İzmir, 8 bin 500 yıla uzanan tarihi geçmişi ile Avrupa ile Asya’nın en önemli buluşma noktalarından. Çağlar boyu farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan kent, mimari yapı, tarihi ve kültürel alanlar başta olmak üzere gündelik yaşamda bu izleri yansıtıyor.
Binlerce yıl boyunca kültürlerin buluştuğu bir kent olan İzmir’de kültürel yansımalar ve tarihi geçmişe tanık olmak için müzeler en doğru duraklar. İzmir’de görülmesi gereken müzeler, kent ve bölge tarihine ışık tutuyor.
İzmir’de Görülecek Müzeler
1. İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak
İzmir’in en eski ve en büyük müzelerinden biri olan İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak’ta Bahri Baba Parkı’ndaki 3 katlı binada hizmet veriyor. Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi çevresinde çıkarılan eserlerin sergilendiği müze Batı Anadolu tarihine ışık tutuyor.
Ege Denizi’nde batıklardan çıkan, Bronz Koşan Atlet Heykeli ve Bronz Demether Heykeli müzenin en dikkat çekici eserlerinden. Müzede yer sıkıntısı nedeniyle birçok eser depoda bekletilirken, bahçe bölümündeki heykel ve lahitleri de ziyaret etmeyi unutmayın.
2. İzmir Etnografya Müzesi
İzmir Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçe içerisinde yer alan İzmir Etnografya Müzesi, Bahri Baba Musevi Mezarlığı üzerinde 1831 yılında inşa edilen tarihi yapıda hizmet veriyor. Veba hastaları için St. Roch Hastane ve Manastırı olarak inşa edilen müze binasının inşasında Efes’ten getirilen blok mermer taşlar da kullanılmış.
İzmir’de bulunan etnografik eserlerin 1984 yılından bu yana sergilendiği İzmir Etnografya Müzesi koleksiyonunda kentin 19. yüzyıldaki sosyal yaşamından kesitler sunan parçalar, günümüzde unutulmaya yüz tutan tenekecilik, çömlekçilik, tahta baskıcılık, keçecilik, saraciye, nalıncılık ve urgancılık gibi el sanatları tanıtılıyor.
3. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
İzmir Arkeoloji Müzesi salonlarının kapasitesinin dolması üzerine Konak Kültürpark’taki eski müze binası onarılarak İzmir Tarih ve Sanat Müzesi olarak yeniden düzenlendi. 2004’ten bu yana ziyaretçilerini ağırlayan müze, 3.820 m2 kapalı, 9.500 m2 açık olmak üzere toplamda 13.320 m2 alana sahip.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, taş eserler, seramik eserler ve kıymetli eserler koleksiyonlarının sergilendiği 3 ana bölümden oluşuyor. Taş eserler bölümünde İzmir ve çevresindeki kazılarda bulunan heykel ve kabartmalar; seramik eserler bölümünde Smyrna Topraklı Höyüğü ve kent çevresindeki yerleşimlerden çıkarılan seramik parçaları; kıymetli eserler bölümünde ise farklı dönemlere ait kandil, cam, bronz ve sikke eserlerle hazine odası bulunuyor.
4. İzmir Atatürk Müzesi
Alsancak 1. Kordon (Atatürk Caddesi) üzerinde yer alan İzmir Atatürk Müzesi, 1880 yılında halı tüccarı Takfor tarafından yaptırıldı. Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir’e giren Türk ordusunun karargah olarak kullandığı yapı, İzmir için tarihi önem taşıyor.
İzmir İktisat Kongresi (17 Şubat 1923) sırasında Atatürk’ün şahsi çalışmalarını da yürüttüğü bina bir süre otel olarak hizmet verdikten sonra İzmir Belediyesi tarafından satın alınıp Atatürk’e hediye edildi. Atatürk, İsmet İnönü, İran Şahı Rıza Pehlevi gibi simge isimleri ağırlayan yapı 1978’den bu yana müze olarak ziyarete açık. Atatürk’ün şahsi eşyaları ve İzmir tarihinden kesitlerin sergilendiği müzeye giriş ücreti alınmıyor.
5. İzmir Resim-Heykel Müzesi ve Galerisi
İzmir Devlet Resim-Heykel Müzesi ve Galerisi, ilk kez 1952’de Kültürpark’ta galeri olarak açıldı. Günümüzde Konak Mithatpaşa Caddesi’nde, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nin yanında hizmet veren müze, plastik sanatlar alanında devletin İzmir’e yaptığı ilk yatırım olarak kabul ediliyor.
İzmirli sanatçıların eserlerini düzenli olarak sergileme imkanı sunan İzmir Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunda resim, heykel, seramik ve baskı resimlerden oluşan 546 eser bulunuyor. Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat ve İbrahim Çallı gibi usta isimlerin eserleri müzeyi önemli kılan en önemli nedenlerden.
6. Agora Açıkhava Müzesi
İzmir’in Namazgah semtinde bulunan Agora Açıkhava Müzesi, kentin en merkezi yerinde tarihle buluşmak için hoş bir atmosfere sahip. Kemeraltı Çarşısı, Kadifekale ve Basmane arasında konumlanan Agora, MS 2. yüzyıla tarihleniyor.
Kentin en önemli ticaret, dini, siyasi ve adli merkezi olan Agora’da çok sayıda anıt, heykel ve sunak görülebiliyor. Agora’da son yıllarda yapılan kazılarda Kent Meclisi, Mozaikli Salon ve Roma Hamamı ortaya çıkarıldı. Agora Açıkhava Müzesi’ni Konak, Kemeraltı ve Basmane rotasıyla birleştirip gezebilirsiniz.
7. Efes Arkeoloji Müzesi, Selçuk
Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen antik kentleri arasında. Efes ve çevresindeki kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği Efes Müzesi, Selçuk ilçe merkezinde. İzmir müzeleri arasında en çok ziyaretçiyi ağırlayan yerlerden biri olan Efes Müzesi’nde en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli ve Sokrates başı bulunuyor.
Müzede Efes kazıları dışında Antik Çağ’dan Osmanlı dönemini de kapsayan geniş bir aralıkta elektron, altın, gümüş, bakır sikkeler ve takıların sergilendiği özel bir koleksiyon da var. Geçen yıl yenilenen müzede Artemis heykeli ziyaretçilerin en çok merak ettiği eserlerden biri. Efes Arkeoloji Müzesi İzmir kent merkezinden 80 km uzaklıkta. Müzeye özel araçla 1 saat gibi bir sürede ulaşılıyor.
8. Bergama Müzesi
Dünyanın en zengin tarihi ve arkeolojik eserlerine sahip olan yerlerinden Bergama’da gerçekleştirilen kazılardan elde edilen eserler Bergama Müzesi‘nde sergileniyor. 1900-1913 yıllarında akropolde gerçekleştirilen kazılar sırasında bulunan eserler ile Pitane Antik Kenti ve Bergama çevresindeki yerlerden getirilen eserlerin sergilendiği Bergama Müzesi 1936 yılından beri ziyarete açık.
Ülkemizin en eski müzelerinden biri olan bu müzede Akropol’den çıkarılan oturan kadın heykelleri ile at heykeli en dikkat çekici eserlerden. Müzenin bir bölümünde etnografya seksiyonu da bulunuyor. Halı, kilim, kumaş dokuma örnekleri ile el işlemeleri de görülmeye değer. Müze İzmir şehir merkezinden 107 km mesafede. Özel araçla 1,5 saat gibi bir sürede ulaşılıyor.
9. Birgi Çakırağa Konağı
Ege Bölgesi’ndeki yapılaşmanın ilk döneminin izlerini taşıyan az sayıdaki konaktan biri olan Birgi Çakırağa Konağı, 1761 yılında zengin bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından Ödemiş Birgi’de yaptırıldı. Ahşap Türk evlerinin en özel örneklerinden kabul edilen Çakırağa Konağı, çiçeklerle bezeli bir bahçe içerisinde 3 kattan oluşuyor.
Uzun yıllar harap halde kalan konak 90’lı yılların başında restore edildikten sonra ziyarete açıldı. Odalarındaki duvar ve tavan süslemeleri, kalem işleri ve ahşap oymacılık örnekleri ile hayranlık uyandıran konakta, Çakıroğlu Mehmet Bey’in biri İstanbullu biri İzmirli olan iki hanımının memleket hasreti çekmemeleri için yaptırdığı resimler en ilgi çeken noktalar olarak biliniyor.
Birgi Çakırağa Konağı İzmir şehir merkezinden 125 km mesafede. Birgi’ye özel araçla 2 saatte ulaşılıyor.
10. Çeşme Arkeoloji Müzesi
I. Beyazıt Dönemi’nde, 1508 yılında inşa edilen Çeşme Kalesi’nin içerisinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesi, bölgede günümüze kadar korunarak en iyi şekilde ulaşan yapılar arasında.
İlk kez 1965 yılında Topkapı Sarayı’ndan getirilen silahlarla Silah Müzesi olarak ziyarete açılan müze, 1984 yılında silahların aşırı nemden bozulmaya başlaması nedeniyle Ildır (Erythrai) Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerle arkeoloji müzesi formatına dönüştürüldü.
Batıklardan çıkarılan amforalar, gülle ve toplar, zeytin ezme düzeneği gibi tarımsal aletler Çeşme Arkeoloji Müzesi’nin ilgi çeken parçalarından. Çeşme Müzesi, İzmir şehir merkezinden 89 km uzaklıkta. Özel araçla bu mesafe 1 saat gibi bir sürede aşılıyor.
Batı Anadolu’nun tarihine ışık tutan İzmir müzeleri, bölgenin zengin kültürel ve tarihi geçmişini yansıtıyor. İzmir ve çevresinde zaman yolculuğuna çıkmak için siz de bu müzelere uğrayın.