Dünyamız, evrenin en çarpıcı güzellikteki gezegenlerinden biri. Dünya coğrafyası üzerinde serpilmiş o kadar olağanüstü yerler var ki çoğu zaman bu yerleri sözlerle tarif etmek kolay olmuyor.
Dünyanın en ilginç görüntüleri, volkanik olaylar ya da gök taşı düşmesi sonucu oluştuğu gibi, bazıları da milyonlarca yıl süren doğal aşınmalar sonucu ortaya çıkmış. Kimisi çölün ortasında, kimisi denizde.
Dünyanın En İlginç Yerleri
1. Sahra’nın Gözü, Moritanya
Sahra’nın gözü, Moritanya’da, dünyanın en güzel jeolojik mucizelerinden biri sayılıyor. Moritanya, resmi adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, bir kuzeybatı Afrika ülkesi. Sahra Çölü ya da Büyük Sahra Çölü ise dünyanın en büyük sıcak çölü.
Çölün ortasında göz şekline benzeyen bu yerin çapı 50 km civarında. Eskiden bu oluşumun, bir gök taşının yüzeye düşmesi sonucunda oluştuğu düşünülürken, şu anda bilim adamları önceki görüşleri reddederek ederek toprağın erozyonu ile böyle bir doğal güzelliğin oluştuğunu belirtiyor.
Fas ziyaretimde, Sahra Çölünün en yakın yerleşim yerlerinden biri olan Merzouga kasabasında kalmıştım. Hayli ilginç bir deneyim oldu benim için. Sahra’ya gitmeyi düşünüyorsanız Merzouga Gezilecek Yerler yazıma bir gözatın.
2. Büyük Mavi Delik, Belize
Büyük Mavi Delik (Büyük Mavi Çukur), Belize açıklarında bulunan bir sualtı obruğu veya deniz çukuru. Belize City’den 70 km uzaklıkta bulunan çukur Lighthouse Resifi’nin merkezinde yer alıyor.
Çapı 0,4 km olan, bir daire şeklindeki delikte suyun derinliği 145 metreyi buluyor. Dairenin koyu renge çalması, bu coğrafi oluşumun çevresiyle arasında derinlik farkının olmasından kaynaklanıyor. 300 metre çapında ve 124 metre derinliğindeki delik dairesel bir biçimde.
3. Cehennem Kapısı, Türkmenistan
Cehennem Kapısı, Türkmenistan’da, sınırsız bir metan gazı rezervine sahip. 80’li yıllarda gaz elde etmek için, bu bölgede kazı çalışmaları yapan jeologlar çok derine giderek metan gazının yüzeye çıkmasına sebep olmuş.
Jeologlar korkudan ekipmanlarını bile almadan bölgeyi terk etmiş. Bu yaşananlardan sonra, metan gazının bölgedeki insanları zehirlememesi için yetkililer rezervi yakmaya karar vermişler. Rezerv o günden beri hiç durmadan yanmaya devam ediyor.
4. Erebus Buz Kayaları, Antarktika
Erebus Buz Kayaları, dünya üzerindeki en soğuk kıta olan Antarktika’da bulunuyor. 20 metre yüksekliği bulunan kayalar sönmüş bir yanardağın parçaları. Zamanında buradan meydana çıkan lavlar Satürn, Jüpiter ve Neptün yüzeyindeki görüntüleri hatırlatıyor.
Antarktika, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren kıta. Dünyanın en kurak yeri olan Antarktika’nın bazı yerlerine 2 milyon yıldan bu yana yağmur düşmedi.
5. Şeytan Kayalıkları, Avustralya
Şeytan Kayalıkları (Devil’s Marbles), birbirini şekillendirerek tuhaf bir biçimde yerleşmiş durumda. Devil’s Marbles, Aborjinler tarafından Karlu Karlu olarak adlandırılıyor.
Avustralya‘da Alice Springs’in 393 km kuzeyinde, Tennant Creek kasabasının 114 km güneyinde olan çoğu yuvarlak görünümlü devasa kayalar dikkate değer bir manzara sunuyor. Bu granit kayalar güneş ışığı altında esrarengiz görünüm sergiliyor.
Kırmızı granitten oluşan dev kayaların boyutu 50 santimetreden 60 metreye kadar değişebiliyor. Bilim adamları Karlu-Karlu kayalıklarının bu halini, milyonlarca yıl önce erimiş magmanın kum taşı ile birleşerek, soğumasının ardından aldığını belirtiyor.
6. Kamış Flüt Mağarası, Guilin, Çin
Kamış Flütü Mağarası (Reed Flute), Ney Mağarası Çin’in kuzeybatısındaki Guilin şehrinin merkezinden yaklaşık 6 km uzaklıkta yer alıyor. Dünyanın uzun mazisinin günümüze getirdiği muhteşem güzelliklere şahitlik edilebilecek muhteşem bir mağara.
180 milyon yaşında ve 240 metre derinliğe sahip kalker mağarasındaki kireçtaşı oluşumları, sarkıt ve dikitler, değişik kaya şekilleri mağaranın içinin renkli aydınlatmasıyla mağarayı büyüleyici bir hale sokuyor.
1940 yılına kadar bilinmeyen mağara bu tarihten sonra 1. Dünya Savaşı’nda Japon birlikteliklerinden kaçan mültecilerin bu mağaraya sığınmasıyla tekrar keşfedilmiş ve günümüzde Guilin bölgesinin en fazla turist çeken yerlerinden biri haline geldi. 1962 yılında halkın ziyaretine açılan Reed Flute Mağarası aynı zamanda doğal sanatlar sarayı olarak da biliniyor.
Bu yeri dünyaca ünlü yapan ise kendine özgü yapısı ve renkli aydınlanması. Mağaranın adı ise sarkıtlarının bir müzik enstrümanı olan flüte benzerliğinden dolayı verilmiş.
7. Uyuni Tuz Gölü, Bolivya
Uyuni Tuz Gölü, Bolivya’da 10 bin km alanı kapsayan, dünyada en büyük kurumuş tuz gölü olarak biliniyor.
Göl, Bolivya‘nın güneybatısında, 3 bin 653 metre yükseklikte bulunuyor ve Titikaka Gölü ile beraber Altiplano Platosu’nun tabiat açısından doruk noktası olarak kabul ediliyor. Yağmur yağdığında bu çorak tuz gölü, dev bir ayna gibi gözüküyor.
8. Antilop Kanyonu, Arizona, ABD
Antilop Kanyonu, ABD’nin güneybatısında en çok ziyaret edilen ve en çok fotoğraflanan kanyon. Bu muhteşem yer Arizona eyaletinde bulunuyor. Asırlarca yağmur suları kayalıkları şekillendirerek bu ilginç forma kavuşmasını sağlamış.
Kanyon ilginç fotojenik kaya oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Navajo kum fırtınalarının sebep olduğu erozyon sonucu meydana geldiği belirtilen kanyonu şekillendiren etken etkili yağışlar ve yağışlardan beslenen akarsular.
Güçlü akıntıların taşıdıkları kaya parçacıkları ve kumlar kaya gövdelerini aşındırırken, derin ve düz hatlar ortaya çıkartmış. Her yıl dünyanın dört bir tarafından binlerce turistin ziyaret ettiği Antelope Kanyonu’ndaki ışık oyunlarının ortaya çıkarttığı manzaralar görenlere, “bunlar gerçek mi?” dedirtiyor.
Kış ayları Antilop kanyonu gezmek için en uygun zaman, çünkü yağış olmuyor. Yazın ise aniden bastıran yağmurlar ve sel suları bu yarıkları dakikalar içinde taşıdığı taş ve toprakla beraber doldurabiliyor. Güvenlik nedeniyle kanyonları rehbersiz gezmek yasak.
9. Çikolata Tepeleri, Filipinler
Çikolata Tepeleri, 50 km kapsayan alanı ile Filipinler’de bulunuyor. Tahmin edeceğinizin aksine, burada çikolata yok, sadece kuraklık döneminde bu tepeler çikolata kıvamında kahverengi rengini aldığından böyle isimlendirilmiş.
Filipinler’de bulunan bu sıra dışı bir coğrafik oluşum, yaklaşık 1268 koni şekilli aynı boyutlarda tepelerden oluşuyor. Bu yer Bohol eyaletinin bayrağında da tasvir ediliyor.
10. Taş Orman, Madagaskar
Taş Orman (Stone Forest), Madagaskar Adası‘nın batısında bulunan Melaky bölgesinde bulunuyor. Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşuyor.
Yeral adı olan ‘Tsingy’ kelimesi, Madagaskar dilinde ‘çıplak ayakla yürünemeyen yer’ anlamına geliyor. Büyük ve sivri kayalar, kanyonlar, mağaralardan oluşan bu ilginç bölge UNESCO Dünya Mirası olarak tescilli.
Kalkerden oluşmuş bu tuhaf orman, uzun ince 666 km alanı kapsıyor. Bu coğrafi bölgede çok nadir hayvan türleri bulunuyor. Beyaz lemurlar bölgede görebileceğiniz nadir türlerden.
11. Ball Pyramid, Lord Howe Adası, Pasifik Okyanusu
Ball Pyramid, dünyadaki enteresan yerlerden. Dünyanın en uzun deniz içerindeki kaya oluşumu. 7 milyon yıl kadar önce oluşmuş. 562 metre uzunluğundaki bu harikulade kayalık Pasifik Okyanusu’ndaki Lord Howe Adasında bulunuyor.
12. The Crooked Forest, Polonya
Crooked Ormanı (The Cokeed Forest), dünyanın enteresan yerlerinden. Polonya‘nın kuzey batısındaki Nowe Czarnowo kasabasında yer alan bu ormanda bulunan yaklaşık 400 tane çam ağacının gövdelerinin bir kısmından sonra, 90 derecelik bükülmeyle eğri bir şekilde büyümelerinin nedeni hala bilinmiyor.
Bölge sakinlerinin aktardıklarına göre ağaçlar 10 yaşından sonra belirsiz şekilde eğilmeye başlıyorlarmış. Birçok araştırmaya konu olan Croeked Ormanı’nın gizemi hala çözülebilmiş değil.
1930 yılında yapılan incelemelerde, ağaçların ne insan ne de bir makine faktörüyle bu hale getirilemeyeceği belirlenmiş.
Dünyayı hakkıyla gezebilmeye ömrümüz yetmediğinden böyle içerikleri okumak pek keyifli oluyor.
aynen
Gezmek bir günü alır herhalde
Çok güzel bir yazı olmuş. Yeni blog yazarları için ilham olabilecek yazılarınız var. Paylaşımınız için teşekür ederim.
Fotoğrafçılık kursu seçmek sanıldığı kadar kolay değildir.Fotoğrafçılık kursu seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor ve fotoğrafçılık kursu seçimi nasıl yapılmalı? Aradığınız soruların cevabı bu sayfada. Daha fazla bilgi için sitemzi ziyaret edebilirsiniz. fotografcilikkurslari.com.tr
vayyyy canına
Bence de vay canına, insanın inanası gelmiyor. Daha nereler var nereler.
İlginç Kavanozlar: Plain of Jars, Laos
https://yoldaolmak.com/gizemli-kupler-plain-of-jars-resimleri-laos.html
Zirvedeki İlginç Kayalar: The Pinnacles
https://yoldaolmak.com/zirvedeki-ilginc-kayalar-the-pinnacles.html
Nebatilerin Kayıp Kenti: Petra
https://yoldaolmak.com/nebatilerin-kayip-kenti-petra-urdun.html
çoooooooooooooooooooook süpperrrrrr bişey buuuuu 🙂