Antalya’yı çoğumuz denizi, güneşi, uzun plajları ve eşsiz güzellikteki koyları ile biliriz. Oysa daha içerilerde henüz keşfedilmemiş nice yerleri var bu güzel Akdeniz kentinin. Antalya’nın İbradı ilçesi, işte bu adını pek fazla duymadığımız daha yeni yeni keşfedilen yerlerden biri. Sarp dağların çevrelediği, yüzyıllık sedir ağaçlarının dağlar boyu uzandığı, hayran bırakan doğasıyla İbradı, Antalya’nın farklı bir yüzü. Antalya’nın doğusunda, Torosların bir uçtan bir uca kuşattığı, deniz kıyısındaki ilçeleri kadar popüler olmamış, kendi halinde bir ilçe İbradı. İbradı’nın Ormana köyündeki Ormana Active ise bu bilinmeyen coğrafyada değişimin öncüsü olmuş, köyün kaderini değiştirmiş bir girişim.
Ormana Active‘in hikayesi, Ormana’nın da hikayesi aslında. Bu sebeple köyden biraz bahsedelim. Ormana köyünün tarihi, Roma imparatorluğuna kadar dayanıyor. Erimna antik kentinin mirasçısı olan Ormana köyü sırasıyla Büyük İskender, İran, Kleopatra ve Selçuklu hakimiyetine girmiş.
Ormana ve çevresinin tarihsel zenginliği bu köklü geçmişinden kaynaklanıyor. Osmanlı dönemi ve sonrasında ise önemli devlet adamları, kadılar, kaymakamlar, sanatçılar, gazeteciler yetiştirmiş Ormana.
Ormana‘yı sıradan bir köy olmaktan çıkaran onu farklı kılan ise Düğmeli Evler. Ormana köyü Akseki ve İbradı ilçelerinde yaygın olarak görülen, özgün bir mimari yapı olan düğmeli evleriyle biliniyor. Tarihi 300 yılı bulan, yörede sıklıkla karşılaştığımız sedir ve andız ağacının temel iskeletini oluşturduğu bu düğmeli evler harç kullanılmadan yığma taş kullanılarak yapılıyor.
Taşlardan örülen duvarların üstüne yatay olarak dizilen ağaçlarla (hatıl) yük dağılımı sağlanırken, bu ağaçlara dikine konulan ve piştuvanlarla bu taş duvar örgüsü sağlamlaştırılıyor. Bu dik olarak konulan ağaçlar evin duvarının dışında kalan kısmına yörede piştuvan, halk arasında ise düğme deniliyor. Düğmeli ev adı verilen bu özgün yapılar harç ya da başka bir sağlamlaştırıcı desteğe ihtiyaç duymadan sadece ahşap ve taş kullanılarak yüzyıllarca ayakta kalabilmiş.
Ormana köyünde ve bölgede bu hayranlık uyandıran mimari mirasın yeniden canlandırılmasına öncülük eden, tüm bölgede değişimi başlatan ise Ormana Active. Ormana Active ise Ormana’lı Özgüven ailesinin projesi. Özgüven ailesi Ormanın köklü ailelerinden. Uzun yıllar önce İstanbul’a yerleşip Ormana’dan ayrılmışlar.
Ama Ormana’dan hiç kopmamışlar. İstanbul’da demir-çelik işiyle uğraşan aile zamanla işi büyütüp yurt dışına ihracat yapacak güce ulaşmış. Bazen değişen şartlar insanları yeni kararlar almaya iter ve sonucu çok da kestirmeden yola çıkıveririz, işte Özgüven ailesi böyle bir adım atmış.
Sektörde değişen şartlar, dönemin ekonomik sorunları, piyasalardaki dengesizlik derken bir akşam yemeğinde aile köye dönme ve Ormana için bir şeyler yapma kararı almış. Köye dönen Özgüven ailesi kullanılamayacak durumda olan yıkık dökük konakları satın alıp aslına uygun olarak restorasyonunu yaptırmış.
Düğmeli evler konaklamaya açılmış. Ormana Active ile kimsenin bilmediği bu dağ köyüne yerli ve yabancı turistler gelmeye başlamış. Ormana Active adıyla hizmete açılan konaklar köyde dönüşümün başlangıcı olmuş böylece.
Yerli yabancı dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin geldiği, bu adını çok az kişinin bildiği Ormana köyü Antalya’da turizmin duraklarından biri haline geliyor. Ormana köyünün sokaklarında gezen Avrupalı turistler, değişime ayak uydurup evlerini restore ettirmeye başlayan köy halkı, köydeki hareketlilik, köyde düzenlenen sanatsal etkinlikler, festivaller…Değişime inanan, yenilikçi, topraklarına sahip çıkan insanların neler yapabileceğin bir göstergesi adeta.
Ormana Active’in Düğmeli Evleri
Ormana Active düğmeli evlerden oluşan üç konak ve bir restorandan oluşan benzeri olmayan bir konaklama örneği. Bildiğimiz otel konseptinden çok farklı. Konakların mimarisi yörenin özgün Düğmeli evlerinin en güzel örnekleri. Hepsinin bir hikayesi ve yaşanmışlıkları var. Butik otel olarak hizmet veren Ormana Active konakları bugün Ormana Active’den önceki sahiplerinin adıyla yaşıyor.
Özgüven ailesinin Ormana köyüne dönüşte Seferoğlu konağını satın alarak işe başlıyor. Köyün hemen merkezindeki bu konak Ormana Active’in ilk göz ağrısı ve Seferoğlu ailesi konağın ilk sahipleri. Restorasyon sonrası konak hizmete açılıyor ve Ormana Active ilk misafirlerini ağırlıyor.
Seferoğlu konağı iki katlı bir düğmeli ev. Köy kahvesinin karşısındaki konağın girişi bugün Ormana Active’in restoranı olarak kullanılan tamamen ağaç evin olduğu avluya bakıyor. Konağın kapısından içeri girdiğinizde ahşap merdivenlerle üst kata çıkıyorsunuz. İki katlı bu düğmeli evin üst katta iki odası, ortak kullanılan bir banyosu ve ağaçtan yapılmış üstü kapalı caddeye ve iç avluya bakan bir terası var.
Odalar köyün geleneksel dokusuna uygun olarak döşenmiş. Sedir ağacından yapılmış sedirler, yüklükler, kaneviçe perdeler, Ormana ve çevresinde yaygın olarak görülen işlemeli ahşap tavanlar… Ve konağa girer girmez hissedeceğiniz mis gibi sedir kokusu…
Seferoğlu konağının iki odasıyla turizmin başladığı Ormana’da konağın olduğu iç avluda ağaçtan yapılmış benzerini Karadeniz yaylalarında görebileceğimiz bir restoranla yola devam edilmiş. Oldukça yüksek bir tavana sahip olan restoran taş ve ağaç kullanılarak yapılmış. İçeride soğuk günler için, görür görmez insanın içini ısıtan şömine ve lezzetli pidelerin, pizzaların pişirildiği taş fırın ve yine masif ağaçtan yapılmış bar bölümü var.
Duvarlar etnoğrafik objelerle hem köy havası taşıyor hem de oldukça modern çizgilere sahip. Ve içerideki masalarda Ormana köyünü anlatan farklı yazarlar tarafından kaleme alınmış bol resimli yüzlerce sayfalık kitaplar var. Bu yazılı kaynaklar Ormanalıların aslında köylerine ne kadar sahip çıktıklarını kanıtlar nitelikte.
Seferoğlu konağı ve restoranın kapılarının açıldığı ortak avlu hem oturup bir şeyler yemek ya da dinlenmek isteyenler için inanılmaz keyifli. Bahçeye gölgelik yapan asırlık zeytin ağacı, avlu boyu dizilmiş Türkiye’nin en değerli sanatçılarının yaptığı ağaçtan heykeller, yağlı boya resimler ile Ormana’nın sanat bahçesi desem abartmış olmam. Ormana Active dönem dönem bu bahçede sanat çalıştaylarına da ev sahipliği yapıyor.
Seferoğlu Konağında sonra Ormana Active katılan diğer konak Doğan Konağı. Seferoğlu konağına 200 metre mesafedeki Doğan Bey konağı iki katlı bir düğmeli ev. İşlemeli kapısından içeri girer girmez geniş ve sedir kokusuna eşlik eden otantik bir hol bekliyor misafirleri.
Konağın her iki katıda beş odalı. Odaların dekorasyonunda ağaç işçiliğinin en güzel örnekleri, duvarlarda araya serpiştirilmiş gibi duran piştuvanlar, etnik desenli halılar insanı geçmişe götürüyor.
Bu konakların en önemli özelliği de ikinci katta bizim cumba diye bildiğimiz şahnişir adı verilen çıkmalar. Şahnişirler düğmeli evlerin en karakteristik noktası. Sedir ya da Andız kullanılarak yapılan şahnişirli odalar konağın en büyük ve en güzel odaları. Ormana’daki düğmeli evleri gezerken en çok dikkatimi çeken, estetik dokusuyla dikkat çeken şahnişirler olmuştu.
Ormana Active’e en son katılan konak ise Aktepe Evi. Aktepe evi Ormana Active’in çiçeği burnunda düğmeli evlerinden. Aktepe Evi de iki katlı bir düğmeli ev. Aktepe Evi Ormana’da restore edilen ve turizme kazandırılan en yeni düğmeli ev. Toplam on odası olan Aktepe evinin üst katta yemyeşil Ormana dağlarına bakan tam kafa dinlemelik bir terası var. Aktepe Evi’nin olduğu sokakta restore edilmiş birkaç düğmeli ev daha var. Fotoğraf meraklısıysanız bu sokağı atlamayın.
Ormana Active Restoran
Ormana Active’den söz edip kahvaltıdan bahsetmemek olmaz. Ülkemiz kahvaltı konusunda tam bir cennet. Özellikle yurt dışına gidip gelenler bana hak verecektir. Hem çeşitlilik hem de lezzet açısından kahvaltılarımız oldukça iyi. Daha önce çok sayıda butik otelde nefis kahvaltılar denedim ama Ormana Active’in kahvaltısı çeşitlilik, kalite ve lezzetiyle çok sayıda yeri gölgede bırakır. Birincisi kahvaltı masasındaki herşey organik ve Ormana ürünü.
Marketten alınmış hiçbir ürüne sofrada yer yok. Mis kokulu domatesi, salatalığı, yörede yetişen meyvelerle yapılan reçelleri, damak çatlatan üzüm pekmezi… Kahvaltıda 20 çeşit saydım hepsi de Ormana ürünü. İbradı’nın el değmemiş dağlarında yayılan, tertemiz pınarlarından su içen ineklerin sütünden yapılan peynirler, kar beyazı tereyağı Ormana kahvaltısının ne kadar özel ve leziz olduğunu anlatmaya yeter sanırım.
Ormana Active’in restoranı öğle ve akşam yemekleri için de harika lezzetler sunuyor. Taş fırında yapılan pideler, güveçler, Ormana baklavası benim favorilerimden. Ormana’ya gelirseniz Ormana Active’in restoranında mutlaka kahvaltı yapın ya da öğle veya akşam yemeği için uğrayın.
Ormana’nın tanınmasında Düğmeli evler kadar İbradı ve çevresindeki güzelliklerin katkısı da büyük. Türkiye’nin en büyük yer altı gölüne sahip Altınbeşik mağarası, Eynif ovası ve yılkı atları, Erimna antik kenti çevrede gezip görebileceklerinizden sadece birkaçı.
Ormana Active ile Antalya’da alternatif turizm odağı olan Ormana köyü her yıl Ekim ayında düzenlenen üzüm festivaliyle de biliniyor. Oldukça canlı ve renkli geçen festivale ilgi her geçen gün artıyor. Ormana Active, Ormana ve çevresini tanınması için farklı turlar düzenliyor. Ormana ve çevresini gezmek için araba kiralamak ya da Ormana Active’in turlarına katılmak gerek.
Özgüven ailesinden Aydın Özgüven ve oğlu Tolga Özgüven büyük bir çabayla bu işe başlamış ve Ormana Active’i bugünlere getirmiş. Ormana Active hem köydeki kullanılmaz durumda olan düğmeli evlerin sahiplerine hem de tüm Akseki ve İbradı çevresine örnek olmuş. Şimdilerde büyük tur otobüslerinin uğrak yeri olan Ormana, Antalya’da alternatif turizmin gözde lokasyonlarından biri.
Özgüven ailesinin büyüğü Aydın bey bu yıl aramızdan ayrıldı ama arkasında ilham veren, değişime öncülük eden bir proje bıraktı. Bugün oğlu Tolga Özgüven bu bayrağı aynı heves ve ruhla taşımaya devam ediyor. Tolga Özgüven bugün Ormana’yı ve düğmeli evleri anlatmak bu toprakları tanıtmak için var gücüyle çalışıyor.
Ormana’ya yolunuz düşerse Ormana Active‘e uğrayın ve Ormana’nın öyküsünü bir de ondan dinleyin. Aslında tüm bu yazdıklarımı Ormana’nın köyünün girişinde yazılan yazı özetliyor aslında; Ormana, doğdukları yeri unutmayanların köyü.
Ormana Active nerede
Ormana Active’e nasıl gidilir
Ormana Active Antalya’nın İbradı ilçesinin Ormana köyünde yer alıyor. İbradı, Antalya’nın 166 km doğusunda, Akseki ilçesinin 26 km batısında kalıyor. İbradı’ya en yakın havalimanı Antalya Havalimanı. İbradı’ya 157 km mesafedeki Antalya Havalimanı’na pek çok şehirden direkt uçuş bulmak mümkün. Havalimanından, direkt İbradı’ya giden araç bulunmuyor ancak metro ile Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne gidip buradan İbradı otobüslerine binebilirsiniz. Antalya Otogarı’ndan İbradı yaklaşık 3 saat sürüyor.
Ormana Active
Adres: Ormana mahallesi Mehmet Gürsoy caddesi Şehit Ziya sokak No:3 İbradı ANTALYA
Telefon: (+90) 242 692 30 30
E-mail: tozguven@ormanaactive.com
Antalya /İbradı Ürünlü mahallesi sınırları içinde bulunan ” Altınbeşik Mağrası Milli Parkı ”. Yaz aylarında 45 dereceyi bulan hava sıcaklığında adeta soğuk hava üreten Altınbeşik Mağrası kano gezisi ile görülmeye değer…. Kış aylarında ayrı bir manzaraya bürünen Akseki, Gündoğmuş ilçeleri doğanın tüm güzelliklerini sunuyor… Düğmeli evler yazınız muhteşem olmuş teşekkür ederim.
Bu yıl ilk Defa Ormana’ya gittim.Geleneksel Düğmeli Evler’i görme fırsatım oldu. Farklı bir yöntem kullanılarak inşa edilmiş geleneksel yapılar. Altın Beşik mağarası da bu çevrede gezilecek yerlerden.