İzmir, Ege’nin en güzel şehirlerinden birisi. Hayatın tadını çıkarmayı bilenlerin yaşadığı, büyük şehirlerin karmaşasına tezat, bir tatil kasabası sakinliğinde yaşayan bir şehir. İzmir, 8 bin 500 yıl geçmişe uzanan köklü tarihi, sıcak kanlı insanları, her mevsim güzel iklimiyle cıvıl cıvıl bir Akdeniz şehri. Yolunuz bu güzel şehre düşerse; İzmir’de gezilecek yerleri keşfetmeden bu şehirden ayrılmayın.

İzmir, hayatı telaşsız yaşayan sıcakkanlı insanları, yaz dönemlerini keyfe dönüştüren sahil beldeleri, tertemiz sulara sahip uçsuz bucaksız kumsalları ve huzur dolu atmosferiyle hem tatilcilerin hem de kendisine yaşayacak yeni bir yer arayanların gözdesi.

İzmir’de Gezilecek Yerler

İzmir, Türkiye‘de yaşayan birçok insanın fırsatını bulduğunda yerleşmeyi düşündüğü bir kent. İzmir şehir merkezinden 1 saatlik bir yolculukla ulaşılabilen Çeşme, Seferihisar, Foça, Selçuk gibi yerleri de ziyaret edin.

1. İzmir Saat Kulesi

Izmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi, Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından, 1901 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı için yaptırıldı. İzmir Konak Meydanında bulunuyor. Alman Konsolosluk binasını da yapan bir mimara yaptırılan saat kulesi 25 metre boyunda.

Kulenin saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm’in hediyesi. Saat yapım tarihinden bugüne kadar hiç durmadan çalışıyor. İzmir’in sembollerinden birisi kulenin önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Konak Vapur İskelesi, İzmir Konak’ta yer alıyor. Konak Vapur İskelesi’nin hemen yanıbaşında Yalı camii ve İzmir Saat Kulesi yer alıyor. Bu iskeleden Pasaport, Alsancak, Karşıyaka ve Göztepe vapur iskelelerine vapur seferleri yapılıyor.

Pasaport bölgesinden, Konak Vapur İskelesi’ne yürüyüş, İzmir körfezindeki keyifli aktivitelerden birisi. Vapur iskelesinin girişinde Alsancak Unlu Mamuller bulunuyor. Güzel bir kahvaltı ya da çay, kahve molası için mutlaka oturun. Bir İzmir klasiği olarak Karşıyaka’ya vapurla geçin.

2. Kemeraltı Çarşısı

tarihi kemeraltı çarşısı

İzmir, antik dönemlerden bu yana Ege’nin en önemli kentlerinden biriydi. Körfez yapısından dolayı korunaklı limanı nedeniyle, kentin tarihinde deniz ticareti hep önemli yer işgal etmiş. Anadolu’dan getirilen satılacak ürünler, İzmir’e getirilip buradan Ege’ye kıyısı olan ülkelere, Yunanistan ve İtalya’ya gemilerle gönderilirmiş.

Bu durum, Kemeraltı bölgesini doğal bir ticaret merkezi haline getirmiş. İzmir’e gelen turistlerin ilk uğrak yerlerinden biri olan Kemeraltı çarşısı canlılığını bugün de hala koruyor. Kemeraltı’nda Kızlarağası Hanı ve Han bitişiğinde kahve keyfi, Kemeraltı’nda balık pazarında midye aklınızda bulunsun. Labirent gibi sokaklarında kaybolun.

Şehirde alışveriş denildiğinde ilk akla gelen yer olan Kemeraltı, Mezarlıkbaşı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Giyim, takı, ev aksesuarları ve ahşap ürünler de dahil olmak üzere hemen hemen aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bu çarşı, Kızlarağası Hanı, Abacıoğlu Hanı, Abdurrahman Hanı, Arap Hanı gibi tarihi hanlara da ev sahipliği yapıyor.

3. Agora

İzmir Agorası, Büyük İskender tarafından yeniden kurdurulan kentin iskan sahası Kemeraltı’nın sonunda yer alıyor. Agora kalıntıları yüzyıllardır yarı açıkta duran bazı mermer sütunların ilgi çekmesi sonucu ortaya çıkarılmış.

Sütünlerı, kemerleri ve tarihi eserleriyle bir açık hava müzesini andıran Agora’daki kazı çalışmaları günümüzde hala devam ediyor. Giriş ücreti 10 TL olan bu tarihi yeri, yaz döneminde 08.00-19.00, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Bölgeden çıkarılan önemli eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Hergün 08.00 – 17.00 arasında ziyarete açık. Agora’nın hemen karşısından Tarihi Kemeraltı’nın güzelliklerini keşfedebileceğiniz Havra Sokağı‘na da adım atın.

4. Pasaport Vapur İskelesi

İzmir’in en eski gümrük binalarından biri olan Pasaport Vapur İskelesi, bugün körfez içi yolcu taşımacılığında kullanılıyor. Karşıyaka, Alsancak, Konak, Göztepe, Bostanlı yönlerine vapur seferlerinin yapıldığı iskele aynı zamanda kentin en iyi gün batımının izlendiği yerlerden.

Konak Pier ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki Pasaport rıhtımında, İzmir Körfezi manzarası eşliğinde çay, kahve ve nargile içmek tavla ya da kağıt oynamak bir ritüele dönüşüyor.

5. St. Polycarp Kilisesi

İzmir şehir merkezinde Çankaya semtinde bulunan St. Polycarp Kilisesi, kentin en görkemli inanç merkezlerinden birisi. Pasaport Vapur İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı’na yürüme mesafesinde olan bu dini yapı, 1625’de inşa edilmiş.

Son restorasyonun ardından özellikle freskleriyle dikkat çeken kilise, zaman zaman ziyarete açılıyor. İzmir’in hoşgörü kenti kimliğine en uygun örnekler arasında yer alan St. Polycarp Kilisesi, Pazar hariç, her gün saat 15:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Denk gelirse gidin görün.

6. İzmir Kordon Boyu

İzmir’i hiç görmeyenlerin bile Kordon’un ününü duymuş olmalı. Şiir ve şarkılara konu olmuş İzmir’in ünlü Kordon’u, günün her saatinde capcanlı bir mekan. Bir yanda masmavi İzmir Körfezi, diğer yanı çimenlerine uzanmış gençleri ile renkli bir yer. İzmir’in en önemli prestijli mekanlarına ev sahipliği yapıyor.

Körfezin temizlenmesi ve mavi renge dönüşmeye başlaması ile birlikte İzmir Kordon boyu daha eğlenceli bir mekan oldu. Akşam yemekleri için ideal bir yer. Günbatımının İzmir’den en güzel izlendiği yerlerden olduğunu da aklınızda bulundurun.

7. Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Alsancak

İstanbul’un İstiklal’i varsa İzmir’in de Kıbrıs Şehitleri Caddesi! Cadde, en sıcak günde de kalabalık, kışın en soğuk gününde de. Kentin en hareketli yerlerinden biri olan bu cadde, aynı zamanda önemli bir buluşma noktası.

İş çıkışı bir şeyler içmek isteyen, birkaç saat arkadaşıyla görüşme niyetinde olan ya da kahve içip soluklanmak isteyenler, Kıbrıs Şehitleri’nin kalabalığına bırakıyor kendini. Çok sayıda alternatif mekanla herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği cadde, İzmir’e gelenlerin uğraması gereken yerlerden.

8. İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir’de ilk Arkeoloji müzesi olan yer, 3 yıllık eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927 yılında Tepecik semtinde bulunan Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi’nde ziyarete açılmış.

1984’ten bu yana Konak Bahribaba Parkı içindeki 5000 m²lik bir modern müze binasında hizmet veriyor. Eserler müze binası içinde ve bahçede olmak üzere 1500 üzerinde. Hemen yanındaki İzmir Etnografya Müzesini de muhakka gezin.

9. İzmir Tarihi Asansör

Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa semti arasındaki seviye farkından dolayı, iki semt arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacı ile 1907 yılında, Musevi işadamı Nesim Levi tarafından yaptırılmış.

Öncesinde Halil Rıfat Paşa semtine çıkabilmek için 155 basamaklı merdivenler kullanılıyordu. Kulede iki asansör var; bunlardan soldaki buharla, sağdaki ise elektrik ile çalışıyordu. 1985’de restorasyonla birlikte her iki asansör de elektrikle çalışır duruma getirildi.

İzmir Asansör, 1900’lü yıllarda Museviler’in yoğun olarak yaşadığı semt olan Karataş’ta bulunuyor. Romantik akşam yemekleri için ideal.

10. İzmir Doğal Yaşam Parkı

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan, İzmir Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılında Çiğli, Sasalı’da hizmete girdi. 425,000 m²’lik geniş bir alana sahip parkta, hayvanlar özgürce kafes ve tel olmadan dolaşabiliyor.

Park 120 türden 1,500 hayvan, 3,000 kadar ağaç ve 250 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Çocuklar için hazırlanan özel bölümde parkta yaşayan hayvanların yavruları yakından görülebiliyor. Çocuk Hayvanat Bahçesi içerisinde küçük atlar, cüce keçiler, tavşan, tavuk ve kaplumbağalar bulunuyor.

11. Smyrna Antik Kenti

Smyrna Antik Kenti, Anadolu’nun iç bölgelerini deniz ile buluşturan önemli bir liman kenti olarak önemini günümüze kadar korudu. Smyrna, Roma döneminde Ephesos ve Pergamon kentleri ile yarışabilecek nitelikte gelişmiş bir kentti.

Roma İmparatorluğuna bağlı kentler için oldukça önemli olan “İmparator adına tapınak yapma hakkı” Smyrna’ya 3 kez verilmiş. Smyrna Antik Kenti’ne kadar gelmişken Bayraklı Sevgi Yolu’nda kahve molası verin.

12. Balçova Teleferik

İzmir’de hafta sonunu değerlendirmek ve etkileyici bir manzara izlemek için Teleferik gezisi çok güzel bir alternatif. İzmir Teleferik Tesisi, Balçova’da İzmir Ekonomi Üniversitesinin hemen karşısında yer alıyor.

İzmir merkezden tesise ulaşım da yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. Piknik yapmak isteyen ailelerin ve çiftlerin gözdesi olan bu tesiste, belediyenin işlettiği bir et restoranı ve kahvaltı mekanı da hizmet veriyor.

13. İnciraltı

İzmir’de yaşayanların, 80’lerin sonuna kadar denize girdiği, şehir içindeki en önemli plajlardan biri olan İnciraltı‘nda, bugün denize girilmese de nefes almak isteyenler buraya geliyor. Kent Ormanı’nın kurulu olduğu İnciraltı, İzmir’in en yeşil bölgelerinden.

Bir ucu Üçkuyular Vapur İskelesi ve Engelliler Parkı’na uzanan, diğer bir ucu ise Sahilevleri’nden Güzelbahçe hattına kadar giden İnciraltı, midye, kumru gibi yiyecek seçenekleri, kafe ve eğlence mekanlarıyla da ilgi çeken bir yer.

İzmir’de yaşayanların 80’lerin sonuna kadar denize girdiği şehir içindeki en önemli plajlardan biri olan İnciraltı‘nda bugün denize girilmese de nefes almak isteyenler buraya geliyor. Kent Ormanı’nın kurulu olduğu İnciraltı, İzmir’in en yeşil bölgelerinden. Bir ucu Üçkuyular Vapur İskelesi ve Engelliler Parkı’na uzanan, diğer bir ucu ise Sahilevleri’nden Güzelbahçe hattına kadar giden İnciraltı, midye, kumru gibi yiyecek seçenekleri, kafe ve eğlence mekanlarıyla da ilgi çeken bir yer.

14. Karşıyaka Çarşı

İzmir’in ‘karşı’ yakasında bulunan Karşıyaka ilçesinin en hareketli noktası olan çarşıda, gün boyu yoğun insan sirkülasyonu görülüyor. Kentin kuzey kesiminin alışveriş için tercih ettiği Karşıyaka Çarşısı ulaşım açısından uygun bir noktada bulunuyor.

Karşıyaka Vapur İskelesi ile banliyö hattının tam orta noktasında bulunan çarşıda kuyumcudan giyime, lokantadan kitapevine alışveriş alternatifi mevcut. Çarşı boyunca sıralanan restoran ve kafelerde mola verebilirsiniz.

İzmir’de nefes alınacak en önemli yerler arasında bulunan Bostanlı Rekreasyon Alanı, görevi başındayken hayatını kaybeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın eseri. Bostanlı İskele’den Mavişehir’e uzanan sahil hattı boyunca yeşil alanlar, basketbol ve tenis sahaları, spor aletleri, kaykay sahaları ve sosyal donatı alanlarıyla Bostanlı Rekreasyon Alanı, halkın buluştuğu bir merkez. Rekreasyon alanında günün her saati kalabalık olan Yasemin Kafe, uygun fiyatları ve deniz manzarasıyla popüler.

15. Kadifekale

İzmir merkezde körfeze hâkim bir tepede kurulmuş olan Kadifekale, MÖ 3. yüzyılda Büyük İskender’in emri le Generali Lysimachos tarafından yaptırılmış. Deniz seviyesinden 186 metre yükseklikte kurulan Kadifekale, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde onarım görmüş.

Kale çevresi bugün modern yerleşim yerleri ile çevrili olmasına rağmen Helenistik ve Roma dönemine ait sur duvarları görülebiliyor. Kale içerisinde Bizans Döneminden kalma kemerli büyük bir sarnıç ve bir mescit kalıntısı bulunuyor. Kadifekale’nin girişindeki İzmir Körfezi manzaralı kahvehanede çay içmeyi unutmayın.

16. Urla

İzmir’de Yarımada olarak adlandırılan bölgede Çeşme ve Karaburun ilçeleri ile birlikte yer alan Urla, Yarımada’nın tam merkezinde konumlanıyor. İzmir’e 53 km mesafedeki ilçe İzmirlilerin olduğu kadar İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden kaçanların da yaz kış yaşamaya başladığı bir yere dönüştü.

İzmir’in şehir merkezine yakın kaçış noktası ise Urla. Enginarıyla ününü tüm ülkeye duyurmuş olan bu küçük belde, Çeşme’nin hareketli ve kalabalık atmosferinden kaçmak isteyenler için bir vaha. Urla sakinleri mutluluğun formülünü keşfetmiş gibiler; gördüğüm tüm yüzlerde bir gülümseme ve olumlu bir enerji var. Urla’dan tasarım, sanat ve antika ürünlerin satıldığı Sanat Sokağını ve Necati Cumalı Müze Evini gezmeden dönmeyin.

Kıymalı, peynirli, patatesli ve otlu yapılan meşhur katmeri ile bilinen Urla, sağlıklı uzun yaşamı ile Ege lezzetlerinin de odağında. Urla’ya gelmişken Urla İskele çevresinde bulunan katmercilerde katmer ve ayran deneyin. Çeşmealtı’nda deniz keyfi, ünlü Urla Bağları’nda şarap tadımı, Ege otlarını, zeytinyağlıları ve lezzetli deniz ürünlerini deneyimlemek için ise bir restoranda oturun.

17. Çeşme

Çeşme, yumuşacık kumlara ve tertemiz sulara sahip plajlarıyla İzmir’in en popüler tatil noktalarından biri. Güne iyi bir başlangıç yapmak için Çeşme çarşı içindeki mekânlardan birinde yöresel reçel, zeytin ve ekmeklerle dolu mükellef bir kahvaltı edin.

Boyoz sipariş edersiniz yanında haşlanmış yumurta ile servis edeceklerdir, şaşırmayın. Çeşme’ye özgü bir başka özel tat ise sakız reçeli. Kahvaltınızın ardından içeceğiniz Türk kahvesinin yanında bir bardak soğuk suyun içine konulan sakız reçeli, Çeşmelilerin adetlerinden.

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Alaçatı, Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle. İzmir şehir merkezine 1 saat uzaklıktaki Alaçatı arnavut kaldırımlı dar sokakları, hoş butik otelleri, konsept restoran, kafe ve meyhaneleri, tasarım atölyeleri ile doğal bir fotoğraf platosuna dönüşmüş durumda. Özellikle hafta sonları fotoğraf meraklılarının her bir köşesinde yeni bir kare yakalamaya çalıştığı Alaçatı, gece hayatı, yeme-içme kültürü ve sörf plajları ile ünlü.

Çeşme’ye bağlı Türkmen köyü Germiyan, ülkemizde Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk nokta. Köyde yaşayanların sisteme dahil olmasıyla birlikte kimyasal etkilerden ve katkıdan uzak gıda üretimi yapılıyor. Üreticilerin evlerinin önünde satışını yaptıkları ürünlere rağbet çok.

İzmir’e 80 km mesafedeki köyün sokaklarında dolaşırken beyaz badanalı evlerin duvarlarındaki çiçek motifleri dikkat çekiyor. Köyün yerlisi çiftçi Nuran Erden’in kendi evinin duvarına renk katmak için başladığı çizimler tüm köyü sarmış durumda.

Tamamı SİT alanı içerisinde kalması nedeniyle vahşi yapılaşmaya teslim olmayan Ildır köyü, Çeşme’nin en sessiz, huzurlu ve sakin köşelerinden. Antik dönemdeki ismi Erythrai olan Ildır, bu dönemden kalan tarihi izleri antik kentinde taşıyor.

18. Seferihisar

İzmir’e 47 km mesafede bulunan Seferihisar, MÖ 1050’lerde kurulan 12 İyon kentinden biri. İlçe, tarihinin yanı sıra merkezine 5 km uzaklıktaki balıkçı yerleşimi Sığacık ile dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyenlere ve yatla koyları gezmek isteyenlere de hitap ediyor.

Şehirde, Karya, İyon, Selçuk ve Osmanlı medeniyetlerin izleri rahatlıkla görülebiliyor. Burada bulunan Teos ve Lebedos Antik Kentleri, Myonnesos Adası’ndaki medrese ve hamamlar kültür meraklılarının beğenisini topluyor.

Türkiye’nin ilk sakin şehri olan (Citta Slow) Seferihisar’da muhteşem kokulu geniş mandalina bahçeleri, zeytinlikler ve enginar tarlaları bulunuyor. Leziz mutfağı, 49 km’lik kıyı şeridi, Sığacık Kalesi ve Ürkmez bölgesi, ilçeyi turizm açısından geliştiren etkenlerden.

İsmini Citta Slow (Sakin Şehir) oluşumuyla duyuran Seferihisar’ın deniz kıyısındaki mahallesi olan Sığacık, kale içine kurulan, daracık sokaklardan oluşan bir yerleşim yeri. Ev pansiyonları, yerel üretici pazarı, balık lokantaları ve plajları ile İzmir’in en güzel köylerinden olan Sığacık, insana huzur veren bir yapıya sahip.

İzmir şehir merkezinden 52 km mesafedeki Sığacık’ta Teos Antik Kenti, zamanda yolculuk yapmak isteyenleri cezbediyor. Ayrıca Yunanistan’ın Sisam (Samos) adasına düzenlenen feribot seferlerinin çıkış noktası da Sığacık Teos Marina.

19. Özdere ve Gümüldür

özdere izmir

Gümüldür’e komşu olan Özdere, İzmir’e yaklaşık 65 km uzaklıkta bulunuyor. Tatil beldesi, İyon Uygarlığı’nın Efes’ten başlayıp Teos’a kadar uzanan 22km’lik sahil şeridinde yer alıyor. Burası, tertemiz havası, yeşil ve mavinin her tonunun bulunduğu muhteşem doğasıyla sakin bir tatil isteyenleri çağırıyor.

Bölgede bulunan Kalemlik Milli Parkı eşsiz güzelliğiyle kampçılara ve günübirlik tatil isteyenlere hizmet sunuyor. İrili ufaklı çok sayıda koy ve piknik alanı tatilcileri mutlu ediyor.

İzmir’in 80 km güneybatısında bulunan Gümüldür, 8 km’lik kıyı şeridiyle ilgi gören yerlerden. Belde, muhteşem denizi ve sahiliyle, güneşi sevenlerin gözde tatil noktalarından biri haline geliyor. Mis kokulu mandalina bahçelerinin yeşili ve tatlı esen rüzgarıyla, burası her yıl çok sayıda turist ağırlıyor.

20. Karaburun

Karaburun

Karaburun, İzmir şehir merkezine 105 km uzaklıkta, Ege Bölgesinin bakir kalmayı başaran nadir yerlerinden biri. Kokusuyla insanı etkileyen nergis çiçeğinin üretildiği, zeytin, zeytinyağı ve Ege otlarıyla sağlıklı yaşam üssüne dönüşen, gözlerden uzakta, sessiz sakin yaşamı ve doğal güzellikleriyle biliniyor.

Kendi adını taşıyan yarımadanın en kuzey ucunda yer alan Karaburun’da Saip Köy Kahvesi’nde kahve için, tatil beldesi Mordoğan’da deniz keyfi yapın, Sakız Adası ve Midilli Adası’nı gören burundan Yunanistan’a el sallayın. Karaburun’da her biri aile işletmesi olan pansiyonlarda konaklayarak her dakika doğayla buluşmak ve huzuru bulmak mümkün.

21. Selçuk

İzmir-Aydın Karayolu’nun 73 km’sinde bulunan Selçuk, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden Efes Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Her yıl binlerce turisti ağırlayan antik kent, dünyanın en önemli tarihi yerleri arasında gösteriliyor.

Ephesus, İzmir-Aydın karayolu üzerinde, İzmir’e 74 km uzaklıkta bulunuyor. Selçuk’taki Efes Antik Kenti’de tarihi yapıların birçoğu tüm görkemiyle hala ayakta. Kentte bulunan Efes Arkeoloji Müzesi en çok ziyaret edilen müzelerin başında gelirken, Selçuklu sanatının en önemli örneklerinden olan İsa Bey Camii, bölgede görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kent, kültür turizminde olduğu kadar Hristiyanlık dönemindeki önemli konumuyla da ziyaretçi akınına uğruyor. Kutsal sayılan Meryem Ana Evi Efes yakınlarında yer alıyor.

İlçede bulunan Meryem Ana Evi, Aziz John Kilisesi, Artemis Tapınağı, İsabey Camii ve Selçuk Kalesi de mutlaka ziyaret edilmeli.

Dünyada kıyamet kopması halinde ayakta kalacak iki yerden biri olarak gösterilen Şirince Köyü, İzmir’e 80, Selçuk’a 7 km mesafede bulunuyor. Köy, sıcakkanlı insanları ve hizmet kalitesinin yanında büyük saclarda pişirilen gözlemesi ve ev yapımı şaraplarıyla adını duyuran yerlerden.

Burası, koruma altındaki mimarisi, muhteşem vadileri, mis kokulu şeftali bahçeleri ve içinde kaybolacak kadar güzel zeytinlikleriyle masallardaki köyleri aratmayan bir yapıya sahip. Ziyaretçiler tüm bu güzel lezzetlerin yanında ayrıca Türkiye’nin en iyi çöp şişini de burada yeme fırsatı buluyor.

22. Tire

Tire, izmir

İzmir’e yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan Tire, orman ve bitki örtüsü nedeniyle “Yeşil Tire” olarak anılıyor. Bereketli ovalarında yetiştirilen tarım ürünleriyle tanınan ilçede, meşhur şiş köfte (Tire Köfte), ot yemekleri ve yerel ürünlerin sergilendiği Salı Pazarı ziyaretçilerin Tire’ye gelme sebepleri arasında.

Tarihi geçmişi 7,000 yıla uzanan ilçe mesire alanları, lezzetli Ege yemekleri, ünü sınırlarını aşan keçe işlemeciliği, el sanatları, tarihi han ve konakları, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla Ege havasının en iyi hissedilebileceği yerlerden. Ödemiş, Selçuk, Kuşadası gibi bölgelere yakın olması Tire’yi ziyaret etmeyi kolaylaştırıyor.

23. Ödemiş

ödemiş izmir

İzmir’e 113 km uzaklıkta bulunan Ödemiş, doğa, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip. İlçe, asırlık ağaçları, şifalı bitkileri ve muhteşem çam ormanları arasında bulunan doğal gölü ve enfes manzaralarıyla gelenleri büyülüyor.

Şirin köylerindeki yerel tarım ürünleri, yöresel el sanatları, ipekçilik ve dokumacılık alanında oldukça gelişmiş olan ilçe, deve güreşi, güzel öten kanarya yarışmaları ve horoz dansları gibi geleneksel oyunlarıyla da ilgi topluyor.

Yalnızca geleneksel turizmle değil, kültür, inanç turizmiyle de öne çıkan ilçe, ziyaretçilerine Ege’de kışın kayak yapmanın keyfini de yaşatıyor. Mevsim gözetmeksizin gelinebilen Ödemiş, mağaracılık, paraşüt, balıkçılık, kayak ve doğa yürüyüşü gibi çok sayıda spor için ideal.

Ödemiş’e bağlı bir mahalle olan Birgi, adını ilk çağlardan beri duyurmayı başaran yerlerden. Birgi, sayısız efsaneye konu olan Ege’nin ihtişamlı dağları Bozdağlar’ın serin yamaçlarında yemyeşil bir doku içinde saklı kalmış tarihiyle kültürel bir hazineye sahip.

Bozdağ’ın eteklerinde yer alan Gölcük, yaz aylarında serin havası nedeniyle özellikle İzmir, Ödemiş ve Tire gibi yörelerde yaşayanlar tarafından ‘yayla’ olarak kullanılıyor. Kışın kar düşen nadir bölgelerden biri olan belde, kış turizmini ön plana çıkarıyor.

24. Foça

foça izmir

Adını çevresinde yaşayan Akdeniz foklarından alan Foça, İzmir’in kuzeyinde merkeze 1 saat uzaklıkta şirin bir ilçe. Tipik bir Ege kasabası görünümüne sahip Foça, eski taş evleri, denizle iç içe yürüyüş ve bisiklet yolu, küçük balıkçı barınağı, balık restoranları ve şirin kafeleriyle huzurla baş başa bir destinasyon.

Foça ilçe merkezine İzmirliler Eski Foça diyor. Foça’nın bir mahallesi olan ve ilçe merkezine 22 km uzaklıktaki Yeni Foça, ağırlıklı olarak yazlıkçıların zaman geçirdiği bir yer. Foça’ya kadar gelmişken Yeni Foça’ya uğramak şart.

25. Bergama

İzmir merkeze 103 km’lik uzaklıkta bulunan Bergama, oldukça ünlü olan Pergamon Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Şehrin koruyucusu Athena adına yapılan tapınak ve çok sayıda mimari yapı, görülebilecek güzellikler arasında yer alıyor.

Eski çağlarda Miyas Bölgesi’nin bu önemli merkezi , MÖ. 28-133 yılları arasında Pergamon Krallığı’nın başkenti olarak biliniyor. Bu dönemde saray, tapınak, tiyatro, akropol gibi eserlerin yapıldığı kent, zaman içerisinde kale ve surlarla çevreleniyor.

Eski kentin kalıntıları 1870’lerde bulunmaya başlasa da kazı çalışmaları günümüzde hala devam ediyor. Muhteşem sütunları ve kalıntılarıyla İzmir’in en güzel yerlerinden olan şehrin birçok eseri Bergama Müzesi‘nde sergileniyor.

26. Dikili

Dikili, izmir

İzmir’in 120 km kuzeyinde bulunan Dikili, ailece yapılacak tatillerin en iyi adreslerinden. İlçe nefis sahili, Merdivenli ve Denizköy’de bulunan krater gölleri ve mağaraları, Madra Çayı’na dayanan ormanları ile sakin tatillere ev sahipliği yapıyor.

Tarihi MÖ 5 bine kadar dayanan bölgede çok sayıda medeniyete ait kalıntılar bulunuyor. Aristo, Hermos ve İskender gibi ünlü kişileri topraklarında ağırlayan yer, birçok kent ve sitelerin de kurulduğu alan olma özelliği taşıyor. Antik yerleşim yerlerinden çıkarılan eserlerin çoğu Bergama Arkeoloji Müzesi’nde görülebiliyor.

Dikili’ye 19 km uzaklıkta bulunan Çandarlı buz gibi denizi, köy ve kent yaşamını buluşturan kültürü ile dikkat çekiyor. Osmanlı döneminde II. Murat’ın ünlü sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yeniden yaptırılan Çandarlı Kalesi, tatil beldesinin sembolü.

27. Kuşadası

Kuşadası, Aydın

Ege Bölgesi’’nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer alan Kuşadası, bir zamanlar ülkenin bir numaralı tatil beldesiydi. Aşırı yapılaşma ve turizmin uzun vadede getirdiği yozlaşmayla ilçe eski ruhunu kaybetse de İzmir’den günübirlik geziyle gidilip görülmesi gereken yerlerden. Özellikle deniz, güneş ve kum üçlüsünü ve gece hayatını sevenler için hala gözde yerlerden birisi.

Türkiye’nin en büyük ve kozmopolit tatil kentlerinden biri olan Kuşadası’nda, şehir merkezinin hemen önünde yer alan Güvercin Adası’na uğrayın, denizin keyfini çıkarın. Bir mendirek ile karaya bağlantısı sağlanan Güvercin Adası üzerinde Bizans döneminden kalan bir kale bulunuyor. Kuşadası muhteşem gün batımı manzarasıyla etkileyici. İzmir Kuşadası ise 100 km.

Tatil cenneti Kuşadası’nda gece hayatı için çok farklı alternatifler sunan bar, kulüp vb. eğlence mekanları fazlasıyla var. Kuşadası Barlar sokağı ve Kuşadası Kaleiçi bölgesi gece hayatının kalbinin attığı yerlerden. Gündüzleri plaj ve Beach Club olarak hizmet veren mekanlar, geceleri de klüp ve bar olarak eğlence fırsatları sunuyorlar.

İzmir’de keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi ve doğal güzellikler var. Daha fazlasını görmek için İzmir görülecek yerleri, tarihi ve antik kentleri, müzeleri, şifalı termal suları ve mutfağıyla tatilcileri bekliyor. İzmir’de gezilecek yerler bundan ibaret değil elbet, ancak siz şehri gezmeye bunlardan başlayabilirsiniz.

10 YORUMLAR

  1. İzmir, Türkiye’nin batısında, Ege Denizi kıyısında konumlanan bir şehir olup, tarihi ve modern dokusunu muazzam bir uyum içinde barındırmaktadır. Şehir, birbirinden etkileyici tarihi ve doğal yerleriyle ziyaretçilerini büyülemekte, aynı zamanda lüks bir VIP transfer hizmeti ile konforlu bir ulaşım imkanı sunmaktadır.

  2. Egenin en nezih yaşanılası yeridir. Tarih var, deniz var, doğa var, akdeniz güneşi var… Yaşamak için yer arayanlara tavsiyem olsun.

  3. Ege’nin İncisi İzmir de Gezilecek Yerler Hakkında Güzel Bir Paylaşım.

    egebolgesigezilecekyerler.blogspot.com/2018/08/izmir-de-gezilecek-yerler.html

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz