Gemi turları ile dünyayı keşfetmeye çıkmak son zamanların en çok ilgi gören seyahat şekillerinden birisi. İlk defa bir cruise gemi turu yapacaksanız geziye çıkmadan önce bazı şeyler hakkında bilgilenmenizde fayda var. Gemi seyahati ile ilgili eminim ki aklınızda bin tane soru vardır. İşte bu en sık sorulan sorulardan bazılarını sizlere cevapları ile yazdım.

Gemi turları ile ilk defa seyahate çıkacak biri olarak reklamlarda tüm vergiler ve her şey dahil ücreti gördüğünüzde başka bir ücret ödemeyeceğinizi düşünebilirsiniz ancak bunda yanılıyor olabilirsiniz.

gemi turu masrafları

Gemi Turları Seyahati Ücretlendirmesi

Her ne kadar bu fiyatlar oldukça uygun rakamlar olsa da bahsedilen ücret genelde yolculuk ve liman vergisinin dahil olduğu ücreti kapsıyor. Yemek ve içecek kısmında fazlasıyla tatmin oluyorsunuz ancak araya giren opsiyonel seçenekler bu ücretin yükselmesine neden olabilir.

‘Her şey dahil’ kavramı size tanıdık geliyor mu? Gemi turu ile yapılan yolculuklar tüm ana harcamalar olan yemek, kalacak yer, atıştırmalıklar, aktiviteler ve eğlenceleri kapsadığından oldukça hesaplı. Ancak bu seyahatlerde bazı şeyler var ki cebinizdeki paranın bir anda uçmasına sebep olabiliyor. Bu ekstra alımlar her şey dahil bir turda gerçekten bütçeniz için zorlayıcı.

Firmalar sundukları pahalı spa merkezlerinin, eşsiz dünya mutfakları spesiyallerini, konsept bar ve lounge’larını öne çıkartarak reklamlarını yapıyor. Ancak eğer masaj yaptırmak istiyorsanız ya da bir kokteyl içmek, standart büfe yemeklerinin dışında özel bir yemek yemek istiyorsanız cebinizden ekstra ücretleri ödemeye de hazır olun. Ayrıca durduğunuz limanlarda eğer bir tura katılacaksanız bunun ücretini de ekstra ödemeniz gerekecek.

Gemi Turlarının 10 Gizli Harcaması

1. Liman gezileri

Gemi turları duracağı limanlarda yapılacak gezi programları da satıyor. Bu turların fiyatları gideceğiniz noktada bulabileceğinizden daha pahalı. Fiyatlar yapılacak şeylere göre değişiklik gösteriyor. Hızlıca bir şehir turu 25$ gibi bir fiyattan başlıyor ve tüm günü kapsayan içinde alışverişin de bulunduğu bir tur ise 200$ civarında. Genelde standart turların fiyatları 50$ ile 150$ arasında.

Gemideki teklifler çok cazip gibi görünse de ve hemen bir tane almak isteseniz de her zaman turdan bağımsız olarak kendi başınıza gezme şansınız da bulunuyor. Bu şekilde ya çok az para harcarsınız ya da hiç harcamazsınız. Limana ulaştığınızda hemen turist ofisinden harita, etkinlik rehberi gibi ücretsiz bilgi veren broşürleri temin edin. Geminin kütüphanesinden ya da internetinden yararlanarak gideceğiniz yerde nerelere gidebileceğinizi önceden planlayın.

Yerel festivaller ve sanat etkinlikleri hem çok keyiflidir hem de neredeyse bedavaya gittiğiniz yeri tanıma fırsatı verir ve çok da eğlenmiş olursunuz. Parklar, plajlar ve sanat galerileri genellikle ya bedava ya da çok düşük bir ücretle gidebileceğiniz yerlerden.

Dilerseniz yürüyerek şehri gezebilir ve istediğiniz yerde durup bir kahve içebilir, ufak tefek bir şeyler atıştırabilirsiniz. Hatta araba kiralayıp bir şoförün sizi gezdirmesi bile bu cruise firmasının önerdiğinden çok daha ucuza gelecektir.

2. Gemide yemek ve restoranlar

Geminin sizlere sunduğu büfe yemekleri standart olarak ücrete dahildir ancak ekstra ücret ödemeniz için birçok opsiyonel seçenekler de sunuluyor. Birkaç dolarlık dondurmalardan 35-40$’lık özel yemeklere kadar fiyatlar değişiyor. Hatta şefin özel yemeği şeklinde 75$’lık çok özel bir yemek dahi sunabiliyorlar.

Tüm içecekler sınırsız yiyecek içecek kapsamına girmiyor. Regent Seven Seas Cruises,  Silversea Cruises ve Seabourn Cruise Line gibi bazı lüks firmalar gazlı ve alkollü içecekleri de bu limitsiz menüye davet ediyor.

Cruise gemi şirketlerinin çoğu %15’lik bu kesintisi otomatik olarak faturanıza yansıtıyor. Ortalama kişi başı günlük 9.75$ ile 12.50$ arası bir ücrete tekabül ediyor. Bu ücret gemi çalışanlarının ücretleri anlamına geliyor. Tamamen sizin takdirinize kalmıştır ve ne kadar vermek istediğinize resepsiyonda karar verebilirsiniz.

Ancak firmaların çoğu bu ücreti baştan toplu şekilde ödeme imkanı da sunuyor. Böylece tatilinizi yaparken bu tarz bir düşünceden de baştan kurtulmuş oluyorsunuz. Faturanızda bu hizmeti “Servis Ücreti” adı altında görebilirsiniz ve oda servisi kullandığınızda vereceğiniz bahşiş buna dahil değildir.

Firmalar çoğunlukla standart yemek servislerinin yanında opsiyonel olarak farklı lezzetler de sunuyorlar. Bunlardan yemek isterseniz her kişi için ayrı olarak ücretlendirmesi bulunuyor. Mesela Norwegian Cruise Line firmasında Asya mutfağı başta olmak üzere, Fransız yemekleri ve bir Steakhouse da bulunuyor. Şirketler arası farklılık gösteren ücretler genellikle 10$ ile 35$ arası değişiyor.

7/24 zaten birçok çeşit yemeği ücretsiz yiyebiliyorsunuz. Birkaç porsiyon ve üstüne de tatlı veriliyor, ayrıca her zaman oda servisi de mevcut. Eğer illa yemek isterseniz de bütçenizi ona göre daraltmanız gerektiğini de unutmayın. Güzel bir akşam yemeği demek 2-3 gün öğleden sonra kokteylden kısmanız gerektiği anlamına gelebilir.

3. Alkol ve diğer içecekler

Gemi- turu masrafları

Çok lüks turlar dışında alkollü içecekler ve şarap hiçbir zaman ücrete dahil edilmez. Ayrıca sadece alkollü içecekler değil, gazlı içecekler, şişe su, meyve sularının bazıları ve özel yapım kahveler de bu ücretin dışında bırakılır. Suyunuzu musluktan içebilir ve şişenizi oradan doldurabilirsiniz.

Birçok gemide indirimli ‘günlük özel içkiler’ saati bulunur ve bu saatleri bekleyebilirsiniz ya da tek fiyatına iki martini gibi promosyonlardan yararlanabilirsiniz. Bu şekilde cebinizde fazladan birkaç dolar kalmasını sağlayabilirsiniz. Yemeklerde sunulan sütlü çay, süt, kahve ve meyve suları ücretsiz.

Ayrıca şarap içecekseniz şişe ile sipariş verip içmediğiniz kadarını ertesi güne saklamalarını isteyebilirsiniz. Bu şekilde tek tek kadeh içmekten daha ucuza gelmiş olur. Bazı firmalar bira ya da şarap paketleri satıyor ancak gerçekten tasarruf yapmış olmak için hepsini içeceğinizden emin olmalısınız.

Eğer gazlı içecekler olmadan yapamıyorsanız aynı şekilde tüm seyahat boyunca kullanabileceğiniz limitsiz gazlı içecek opsiyonları da bulunuyor. Ya da kendi içeceklerinizi de getirebilirsiniz. Ancak unutmayın, dışarıdan alkol getirmek kesinlikle yasak.

4. SPA ve masaj merkezleri

Bu harcamaktan kaçınmayın diyebileceğimiz ve tatilinizi daha da keyifli yapacak bir hizmettir. Gemi firmalarının çoğunda bu hizmet bulunuyor ve içinde akupunktur, yüz bakımı ve bir çok farklı masaj türü de var.

Cruise seyahatlerinde gideceğiniz spa ve masaj merkezlerinin fiyatları normalde gideceğiniz en pahalı yerlerle bire bir olabilir ve fiyatları görünce şok olabilirsiniz. Standart bir masajın ücreti yaklaşık 110$ – 150$ arasındadır.

Daha egzotikler ise 200$ ile 500$ arasında değişiyor. Termal spa ve havuzların ise günlüğü yaklaşık 15$ ile 30$ arasında. Tüm seyahat boyunca bu merkezlerden yararlanmak için paket de satın alabilirsiniz. 

Tasarruf etmek için indirim günlerinden yararlanın. Genelde ilk ve son günlerde ve herkesin limana gittiği günlerde indirimler olur. SPA’nın açık olduğu zamanları da önceden öğrenin çünkü bazen günün sadece belli bir saatinde çalışıyorlar. Size ürün satmak isteyenlere hayır demeye gayret edin yada en başından sert bir biçimde bu tarz ısrarlarla karşılaşmak istemediğinizi belirtin.

5. Gemideki aktiviteler

Gemideki aktivitelerin çok büyük bir kısmı ücretsiz olsa da bir çok ekstra ücret gerektiren durumlar da olabiliyor. Bunların arasında fitness, pilates ve yoga dersleri gibi etkinlikleri için günlük 10-15$ arası bir ekstra ücret talep ediliyor. Çocuk bakıcıları da her saat için 6$ alıyor.

Tasarruf etmek için ücretsiz olan etkinliklerle zamanınızı geçirebilirsiniz. Şovlara katılabilir, canlı müzik dinletilerine gidebilir, yemek kursu denemelerine katılabilir, topluca oynanan oyunlara ya da bedava konferanslara katılabilirsiniz.

En basitinden havuz kenarında kitabınızı okuyup arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Eğer illa katılmak istiyorsanız bütçenizi belirleyip en çok ilginizi çeken hangisiyse ona dahil olun.

6. Çamaşır

Gemi dışındaki fiyatlarla kıyaslanmayacak kadar yüksek ücretler talep ediyorlar. Tek bir tişört için 2.50$ ila 3.50$ arası bir ücret gerçekten biraz fazla. Kendiniz yıkayabileceğiniz bir laundromat var mı diye araştırın. Genellikle 2$ gibi bir ücrete tüm kıyafetlerinizi o makinelerde yıkayabilirsiniz. Ya da birkaç gün kıyafetlerinizi dönüşümlü olarak kullanın.

Her ne kadar firma bunun için sizden ücret alsa da hafif seyahat etmek için iyi bir yol. Sürekli yıkatabileceğiniz eşyalarınız olacağı için çok fazla şey almanıza gerek yok.

7. Bahşiş

Diğer yandan, gemide servis ve kabin personeline bahşiş vermek, onların gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturması bakımından önemli. Bahşişler de genellikle kabin ekstrenize yansıtılıyor ve kredi kartınızla ödeyebiliyorsunuz. Ayrıca gemiye içki sokmak yasak olduğundan alkollü içecekleri de Cruise Card ile almanız mümkün. Tüm harcamalarınızı odalarınızdaki televizyonlardan öğrenebilirsiniz.

Her firmada farklı olsa da gemi yolculuklarında her gün belirlenen sabit bir ücret üzerinden bahşiş uygulanıyor. Bu ücret gün başına ortalama 10$ civarında. Toplanan tutar oda servisi, garson, asistan gibi herkes arasında paylaştırılıyor. 

Bu konuda pek tasarruf söz konusu değil. Otomatik olarak hesabınızdan kesilecek olan bu bahşişlerin miktarını resepsiyona gidip kendiniz belirleyebilirsiniz. Yine de bu çalışanların maaşları tamamen bu bahşişler üzerinden ödendiği için eğer çok çok kötü bir servis almadıysanız bu konuda bir tasarrufa gitmemeniz çalışanları sevindirmek için gerekli.

8. Gemide ve limanda hediyelik eşya alışverişi

Gemi seyahatlerinde en çok sevilen etkinliklerden biri olan alışveriş için geminin içinde bir çok güzel butikler bulunuyor ve ürünler vergiden muaf olarak satılıyor. Örnek vermek gerekirse yüksek alkollü içecekler olan rom, viski, cin oldukça uygun fiyatlarda. Aynı şekilde mücevher, kıyafet, parfüm ve gemi seyahati hatırası olabilecek eşyalar da yine uygun fiyatlarda.

Çoğu kişi gemide geçirdiği günleri hatırlatacak bir eşya almak ister ancak güzel ve pahalı parfümler, marka kıyafetler ve deri eşyalar bütçeyi çoğu zaman aşabiliyor. Hatta çok kalitesiz anahtarlık ya da tişörtleri bile aileye ve arkadaşlara almaya kalktığınızda bütçenizi iyice zorlayabiliyor. Fiyatlar ise 5$’dan başlayıp yüzlerce dolarlara kadar çıkabiliyor.

Tasarruf etmek için ise bütçeniz kısıtlıysa hem gemide hem limanda bu tarz turistlerin çok olduğu yerlerden uzak durun. Biraz sokaklarda gezdikten sonra çok daha orijinal ve güzel eşyaları çok daha ucuz fiyatlara bulabilmeniz mümkün.

9. Fotoğraf ve kamera ekipmanları

Gemi seyahatlerine katılanlar çoğu zaman küçücük bir fotoğraf baskısına 20$ bile ödeyebiliyor. Seyahate çıkmadan önce ekstra pil ve hafıza kartları gibi diğer kamera ekipmanlarını mutlaka kontrol edin, gemide bu tip ekipmanlar oldukça pahalı fiyata satılıyor. 

Tasarruf etmek içinse sadece gemi fotoğrafçısına hayır teşekkürler diyebilirsiniz. Muhtemelen almasanız da önce bir bakın diyerek size bastırılmış fotoğrafı gösterecektir ve o zaman hatıradır diyip almak isteyebilirsiniz. Kendi fotoğraflarınızı kendiniz çekin yeter. Ekipman konusunda ise evden ayrılmadan bolca pil ve diğer ihtiyacınız olacak eşyaları yanınızda götürün.

10. İnternet

Kendi laptopunuzu getirip geminin WiFi internetini kullansanız bile muhtemelen çok yüksek ücretlerle çok düşük hızda bir internete sahip olacaksınız. Firmaların çoğu dakikasına 75 cent gibi fahiş bir ücret uyguluyor.

Costa Cruises şirketinde kullanılan dakika başına fiyatlandırma yapılırken 1 saat internet kullanımı için 30€, 3 saat internet kullanımı için 48€ ödemeniz gerekiyor. Paket satın alırsanız dakikası 55 cent’e kadar düşüyor. Şimdilerde firmalar yavaş yavaş sınırsız internet uygulamasına geçmeye başladı.

Tasarruf etmek için ise eğer limana çıktığınızda birkaç dakika e-maillerinize bakmayı dert etmezseniz size oldukça büyük bir masraftan kurtaracaktır. Ya da laptopunuzu alıp WiFi olan bir kafeye gidip buranın internetini kullanabilirsiniz.

11. Kumarhaneler

Gemilerine hepsinde yok ancak çoğunda bulunuyor. Unutmayın eğer Amerika sularında ise yasalara göre hiç bir gemide kumar oynatılamıyor.

12. Seyahat Sigortası

Mutlaka yaptırmanız gereken ve neredeyse zorunlu diyebileceğimiz bir durum. Sigortasız yola çıkmak gerçekten çok riskli. Bir çok insanın bilmediği bir durum ise sigorta firmaları uluslararası sulardayken ya da yurtdışındayken bir çok standart sağlık hizmetlerini poliçelere dahil etmiyor.

Buna ek olarak da sonradan iptal etmek istediğinizde de paranın bir kısmı yanıyor. Seyahat sigortası ancak poliçe kapsamındaki bir durum olduğunda devreye giriyor. Direk seyahat acentesinden yaptırabileceğiniz gibi aynı şekilde bankalar ya da diğer sigorta firmaları aracılığıyla da yaptırabilirsiniz.

13. Uçuş ücreti

Genellikle seyahat ücretine dahil edilmez. Ancak bazı firmalar kendi belirledikleri gün ve saatler için düşük ücretli uçuş biletleri sağlayabiliyor. Eğer uçuş biletini onlardan alırsanız genellikle havalimanı ve iskele arasındaki ulaşımı da ücretsiz veriyorlar.

Gemi turlarında ekstra hizmetleri minimize etmek bütçe açığı vermemek için en önemli adımlardan biri. Bu yüzden cruise seyahatine çıkmadan önce ekstra harcamalara karşı önlem almak hazırlık yapmak gerekiyor.

2 YORUMLAR

  1. Bir ekleme de ben yapayım,
    Bir çok gemide seyahatin bittiği gün kaptan için ayrıca bahşiş toplanır. Genelde bu bahşişin düşük olmaması beklenir.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz