Gemi turları ile seyahat etmek günümüzde oldukça popüler. Kısa sürede mümkün olduğunca çok yer görmek, daha pratik bir seyahat rotası belirlemek, daha az yorucu ve daha ekonomik bir gezi planlamak isteyenler için gemi turları tatil seçeneklerinin en üst sıralarında.
Gemi turlarında, Karayipler’den Güney Amerika’ya, Fransa ve İspanya’nın sıcakkanlı kentlerine götüren Akdeniz esintilerine, Kopenhag ve St. Petersburg’a uzanan İskandinav gizemlerinden göz alıcı fiyortlara dek ucu bucağı olmayan seçeneklere sahipsiniz.
Vietnam ve Bombay’ın büyüsünü yaşatan Uzak Doğu rüyasından, buzulların arasındaki Alaska ve Antarktika macerası ya da daha kısa bir rota tercih edenler için Türkiye’den İstanbul çıkışlı Ege Adaları ve daha birçok alternatif gemi turlarını birer seyahat rüyasına dönüştürüyor.
Bir yandan da tatile giderken neyi almanız ve neyi almamanız gerektiği çok önemli bir konu. Gemide hemen hemen ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz dolayısıyla her şeyi yanınıza almak zorunda değilsiniz. Aynı zamanda, güvenlik sebebiyle bazı eşyaların gemiye alınması yasak.
Valizde Taşınması Yasak Olan Şeyler
Gemiye binerken yapılması gereken işlemlerden ilki, gemilerin yolcu kapasiteleri 800 ile 3 bin kişi arasında değiştiğinden, hareket saatinden en az 3 saat önce tüm yolcularla birlikte bagaj ve pasaport işlemlerine başlamak üzere limanda hazır olmanız gerektiği.
Bagajlarınız gemi görevlileri tarafından teslim alınıp odalarınıza götürüldükten sonra, gemiye biniş esnasında pasaportlarınız alınıp gezilecek ülkelerdeki gümrük işlemleri için saklanıyor ve seyahatin bitiminde teslim ediliyor.
Check-in işleminin ardından, kalkış öncesi, olası acil bir durum için yapılması gerekenlerin anlatıldığı bir tatbikat uygulanıyor. Hem konforlu hem de güvenli olan gemilerde, belirlenen uluslararası standartlar çerçevesinde yapılan pek çok kontrolün ardından demir alıyorsunuz.
Gemi turlarında, bazı şeylerin yasaklı olmasının gerçekten iyi nedenleri bulunuyor. Diğer misafirleri tehlikeye atacak şeyler ya da kabine sığması çok zor olan şeyler. Bazı yasaklı şeyler ise bavulunuzda problemsiz olarak taşınabiliyor olsa da yine de gemiye sokulması yasak. Bu konuda aydınlanmak ve yanlış bir şeyi götürmemek için birkaç ipucum var!
Alkol, gemilerde yaşı tutmayan kişileri uzak tutmak için gerekli bir yasak. Gemide ister free shop’da isterseniz de birçok barda alkol zaten bulunuyor.
Silah, yanlış ellere geçerse çok kötü sonuçlar doğurabildiği için gemiye kabul edilmiyor. Bıçaklar da aynen silahlar gibi yanlış şekilde kullanıldığında ölümcül olabilecek gereçlerden biri.
Birtakım spor malzemelerinden, beysbol sopası, kriket sopası, hokey sopası, ok ve yay gibi malzemeler de yasaklar arasında. Aynı şekilde bisiklet, paten ve sörf tahtaları da yasaklardan bazıları.
Boya ve tiner, oldukça tehlikeli kimyasal malzeme olduklarından, gemiye kabul edilmiyor. Eğer gerekirse resim sınıflarından boya temin edilebiliyor.
Havai fişeklerin, kesinlikle yasak olmasının sebebi kalabalık bir yerde alev alması durumunda çok büyük hasar verebilecek olmasından kaynaklanıyor.
Kahve makineleri ise, uzun süre fişte kaldığında aşırı ısınabileceğinden dolayı yasaklar listesinde. Taze kahve zaten her daim oda servisi ile mümkün.
Yemek yapmak ise kabinde tehlikeli olabileceği için yasaklar arasında. Tatildeyseniz zaten yemek yapmakla uğraşmanıza gerek yok. Restoranlardan birine gidebilir ya da oda servisinden isteyebilirsiniz.
Ütü, oldukça masum görünse de ne yazık ki oldukça tehlike arz eden ev aletlerinden biri. Tatilde de olsak, mutlaka iyi görünmeye ihtiyacımız var. Ancak kırışan kıyafetleriniz için geminin ütü servisi size yardımcı olacaktır. Yanınızda ütü getirmek hem ağır hem de fişte unutulduğu zaman tehlikeli olabilir!
Bunların haricinde gemi turlarına götürmenin yasak olduğu şeylerden biri de özel koşullar dışında, bavul ağırlığının genelde en fazla 100 kg’a kadar izin veriliyor olması. Tur şirketlerine göre bagaj ağırlıkları değişkenlik gösterdiğinden yola çıkmadan önce mutlaka hakkınız ne kadar olduğunu sorun.
Gemi Turu İçin Bavulumuza Neler Almalıyız
Gemi turları ile seyahate çıktığınızda yanınızda götürülmesi gereken bazı temel şeyler vardır ve tabiki tek bir kıyafetle kalmamak için biraz daha fazlası. Tepeden tırnağa size toparlanmanızda yardımcı olabilecek bir liste hazırladım.
Programda olan aktiviteleri göz önüne aldığınızda tüm gardrobunuzu yanınızda götürmek isteyeceğinizin farkındayım. Hiç bir aktiviteyi kaçırmak istemiyor ve her birinde ayrı bir şekilde giyinmek istiyor olabilirsiniz. Ancak emin olun bu o kadar ciddiye alınacak bir durum değil, sadece temel bazı kıyafetlerinizi almanız yeterli.
1. Kıyafet
Günlük olarak şort ve hafif gömlekler, sandal yad a spor ayakkabılar yeterli olacaktır. Eğer havuzu da kullanmayı düşünüyorsanız tabi ki o zaman bikini, mayo ve deniz şortu almanız gerekiyor.
Akşamları biraz daha derli toplu ve ciddi bir kıyafet giymek gerekebiliyor. Özel geceler genelde haftada iki kere olur ve erkeklerin smokin olmasa da takım giymesi ve kadınların da şık bir kıyafet giymesi istenebilir.
Gemi turlarında kadınlar için kıyafet önerisi: Şort, jean, tişört, hafif ceket, mayo, beyaz bir elbise ve uyumlu bir ayakkabı, iki smart-casual kıyafet, sandalet ve şapka, özel geceler için pörtföy küçük bir çanta.
Erkekler için kıyafet listesi: Şort, jean, tişört, hafif ceket, mayo, beyaz bir pantolon gömlek ve uyumlu bir ayakkabı, iki smart-casual kıyafet, sandalet ve şapka.
Kabinler genellikle yeterli büyüklükte ve rahattır ancak çoğu kişiye göre 1 haftadan uzun süren seyahatlerde bagaj kısmı yeterli değil. Ekstra olarak yanınıza alacağınız askılar kabin içerisinde size elbiselerinizi asmak için daha fazla yer sağlayacaktır.
Ufak bir sırt çantası getirmeniz durumunda da durduğunuz limanlarda yapacağınız kara gezileri esnasında size oldukça çok yardımcı olur.
2. Elektronik eşyalar ve birkaç kitap
Elektronik eşyalar genellikle gemide bulunmayabilir ve satılanlar da çok pahalıdır. Mp3 oynatıcı, kamera, fotoğraf makinası, fotoğraf makinası için yedek pil, tripod, alarmlı saat ve laptop gibi eşyalarınızı getirin. Daha önce bu kamaralarda kalmış olanlar bilecektir ki yeterli sayıda priz yoktur o yüzden mutlaka uzatmalı çoklu prizi olan kablolar getirin.
Özellikle güneş altında uzun süre yatıp dinlenecek kişiler için iyi bir kitap mutlaka şart. Alaska ve vahşi doğanın seyahatlerinde yolcuların kendi dürbünlerini getirmeleri gerekiyor, unutup pişman olmayın. Rotanızda akvaryum gibi koylar varsa deniz gözlüğü ve bir çift palet de deniz altını keşfetmek için işinize yarar.
3. Kozmetik ve İlaçlar
Sabun ve şampuan gibi kozmetikler banyolarda yeterince var ve bitmeden yenilenir. Çoğu zaman vücut losyonu ve duş jeli de bulunur. Ancak bir çok müşteri lüks bir yolculuğu sevdiğinden kendi güzellik malzemelerini de yanlarında getiriyor. Özel olarak kulandığınız kremler, serumlar varsa getirmenizi tavsiye ederim. Tabi ki makyaj malzemelerinizi de alın, içinde güneş koruyucu olanlardan!
Diş macunu, diş fırçası gibi eşyalar her zaman yanınızda olması gereken şeyler zaten. Aynı şekilde güneş kremi de çok önemli, özellikle yazın güneşli zamanlarda günün çoğu güvertede güneş altında geçecekse. Rüzgar ve kuru hava cildinizi yakabilir. En az 30 Spf’li güneş kreminizi alın. Banyo ve havuz için odalarınızda havlu oluyor, havluyu taşımanıza gerek yok.
En önemlisi ise ihtiyacınız olabilecek tüm ilaçlarınızı yanınızda götürmeniz. Standart ibuprofen gibi ağrı kesiciler gemide zaten bulunabiliyor ancak daha güçlü bir şeye ihtiyacınız varsa onları bulamayabilirsiniz.
Ne kadar uzun bir yolculuğa çıkacağına göre yanınıza alacaklarınızın miktarına karar verin. Ufak bir kutu yeterli olacak mı? Yedek olarak ufak bir kutu daha götürebilirsiniz, seyahatin son günlerde sıkıntı çekmeyin.
Kabinlerde saç kurutma makineleri vardır ancak çok güçsüz ve düşük watlara sahiptirler. Jilet, traş makinesi gibi eşyaları ise her gün traş olan biriyseniz ve buna önem veriyorsanız yanınızda getirin mutlaka.
İnsanların bir kısmı gemide her şeyi bulabileceklerini diğer kısmı da hiç bir şey bulamayacaklarını düşünürler. Asıl olan ise tam ortasında olandır. Seyahate çıkmadan önce size gerçekten gerekli olacak eşyaları yanınıza almayı unutmayın. Ufak bir liste yaptıktan sonra valizinizi hazırlamak işinizi kolaylaştırır.