Katar, geleneksel yerel yaşamı, modern dünya ile birleştiren, Orta Doğu‘nun en modern ülkelerinden biri. Arabistan Yarımadası’nın doğusunda, İran Körfezi’nin kuzeyine doğru uzanan bir yarımadadan oluşan Katar, 563 km’lik kesintisiz kıyı şeridine sahip. Kuzeybatıda Bahreyn, batı ve güneyde Suudi Arabistan ve doğuda Birleşik Arap Emirlikleri ile çevrili olan ülkenin tek kara sınırını Suudi Arabistan oluşturuyor.

Katar’ın başkenti olmasının yanı sıra, Arap Yarımadasının kültür, sanat ve ekonomi merkezi olan Doha, gökdelenleri, dünyaca ünlü müzeleri, keyifli çöl aktiviteleri, pırıl pırıl denizi ve sahilleriyle turizmin yükselen destinasyonu. Otantik kültürün çağdaş dünya ile birleştiği bir kent olan Doha, gece hayatından, alışveriş merkezlerine, lüks yaşamından farklı kültürleri kucaklayan yapısına dek tam bir Orta Doğu metropolü konumunda.

Katar Gezi Rehberi

Katar coğrafyasındaki ilk yerleşim taş devrine dek uzanırken, Babil, Selçuklu, Emevi, Abbasi hâkimiyetlerini gören topraklar, 16. yüzyıldan I. Dünya Savaşı’na kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olarak kalmış. Bir süre İngiliz mandası altına giren ve 1971’de İngilizlerin İran Körfezi’nden çekilmesiyle diğer şeyhliklerle kurulan federasyona katılan Katar, aynı yıl federasyondan ayrılarak 1972’de bağımsızlığını ilan etmiş.

Al Tani’nin ailesinin 130 yıldır mutlak monarşi ile yönettiği Katar’ın şimdiki emiri, 2013’te görevi babasından devralan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani. Bahreyn ve Lübnan’dan sonra en küçük üçüncü Arap ülkesi olan Katar’da 2 milyonluk nüfusunun yarısı Doha’da yaşıyor. Sadece 300 bininin Katar vatandaşlarından oluşan ülkede, Orta Doğu, Asya, Avrupa, Uzak Doğu ve Türkiye’den çalışmak için gelen pek çok yabancı bulunuyor.

Katar, temiz plajları, adaları, uçsuz bucaksız çölleri, kültürel dokusu, zarif mimarisi, nefis müzeleri ve gökdelenleriyle keşfedilmeyi hak eden bir ülke. Son derece yoksul bir tarihi geçmişin ardından hızla gelişen, modern ve liberal bir Arap ülkesi haline gelen Katar, günümüzde kişi başına düşen milli geliriyle dünyanın en zengin ülkesi konumunda. Küçük bir körfez emirliği olmasına rağmen, Orta Doğu siyasetinin etkili aktörlerinden biri.

Başta Doha olmak üzere görülecek pek çok yeri bulunan Katar’ın modern ve lüks otelleri, Avrupai mekanları ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranları, ülkeyi kozmopolit bir merkez haline getiriyor. Misafirperverliği ve modern yaşam tarzlarına olan saygısıyla, cıvıl cıvıl bir kültür, ticaret ve turizm merkezi olan Katar, sıcak yazların ve ılık kışların görüldüğü çöl iklimine sahip. Hızla gelişen bir turizm potansiyeline sahip bu ülkeyi ziyaret etmek için en ideal dönem ise kasım ve nisan ayları arası.

Katar Gezilecek Yerler

Dünyada refah seviyesi en yüksek ülkelerin başında gelen Katar, yine dünya suç oranının en düşük olduğu ülkelerden biri. Dini ve siyasi istikrara sahip güvenli bir destinasyon olan ülkeyi ziyarete gelen kadın ziyaretçiler için de herhangi bir kıyafet kısıtlaması bulunmuyor. Ayrıca Katar seyahatinizin ilk 3 gününde başınıza bir şey gelirse hiçbir ücret ödemeden sağlık hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.

Resmi dili Arapça olsa da İngilizcenin yaygın bir şekilde konuşuluyor. Başta Orta Doğu lezzetleri olmak üzere İtalyan, Türk, Akdeniz, Çin ve Thai mutfağına ait her türlü restoranı bulmak mümkün. Alkol satışının yalnızca otellerde yapılıyor, bu yüzden oteller konaklamadan çok bir eğlence merkezi olarak hizmet veriyor. Herbirinde nefis cafe ve dünya murfağını sunan muteşem restoranlara var.

Geçmişte balıkçılık ve inci avcılığı ile geçimini sağlayan, kendi halinde bir kasaba olan Doha’nın kaderi petrol ve doğalgaz yataklarının keşfedilmesiyle birlikte değişmiş. Doha, kusursuz ve zengin altyapısıyla dikkat çeken, tertemiz bir şehir.

1. Katara Kültür Köyü

Katar, ülkenin yaşamı ve gelişiminin temellerini oluşturan derin kültürel köklere sahip, dinamik ve modern bir toplum. Bu özelliğini en güzel yansıttığı yerlerden biri de Katara Kültür Köyü (Katara Cultural Village). Katara Kültür Köyü, kültür ve eğlenceyi tek bir yerde buluşturmak üzere tasarlanmış, deniz kenarında yer alan, bir kültür ve sanat yerleşkesi. Etkileyici amfi tiyatrosu, pek çok sanat galerisi, müzeleri ve performans mekânlarıyla yıl boyunca konserler, gösteriler ve sergilerden oluşan canlı bir programa sahne oluyor.

Diğer yandan Katar’ın dünya mutfaklarından seçkiler sunan restoranlarının da yoğun olarak bulunduğu bir bölge burası. Su sporlarının yapılabildiği ferah, temiz bir halk plajı olan Katara Plajı’nın da yer aldığı Katara, ülkenin ve Doha’nın en zarif, en güzel yerlerinden biri.

Katara’da, Güvercin Kuleleri, Katara Camii, Katara Amfi Tiyatrosu, Katara Opera Binası, Katara Drama Tiyatrosu, Katar Güzel Sanatlar Topluluğu, Katar Mühendisler Odası, Görsel Sanatlar Merkezi, Çocuk Kültür Merkezi, Katar Fotoğraf Topluluğu, Katar Müzik Akademisi ve Tiyatro Topluluğu, Şahin Müzesi gibi 37 geleneksel yapı yer alıyor.

Ayrıca, ana alanda kitap okumayı, gönüllü ve toplumsal çalışma kültürünü teşvik etmeyi amaçlayan kitap kumbaraları, medya merkezi, çeşitli akademik tesisler ve kafelerin yanı sıra yeşil alanlar bulunuyor. Katara’nın diğer alanları ise konut ve villalar ile alışveriş merkezlerinden oluşuyor.

2. Souq Waqif

Souq Waqif, Katar’ın en otantik ve samimi yüzü. Geleneksel giysiler, baharatlar, el sanatları, parfümler, mücevherler, hediyelik eşyalar, şahinler ve evcil hayvanların bile satıldığı Souq Waqif’in daracık sokaklarında karşılıklı sıralanan dükkanlardan yükselen rayiha, bambaşka bir deneyim yaşatıyor. Orta Doğu’ya özgü baş döndürücü bir çeşitlilik sunan Souq Waqif, düzinelerce restoran ve nargile salonu barındırmasının yanı sıra, capcanlı bir atmosfere sahip.

Geleneksel müzik, sanat ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği bölgede, Al Rayyan Tiyatrosu ile Souq Waqif Sanat Merkezi küçük ve sanatsal dükkanlardan oluşan bir seçkiyi, dar bir avlu etrafında sergilenen sergi salonlarıyla bir araya getiriyor. Souq Waqif aynı zamanda 2009’da Doha Tribeca Film Festivali’nde gösterilen çeşitli filmlere set görevi de görmüş, rengarenk bir bölge.

3. İslam Eserleri Müzesi

İslam Eserleri Müzesi (Islamic Art Museum), Doha Limanı’nda, eşsiz bir tasarım harikasının olmasının yanı sıra, yüzlerce yıllık İslami sanat eserleri ile dolu nefes kesen bir mimari yapıt. Katar’ın en önemli müzesi olan İslam Eserleri Müzesi, Paris’te bulunan ünlü Lourve Müzesi’nin önündeki Lourve Piramidi’nin mimarı 91 yaşındaki I.M. Pei tarafından yapılmış.

Emekli olmasına rağmen ısrarlar üzerine teklifi kabul eden mimar, İslam mimarisini tanımak için altı ay İslam ülkelerini dolaşmış ve ilhamını aldığı Kahire’deki Tolunoğulları Camii’nden esinlenerek bu muazzam yapıyı ortaya çıkarmış. Müze binası, burka giymiş bir Müslüman kadını temsil ediyor.

Müzede, Al-Thani hanedanlığının 1980’lerden bu yana tüm Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya’dan topladığı İslami eserler, el yazmaları, dokumalar, metal, cam ve seramik objelerden oluşan geniş bir koleksiyon sergileniyor.

4. Doha Corniche

Doha Körfezi’ni çevreleyen Corniche, İslam Eserleri Müzesi’nden Doha şehir merkezindeki West Bay denilen gökdelenler bölgesine dek uzanan 7 km’lik kesintisiz bir kordon. Denizin doldurulmasıyla elde edilen yer yürüyüş alanları, bisiklet yolları, park ve bahçeleriyle nefis bir sosyal alan.

Başkentin kalbinde yeşil, araçsız bir yaya alanı sunan Corniche, İslam Eserleri Müzesi’nin de yer aldığı Corniche kıyısında geleneksel ahşap Arap yelkenlileri ile tekne turu yapmak Doha aktiviteleri arasında yer alıyor. Palmiye ağaçlarının süslediği bölge halkın gün batımı sonrası yürüyüş veya spor yaptığı, çimlere uzanıp sohbetlere daldığı bir alan.

5. The Pearl-Qatar

Pearl-Qatar, West Bay Sahili’nin açıklarında marinası, rezidansları, villaları ve lüks alışveriş imkânı sunan alışveriş merkezleriyle, inci görünümünde tasarlanmış yapay bir ada. Dünyanın hemen her yerinden pek çok lezzet sunan restoran ve kafelerle çevrili olan ada, yabancıların Katar’da konut sahibi olabildiği tek bölge olma özelliğine sahip.

İnci Adası yerleşkesinde, uluslararası markaların mağazaları ile restoranlar, spor merkezleri ve daha pek çok yaşam alanı bulunuyor. Şıklığı ve davetkârlığı ile Katar’ın lüks yüzüne tanıklık etmek için en ideal adres.

6. Khor Al Adaid

Khor Al Adaid, ülkenin güneydoğusunda, Katar’ın en etkileyici doğa harikalarından biri. Kendine özgü ekosistemiyle UNESCO tarafından tanınan bir doğal koruma alanı olan Khor Al Adaid, denizin çölün kalbine kadar ilerlediği dünyada ender bulunan yerlerden biri.

Kara yoluyla erişim olmayan bu sakin su cennetine yalnızca kum tepeleri aşılarak ulaşılabiliyor. Yer yer 40 m yüksekliğine ulaşan ve aniden denizin görülebildiği muhteşem ve sonsuz manzaralı kum tepelerinin bulunduğu Khor Al Adaid, Doha’dan 60 km uzaklıkta yer alıyor. Orta Doğu coğrafyasının mucizesi ve Katar’ın en değerli doğal hazinesi.

7. Banana Island

Banana Island, Katar’ın doğa harikası yerlerinden biri olan ve bembeyaz kumları, turkuaz deniziyle Maldivler’i aratmayan doğal bir ada. Şeklinden dolayı Muz Adası ismini alan adaya Doha’dan 25 dakikalık feribot yolculuğuyla ulaşılıyor.

Ada üzerinde lüks konaklama hizmeti veren resort hotel, spa ve masaj merkezi, helikopter pisti, bowling ve sinema salonu, 100 metrelik lagün havuz, restoran, golf sahası, voleybol ve basketbol pisti bulunuyor. 800 metrelik şahane doğal plajıyla, Doha’nın en uzun plajına sahip olan Muz Adası, tek kelimeyle büyüleyici.

8. Al Zubarah Arkeolojik Alanı

Al Zubarah Arkeolojik Alanı (Al Zubara Archaeological Site), 18. yüzyılın ortalarında Kuveyt’ten gelen tüccarlar tarafından kurulmuş ve 2013’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilerek koruma altına alınmış arkeolojik bir bölgeden oluşuyor.

Bir zamanlar Hürmüz Boğazı ile Basra Körfezi’nin batı kolu arasında kalmış, önemli bir inci avcılığı ve küresel ticaret merkezi olan Al Zubarah, bölgedeki 18. ve 19. yüzyıl yerleşimlerinin en kapsamlı ve en iyi korunmuş örneklerinden. Doha’dan 1 saat uzaklıktaki 400 hektarlık alanı kapsayan bölge, aynı zamanda Katar’ın en önemli arkeolojik sit alanı.

9. Qatar Racing and Equestrian Club

Doha’nın şehir merkezine yaklaşık 20 dakika mesafede kurulan Qatar Racing and Equestrian Club birbirinden güzel atların yetiştirildiği, biniciliğin öğretildiği, ulusal ve uluslararası yarışların yapıldığı Katar’ın dünyaca ünlü kulüplerinden. Ekimden mayıs ayına kadar 16.00’da başlayan tüm at yarışları ücretsiz olarak seyredilebiliyor.

10. Oriks Çiftliği

Oriks Çiftliği (Oryx Farm), Katar’ın milli hayvanı olan ve bu coğrafyaya özgü ve soyu tehlike altında olan beyaz oriksleri görebileceğiniz harika bir çiftlik. Katar’ın ulusal hava yolu firması Qatar Airways’in de logosu olan oriksleri, Doha’ya yarım saatlik uzaklıktaki çiftlikte görebilir, benzersiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Katar yeme ve içme

Tam bir dünya metropolü olan Doha’nın nüfusundaki çeşitlilik, yeme içme mekanlarında da kendini gösteriyor. Kentte, Orta Doğu mutfakları başta olmak üzere, Hint, Tayland, Çin, İtalyan, Kore gibi çok çeşitli mutfak türü bulunuyor.

Katara Cultural Village ile kentin ilk kurulduğu eski şehir merkezi olan Souq Waqif’te yoğun olarak bulunan restoranlarda, Türk mutfağı da dahil olmak üzere, dünya mutfaklarının en seçkin örneklerini deneyebilirsiniz. Katara Cultural Village’da yer alan Ard Canaan Restaurant’ta Filistin, Lübnan, Ürdün, Suriye ve Sina bölgesini içine alan Kenan bölgesinden yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.

Burası yemekten sonra yürüyüş yapmak için de ideal bir bölge. Souq Waqif’te yer alan pek çok seçenekten biri olan Aljasra Boutique Hotel & Restaurant ise Fas yemeklerini çok zarif yerel konseptiyle sunuyor.

Diğer yandan West Bay bölgesinde yer alan Shangri-La Hotel Doha gibi lüks oteller, Avrupa mutfağı başta olmak üzere, farklı konseptlere sahip pek çok kafe, bar ve restoran ile oldukça ziyaretçi alan mekanlar. Otellerde yer alan mekanların bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeni de alkol tüketiminin yalnızca oteller ile sınırlı olması.

Doha’nın dışında, Sealine Desert çevresinde bir çadır kampı olan Regency Sealine Beach Camp, Arap ve Bedevi mutfak kültürünü deneyimlemek için eşsiz bir fırsat. Yemeklerinin yanı sıra, çölde safarinin ardından kampta yıldızların altında ateş yakıp nargile içebilir, dalga sesleri ile geceyi çadırlarda geçirebilirsiniz.

Katar alışveriş

Katar tam bir alışveriş cenneti. Dilerseniz Souq Waqif’in büyülü dünyasında kaybolun, dilerseniz de alışveriş merkezlerindeki elektroniklerin peşine düşün, Katar’da herkese göre bir şey var. Pearl-Qatar’da ise dünyaca ünlü lüks mağazaların keyfini sürebilirsiniz.

Katar’da en büyüğü Doha’da bulunmak üzere üç alışveriş merkezi bulunuyor. Villagio, Aspire Centre’ın yanında bulunan ve gondolları, kanal üzerindeki köprüleri ve her iki yandaki rahat sandalyeleriyle beraber ortasından kanal geçen Venedik’e benzer şekilde tasarlanmış bir merkez.

Villagio’nun diğer bir özelliği de insana açık havadaymış hissi veren, merkezin farklı bölümlerinde günün farklı zamanları temsil eden tavanların meydana getirdiği gökyüzü. Villagio’da birçok marka, mağaza ve Carrefour’un yanı sıra, IMAX 3D sinemalar, fast-food restoranlar, kafeler, buz pateni pisti ve çocuklar için oyun alanları bulunuyor.

70 binden fazla ziyaretçi ağırlayan City Center Mall ise, Hamad Uluslararası Havaalanı’ndan 25 dakika uzaklıkta olan ve West Bay’daki Doha ekonomisinin merkezinde yer alıyor. 14 sinema kompleksi, bowling salonu ve buz pateni pisti, 38 restoran ve bir aile eğlence merkezi içeren bir dizi aile odaklı ürün yelpazesine sahip.

Katarlılar tarafından en çok ziyaret edilen Landmark ise, pek çok mağaza ve restoranın haricinde tam bir yaşam kompleksi. Her yeri gören ve her yerden görünen upuzun bir yapı.

Katar konaklama

Katar’ın fotoğraflardaki siluetini oluşturan West Bay, 300’e yakın gökdelenin, iş merkezleri, ofisler ve uluslararası büyük kuruluşların merkezlerinin yer aldığı bir bölge. Aynı zamanda hemen hemen dünyaca ünlü tüm otellerin bulunduğu bölgede yapılaşma gece gündüz demeden devam ediyor.

West Bay’da bulunan Shangri-La Hotel Doha, lüks konaklama deneyimi yaşamak için benzersiz bir adres. Diğer yandan Shangri-La Doha’dan kentin en büyük alışveriş merkezi olan City Centre Mall’a da doğrudan giriş bulunuyor.

Four Seasons Hotel Doha ve Marsa Malaz Kempinski; daha düşük bütçeli konaklama tercih ederseniz de InterContinental Doha ve Musheireb-Souq Waqif Boutique Hotels de konaklayabileceğiniz oteller arasında.

Doha dışında çölde, çadırda konaklama deneyimi yaşamak isterseniz Regency Sealine Beach Camp ise ziyaretçilerini bambaşka bir atmosfere davet ediyor.

Katar’a ne zaman gidilir

Katar’da, kış ve erken bahar dönemlerinin yaşandığı kasım ve nisan ayları arasındaki süreç yüksek sezon olarak kabul ediliyor. Sıcak ve kurak geçen mayıs ve ekim ayları arasındaki dönem ise düşük sezon. Kasım ayında ortalama 29 derece olan sıcaklıklar, aralık ve şubat arasındaki dönemde 21-24 derecelere kadar düşüyor.

Mart ve nisan aylarında ise tekrar yükselerek 26-31 derecelere ulaşıyor. Yazın ise sıcaklıklar 50 dereceleri bulabiliyor. Dolayısı ile Katar’ı ziyaret etmek için en ideal dönem kasım ile nisan ayları arası.

Katar’a nasıl gidilir

Türkiye’den Doha’da bulunan Hamad Uluslararası Havalimanı’na direkt veya aktarmalı uçak seferleri ile ulaşım mümkün. Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı ve Pegasus Hava Yolları ile de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaklaşık 4.5 saat süren direkt uçuşlarla Doha’da olabilirsiniz.

Qatar Airways’in ise İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Ankara’dan ise Esenboğa Havalimanı’ndan direkt uçuş seferleri bulunuyor. Etihad Airways ile Abu Dabi, Gulf Air ile de Bahreyn aktarmalı olarak ulaşabileceğiniz Doha’ya, aktarmalı seyahat süreleri ise 8-12 saat arasında değişiyor.

Doha kent merkezinden 15 km uzaklıkta bulunan Hamad Uluslararası Havalimanı (Hamad International Airport) ile şehir merkezi arasında hizmet veren toplu taşıma hizmetinden turistler faydalanamıyor. Bu nedenle ulaşım için taksi veya araç kiralama seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekiyor. Diğer yandan bazı otellerin havalimanı ile otel arasında servis hizmeti bulunuyor. Rezervasyon sırasında belirtmeyi unutmayın.

Bir zamanlar, geleneksel inci avcılığı ve ticaretiyle geçinen Katar, günümüzde dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Doha ise yerel dokusu ve modern zarafetiyle büyüleyici bir dünya metropolü.

3 YORUMLAR

  1. Benim en beğendiğim noktaları Banana Island, Souq Vaqif ve Sealine Çölü olmuştu. Hepsi de birbirinden bağımsız tatlar bıraktı bende.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz