Şelalesi, el değmemiş doğası ile insanı kendine hayran bırakan, eşsiz bir tabiat bölgesi.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nın içine girdiğinizde şelaleye ulaşmak için 10-15 dakika yürümeniz gerekiyor. Dar patikalarla şelaleye bağlanan yollar yeşil bir tünel gibi, bazı yerlerde gökyüzü görünmüyor. Bu yoğun bitki örtüsünün arasında şelaleye ulaştığınızda diğer şelalelere göre daha az akan ama olağanüstü bir doğa ile karşılaşıyorsunuz.
Ana şelale 18 metreden dökülüyor ve dere boyu oluşan göletler ve minik şelalelerle yoluna devam ediyor. Yol boyu birbirinden güzel göletler, küçük köprüler, göllerin kenarına kurulmuş ahşap platformlar karşınıza çıkıyor. Ve yola eşlik eden insanı keyiflendiren kuş sesleri.
Kurşunlu Şelalesi 1986 yılında tabiat parkı haline gelip ziyaretçilere açıldı. Şelale Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alıyor. Tabiat Parkı 33 hektarlık bir alana sahip. İçinde uzun uzun yürüyüş yapabileceğiniz yollar ve piknik alanlarının olduğu Kurşunlu Şelalesinde şehir hayatından uzaklaşıp doğayla iç içe olmak isteyenler için iyi bir seçenek.
4. Manavgat Şelalesi
Tertemiz suyu, coşkulu sesiyle, tüm gücü ve heybetiyle aktığı ova da yaşamı simgeliyor Manavgat Nehri. Antalya’nın tabiat güzellikleri arasında gösterilen Manavgat Şelalesi de işte bu hayat dolu nehir üzerinde tüm asaletiyle akıp gidiyor. Adını da sınırları içinde olduğu Manavgat İlçesinden alıyor.
Manavgat Şelalesi fiziksel olarak Antalya’daki diğer şelalelerden farklı. Döküldüğü yükseklik yaklaşık 4-5 metre. Suyun döküldüğü falezler çok yüksek değil ama geniş bir alanda ve yüksek bir debiyle akıyor. Nehir kenarındaki ağaçlarla suyun turkuaz rengi yağlı boya tablolardaki kadar çarpıcı. Manavgat’ı diğerlerinden farklı kılan da biraz da bu göz alıcı açık mavilikteki suyu.
Manavgat Çayı’nın kaynağı ise Toroslardan gelip Fatmalar dağının üzerindeki kayalıklardan fışkıran aynı zamanda Side Antik Kenti’ne de su taşıyan Dumanlı Kaynağı. Kaynağın geldiği Fatmalar Dağı üzerindeki mağaraları, sert kayalıkları, içindeki su altı gölüyle bölgedeki en ilginç dağ oluşumlarından biri.
Türk Sineması’nın unutulmaz filmlerinden biri olan Köprü filmini hatırlıyor musunuz? Kadir İnanır, Fikret Hakan ve Necla Nazır’ın da başrolde oynadığı Köprü filminin tamamı bu nehir ve çevresinde çekildi. İbrahim Tatlıses ve Perihan Savaş’ın oynadığı “Ayrılık Kolay Değil” ve daha pek çok film için Yeşilçam’ın platosu olmuş Manavgat Şelalesi.
Şelalenin hemen yakınında rafting yapmak için botlar var, nehir engebeli olmadığı için güvenli, botları kiralayıp nehir üzerinde rafting yapabilirsiniz. İsterseniz nehir manzarasını izleyerek Atv turu da yapabilirsiniz. Şelalenin etrafında yemek yemek için restoranlar ve kafeler var.
5. Uçansu
Bazı sıfatların güzelliğini, doğasını anlatmakta yetersiz kalacağı bir tabiat varlığı Uçansu. Tertemiz ve buz gibi nefes kesen suyu, yeşilin zümrüt tonu, sadece kuşların şarkısıyla sessizliğin bozulduğu benzersiz bir doğal alan. Naif, dingin ve göz kamaştırıcı.
Şelale Antalya’nın Serik İlçesi Gebiz Beldesine bağlı Akçapınar Köyü sınırları içinde. Uçansu’da her yer yem yeşil su bile, tek farklı renk masmavi gökyüzü. Antalya’nın en güzel 5 Şelalesinden biri olan Uçansu’yu gördüğünüzde ilk yapmak isteyeceğiniz, mayonuzu giyip suya atlamak.
Uçansu’yu farklı kılan tam olarak bu, burada özgürce yüzebilirsiniz. Diğer şelalelerde ise yüzmek tehlikeli ve yasak. Zaten suyun debisi de yüksek olduğu için yüzmeye pek elverişli değiller.
Ama Uçansu’da şelalenin önündeki gölet hem çok derin değil hem de durgun. Sadece suyu buz gibi, suyun içinde durmaya nefesiniz yetmeyebilir ama birkaç dakikalığına bu adrenalini tatmak da heyecan verici. Eğer dağ sporlarıyla ilgiliyseniz şelalenin üst kısmına çıkıp halatlar yardımıyla aşağıdaki gölete inebilirsiniz. Uçansu’da sevilen aktivitelerden biri de bu. İçeride küçüklü büyüklü balıklar var ama pek yaklaşmıyorlar. Kendi hallerinde suyun içinde yüzmekle meşguller.
Burada iki şelale var Uçansu1 ve Uçansu2. İkinci şelale daha yukarıda yaklaşık 30 dakika süren patika yoldan ulaşılıyor. Ormanın içinden devam eden toprak yol biraz yokuş. Yol bittiğinde karşılaşacağınız Uçansu2 önünde durgun bir göleti ve daha az akan şelalesiyle karşınıza çıkıyor.
Göletin içindeki otlar suyun üzerine kadar çıktığı için akvaryum havası var. Suyun kenarı sık bir bitki örtüsüyle kaplı, upuzun ağaçlar ve sarmaşıklar şelaleye biraz da gizemli bir hava katıyor. Sakinliği sevenler için Uçansu bulunmaz bir yer.
Şelale Antalya’nın Serik İlçesi Gebiz Beldesine bağlı Akçapınar Köyü sınırları içinde. Etrafta hiç tesis yok, en yakın alışveriş yapılacak yer köyün içindeki küçük bakkal. Bu nedenle buraya gelirken mutlaka hazırlıklı gelin. Diğer şelalelere toplu taşımayla gidebilirsiniz ama Uçansu için böyle bir imkan yok.
Özel arabayla gelmeniz gerek. Yolun bir kısmı da epey engebeli ve bozuk. Zor yollara dayanaklı bir araba şart. Uçansu şelalesinin daha az bilinmesi ve daha bakir kalmasının nedeni de kolay ulaşılabilir olmaması.
Uçan su özellikle çok gitmek isterim. Yazınız çok güzel…