Elazığ mutfağının, Türkiye’nin lezzet haritası çalışmasına göre çeşitlilik bakımından Gaziantep’ten sonra en zengin mutfağa sahip olduğunu biliyor muydunuz? Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosu’nun yaptığı çalışmaya göre Elazığ’a ait 154 çeşit tescillenmiş yemek var.

Aslında Elazığ‘a gidip Elazığ’ın yöresel yemekleri ile tanışana kadar benim de bu durumdan haberim yoktu. Yeme-içme işlerinden laf açılınca aklıma Antep, Urfa ve Hatay gelirdi. Pek çok kişinin de bu durumdan habersiz olduğuna eminim.

Elazığ’a ilk gidişimde şehrin mutfak kültürüne hayran kaldım. Ana yemekleri, çeşit çeşit çorbaları, hamur işleri bağımlılık yapan tatları ile gerçek bir hazine.

Kirlenmemiş yemyeşil meraları, düz ovalar boyu uzana üzüm bağları, gece ile gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkının yüksek olduğu iklimi ve Elazığ’ın kendine has kültürünün de Elazığ’ın lezzetlerindeki katkısı büyük.

Fırat Elazığ’ın mutfağı öyle zengin ki öyle bir iki günde birkaç restoran gezip bu mutfağı tanımak zor. En azından 1 hafta kalıp hem şehri gezin hem de Elazığ’ın yöresel yemeklerinin tadına bakın. Hakkını vererek yapılmış bir Elazığ lezzet turunun kilo aldıracağını da unutmayın. Gelmeden bir kaç kilo verip bünyeyi hafifletin bir de kemerinize bir delik daha ekleyin:)

Elazığ Yöresel Yemekleri

1. Harput Köftesi

Harput köftesi, Elazığ yöresel yemeklerinin mührü gibi. Elazığ’a gidilecek ve Harput köftesi mutlaka yenilecek. Hem doyurucu bir ana yemek hem de leziz ve geleneksel bir tat. Harput köftesini yerken Harput müzikleri de dinlerseniz, artık kendinizi yarı Elazığlı gibi hissedebilirsiniz.

Harput köftesi temel malzemesi bulgur ve kıyma. Görüntüsü salçalı suyun içine atılmış küçük içli köfteleri andırıyor. Tabi ki bu kadar basit değil yapılışı. Yağ ve salça dışındaki malzemeler 25-30 dakika kadar su ile karıştırılarak yoğruluyor. Yoğurma işlemi bitince küçük ve yuvarlak köfteler yapılıyor.

Tencerede salçayla yağ kavrulur bu karışıma su, kuru reyhan, tuz da eklenir. Kaynamaya başlayınca köfteler bu karışıma ekleniyor. Benzer bulgurlu köfteler diğer yörelerde de var ama Elazığ’daki reyhanla piştiği için tat olarak farklı.

2. Harput Kebabı

Elazığ mutfağının temelini Harput yemekleri oluşturuyor. Harput yemekleri denilince de Harput Kebabı başı çekiyor. Harput kebabı parça etlerden yapılıyor. Kuzu ve çebiç etinden yapılanı makbul.

Izgara veya mangalda pişirilen filetoların yanına közlenmiş domates, ve közlenmiş kırmızı biber eklenip servis edilirken üstüne hafif yanmış tereyağı dökülüyor. İsterseniz tereyağsız da yiyebilirsiniz. Etler pişmeden kekikle marine edildiği için et kokusu baskın değil. Tek başına bir gün boyunca insanı tok tutacak kadar doyurucu. Üstüne çay içip dolanger tatlısı yemek şart.

3. Sırın

Sırın, bir nevi Elazığ mantısı. Hamur işi yemekleri içinde çok popüler. Ana yemek gibi düşünebilirsiniz. Aynı öğün içinde et yemeği ile birlikte yemek ağır gelebilir. Tepsideki sunumu da çok estetik. Sarımsaklı yoğurt eklendiği için sırın yedikten sonra uykum gelmişti. Üzerine ayılmak için çay ya da kahve içmek şart.

Malzemeleri yufka, yoğurt, sarımsak. Bildiğimiz yufkanın biraz daha incesinden yapılıyor. Yufkalar masa üzerinde şerit şerit kesilip rulo haline getiriliyor. Rulolar tepsiye yan yana dizilip fırında 200 derecede pişiriliyor. Fırından çıkınca da üzerine sarımsaklı yoğurt ve tavada kızdırılmış tereyağı dökülüyor.

4. Küncülü Köfte (Susamlı Köfte)

Küncülü köfte, Elazığ mutfağının en afili yemeklerinden. Zahmetli bir yemek ve malzeme çeşidi olarak da zengin. Yöresel yemek yapan restoranlar dışında Küncülü Köfteyi bulmak biraz zor. Şansınıza bir yerde denk gelirseniz mutlaka tadın bakın.

Elazığ’da susama küncü deniyor. Küncülü köfte: ince köftelik bulgur, susam, un, yumurta, soğan, kıyma, karabiber, tereyağı ve ceviz içinden yapılıyor. Zaten malzemeleri öyle baştan çıkarıcı ki tüm bunlar bir araya gelince lezzetsiz bir yemek ortaya çıkması imkânsız. Yoğurması, dinlendirilmesi, hazırlanması zaman alan Küncülü’ye ben bayıldım. Ekmeksiz yiyip doyabileceğiniz nefis bir yöresel yemek.

5. Soslu Bonfile

Soslu Bonfilenin ününü Elazığ’a gelmeden duymuştum. Biraz da merak içindeydim, soslu bonfileyle tanışmadan önce. Kesinlikle ününün hakkını veren bir yemek. Elazığ’da tattığım en lezzetli yemeklerin başında geldiğini söyleyebilirim rahatlıkla. Soslu fileto, Fileto şiş de denilen bu yemek et sevenleri kalbinden vuracak bir lezzet.

Etle aranız çok iyi değilse yine de tadına bakın çünkü yemeğin içindeki sebze de var ve sebzeler ağır et tadını hafifletiyor. Tabak önüme geldiğinde etlerin sosta bekletildiğini düşündüm ama aslı böyle değil. Közlenmiş domates, közlenmiş kırmızı biber ve salça ile nefis bir sos yapılıyor. Mangal ateşinde pişen şişler bu sosun içine ekleniyor. Hem görüntüsü hem lezzeti nefis.

6. Haşlanmış İçli Köfte

İçli köfte benim en sevdiğim yemeklerden. Haşlanmışını da kızarmışını da çok severim. Bence Türk mutfağının en önemli yemeklerinden. Elazığ’ın eti güzel, yemek kültürü zengin haliyle içli köftesi de harika. Mardin, Diyarbakır, Urfa ve daha pek çok şehirde içli köfte yapılıyor ama Elazığ’dakini muhakkak deneyin.

Elazığ içli köftenin içerisine kıyma, soğan, ceviz, maydanoz ve baharatla hazırlanıyor. Hazırlanan harç bulgurdan yapılan içi boş köftenin içine dolduruluyor. İçleri doldurulan köfteler kaynar salçalı suda haşlanıp üzerine tereyağı dökülerek servis ediliyor.

Bazı yörelerde kızartılan İçli köfte Elazığ’da haşlanarak yeniyor. Daha eskiden özel gün yemeği olarak bayramlarda yapılırmış. Elazığ’da çoğu restoranın menüsünde yer alan bu yöresel tadı denemeyi unutmayın.

7. Patlıcan Söğürme

Et yemeyenler ya da Elazığ’da ete doymuş bünyeler için nefis bir alternatif patlıcan söğürtme. Patlıcanlı yemek sevenler de ise bağımlılık yapacak kadar leziz, müthiş bir lezzet. Hatta Elazığ’da patlıcan söğürtmeden ilk çatalı aldığım da ayılıp bayılmaya başladığımı itiraf edeyim. Ana yemek olarak sadece bunu yesem bana yeterdi. Yok böyle bir lezzet.

Patlıcan söğürtmenin 4 malzemesi var: patlıcan, tereyağı, sarımsak ve tuz. Közlenen ya da haşlanan patlıcanları kabuğu soyulup küçük küçük doğranıp eziliyor (ben közlenmişini yedim) Havanda sarımsak ve tuz dövülüyor. Ezilmiş patlıcanlar tereyağında 5 dakika kavruluyor. Dövülmüş sarımsak patlıcana eklenip biraz daha kavrulup sıcak olarak servis ediliyor.

8. Salçalı Köfte-Ekmek

Elazığ’a gitmeden önce aldığım en çok tavsiye ‘Elazığ’a gidince mutlaka salçalı köfte ekmek ye’ oldu. Altı üstü köfte-ekmek ne kadar farklı olabilir diyor insan. Ama öyle değil işte. Daha önce yediğiniz köfte-ekmekleri unutun, Elazığ’ın köfte ekmeğini sadece Elazığ’da yiyebilirsiniz.

Köfteciler sokağına ilk gidişimde pek aç değildim salçalı köfte-ekmeğimi çeyrek ve salçası boydan yanmış olarak sipariş vermiş ve Elazığlı arkadaşlarımı epey şaşırtmıştım.

Köfteler ızgarada pişiriliyor istediğiniz boy bir ekmek seçiyorsunuz: çeyrek, yarım veya tam. Ekmeğin arasına kekikli salça sürülüyor. Köfteler ekmeğin arasına konuluyor maydanoz ve soğanla hazırlanmış salata da köftelerin üstüne eklenip tost makinasının arasında sıkıştırılıyor. Servis etmeden önce tekrar üzerine salça sürülüyor.

Salçası yanmış, salçası boydan yanmış ve salçalı olmak üzere 3 seçenek var. Salçası boydan yanmış isterseniz tavada kekikle pişmiş salça ekmeğin tamamına sürülüyor. Salçası yanmış da ise ekmeğin yarısına kadar salçaya sürülüyor. Sonuç nefis.

9. Palu Tava

Palu tava, Elazığ’a ayak basar basmaz ilk yediğim yemek oldu. Hem görüntüsü çok hoş hem de lezzeti. Yuvarlak bir tepside hazırlanan bu lezzet uzaktan bakılınca renkli sebzeleriyle Picasso tablosu gibi duruyor. İç içe geçmiş tatlar ve kokularıyla kendince bir kompozisyon oluşturan Palu Tava Elazığ mutfağının olmazsa olmazlarından.

Palu Tava 4 malzemeden yapılıyor. Temel malzemesi çebiç eti. 1 yaşındaki erkek ve dişi oğlağa çebiç deniyor. Oğlak da bildiğimiz keçinin yavrusu. Çebiç etinin kaburga kısmı pirzola gibi kesiliyor. Biberlerin içi temizlenip dört parçaya bölünüyor.

Biberlerin üzerine etler diziliyor. En üste de iç yağı küçük parçalara bölünerek eklenip, tuz atıldıktan sonra fırına veriliyor. Taş fırında birkaç saat pişiriliyor. Pişmesi zaman aldığı için Palu Tava’yı restorana gitmeden sipariş etmeyi unutmayın.

10. İşgene

İşgene, Elazığ mutfağının ana yemeklerinden İşkene olarak da biliniyor. Osmanlı Saray mutfağının menülerinde görebileceğiniz İşgene’nin kavurmalı ve tavuklu olmak üzere iki çeşidi var. Elazığ seyahatinde kırmızı ete doyduğum için tavuklusunu yemiştim ve çok sevdim tadını.

İşgene et yemeği olsa da bana ağır gelmedi. Tavuk eti, tandır ekmeği, yağ, salça, soğan ve maydanozdan yapılıyor. Yağ, salça ve soğan kavruluyor. Bu karışıma kavrulmuş tavuk eti ve su eklenip kaynatılıyor. Doğranmış tandır ekmeğinin üstüne bu karşım dökülüp en üste maydanoz serpilerek servis ediliyor.

11. Muhaşerli köfte

Muhaşerli köfte ya da Mukaşerli köfte Elazığ mutfağının ana yemeklerinden. Vejeteran yemekler seviyorsanız Elazığ mutfağının bu özgün yemeği tam size göre. Hem besin değeri yüksek hem de çok doyurucu tadı zaten harika.

Mukaşer veya Muhaşer denilen nohut türü, kara nohut (siyah nohut) diye geçiyor. Nohut, bulgur, soğandan bir iç malzemeden küçük köfteler yapılıp suda haşlanıyor. Haşlanan fındıktan biraz büyük köfteler üzerine tereyağında kavrulmuş salçalı biberli sos dökülerek servis ediliyor.

12. Balakgazi Böreği

Elazığ yemeklerinde hamur işleri de en az et yemekleri kadar çeşitli ve leziz. Eti ve hamur işini bir arada sunan bir lezzet Balakgazi böreği de Elazığ’da denenmesi gereken bir lezzet. Ben beş çayında yemiştim ve içinde et olduğu için çok doyurdu beni. Bence öğün olarak da yenilebilir.

Böreğin krep şeklindeki hamuru için un, yumurta ve sütten akışkan bir hamur hazırlanıyor ve tavada pişiriliyor. İç malzemesi için de yağda kavrulan soğanlara kıyma ekleniyor. Kreplerin içine iç harcı eklenerek sigara böreğinden daha kalın börekler hazırlanıp yumurtaya ve galeta ununa bulanıp yağda kızartılıyor. Yanında çay şart.

13. Gömme Börek (Kömbe)

Gömme ya da Kömme etin ve hamurun bir arada olduğu nefis bir lezzet. Elazığ sınırlarını aşmayı hak ediyor hem de fazlasıyla. Kahvaltıda da yeniliyor beş çayında da. Kokusu zaten baştan çıkarıcı. Ben şanslıydım Elazığlı bir arkadaşımın evinde yedim. Elazığlı tanıdığınız varsa ısrarla isteyin.

Gömme için un, tuz, karbonattan bir hamur yapılıyor. Hamur dinlendirildikten sonra bezeler yapılıp ince ince açılıyor. Bir kata kavurma yağ bir kata yağ ceviz konarak hamur bitene kadar devam ediliyor. En son üstüne yağ sürülüp fırında kızarana kadar pişirilir. Sonuç muazzam.

14. Harput Çorbası

Harput çorbası Elazığ’ın özgün lezzetlerinden. Malzeme listesi kabarık ve içinde daha önce hiç duymadığım Haspir otu var. Haspir Papatyagiller familyasından yaz sonuna doğru sarı, kırmızı, turuncu gibi farklı renklerde açan bir çiçek. Kır safranı olarak da biliniyor.

Çorbayı hazırlanmak için nohut ve dövme buğday akşamdan ıslatılıyor. Yoğurt, yumurta, un ve tuz su ile özeniyor. Ayrı bir kapta yağ, soğan ve kıyma kavrulup haspir otu ve nane eklenir. Hazırlanan çorbanın üstüne bu karşım dökülür.

Eğer soğuk Harput Çorbası yapılacaksa et konmaz. Ben etsizini yemiştim. Elazığ’ı ziyaret ettiğimde hazirandı, havalar de epey sıcak olduğu için etsizini yedim. Bir daha gidersem etlisinin de tadına bakacağım.

15. Patila

patile

Patila‘yı Elazığ’a özgü bir gözleme olarak tanımlayabiliriz. Ama bu bildiğin gözleme dersek de Elazığ mutfağına haksızlık olur. Hamuru gözlemeden daha ince açılıyor. Tavada da yapılıyor ama odun fırınından çıkanı makbul. Fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağ gezdirince de efsane bir Elazığ lezzeti ortaya çıkıyor.

Kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı olarak 4 çeşidi yapılıyor. Yuvarlak şekilde açılmış hamurun yarısına iç harcı konulup diğer yarısıyla kapatılıyor. Kapatılan hamurun kenarında bir parmak genişliğinde boşluk bırakılıyor. Kaşıkla ya da parmak ucuyla kenarlara bastırılarak ufak bir de süsleme yapılıyor.

Hamur işi sevenlerin gözdesi Patila benim için tam çay saati böreği, sabah kahvaltı da da peynirli ve patateslisini yedim nefisti. Kıymalı patila kahvaltı için biraz ağır ama seveni çok.

16. Tatlı Peynirli Pide

Elazığ yöresel yemeklerinin hepsi ayrı güzel ama benim için Elazığ’da yediğim en vazgeçilmez tat tatlı peynirli pide. ‘Elazığ’a gidersen mutlaka ye, aman yemeden dönme’ diye çokça nasihat aldım pideyle ilgili. Haklılarmış. Tatlı Peynirli Pide benim için tüm etli yemeklerin, böreklerin ve çorbaların önüne geçti.

Elazığ’da peynirli pideyi öğün olarak yiyorlar. Malzemeleri aslında basit hamur, peynir ve şeker. Bu kadar az malzemeyle bu lezzet nasıl oluşuyor bu kısmını anlamak zor. Tuzlanmamış peynir şekerlerle yoğrulup pidenin üstüne seriliyor.

Üzerine de çekilmiş Antep fıstığı. Peynirli pidenin coğrafi işareti için başvurusu da yapılmış. Umarım tez zamanda Elazığ markası olarak diğer şehirler de peynirli pideyi yiyebiliriz.

17. Vişneli Dondurma

Vişneli dondurma, Elazığlıların favori dondurması. Elazığ’da ne yenir ne içilir sorusuna en çok verilen cevap: vişneli dondurma. Meyveli dondurma sevdiğim için Elazığ’a gider gitmez denedim meşhur vişneli dondurmayı denedim.

Yoğun bir vişne tadı düşünün. Sanki büyük bir kase dolusu vişne yemişsiniz ve aroması boğazınıza yapışmış gibi. Yaz gelince sağda solda türeyen meyveli dondurma diye satılan ama içinde zerre meyve olmayan türevleri gibi değil. Gerçek bir tat, baştan çıkarıcı bir lezzet. Elazığ’da yetiştirilen vişnelerden yapılıyor. Sıcak Elazığ günlerine serpilmiş bir tutam mutluluk gibi Elazığ’ın vişneli dondurması.

18. Orcik

Orcik, Elazığ’ın cevizli sucuğu. Cevizli sucuk her yer de var, Elazığ’dakinin farkı nedir peki? Çünkü Elazığ üzüm diyarı, bin bir çeşit üzümün anavatanı. O halde Orciği Elazığ’da yemek farz. Üzüm ve üzümden yapılan her lezzeti bayılarak yediğim için Elazığ’da bolca Orcik yedim, kolay kolay bozulmadığı ve taşıması da kolay olduğu için eşe dosta da hediye götürdüm.

Orcik yapımı için belirli uzunluktaki iplere cevizler tek tek geçiriliyor. Unla birlikte kaynatılan üzüm ya da dut şırasına bu ipler batırılıyor ve bu işlem defalarca tekrar ediliyor. Her seferinde kalınlaşan orcik güneşte kurumaya bırakılıyor. Bağ bozumu döneminde yapılan Orcik genellikle şifoni üzümünden yapılıyor. Kış günlerinde çayla yenen orcik yüksek kalorisi ile hem enerji veriyor hem de çok besleyici.

19. Dolanger Tatlısı

Dolanger tatlısı, Elazığ’ın en meşhur tatlısı. Elazığlıların çok sevdiği dolanger hem evlerde hem restoranlarda yapılıyor. Dışarıdan bakıldığında baklava kategorisindeki şerbetli tatlılara benziyor. Benzerleri muhtemelen başka illerde de yapılıyor.

Elazığ yöresel lezzetlerinde tatlıların başına eklenmeli. Ben ilk kez Elazığ’da yedim ve çok beğendim. Yapması zor ama yemesi çok güzel. Şerbetli tatlılar genelde ağır olur ama dolanger kesinlikle çok hafif. Dolanger için hazırlanan hamur tek tek çok ince olacak şekilde açılıyor.

İçerisine dövülmüş ceviz ya da fıstık konulup yufka oklavaya sarıp yuvarlanıyor. Oklava üzerinde her iki taraftan yufkayı sıkıştırıp oklavadan ayrılıyor. Fırına verilen tepsiye dizilen dolanger kızardıktan sonra üzerine şerbeti dökülüyor.

20. Ağın Leblebisi

Ağın Elazığ’ın ilçesi. Ağın leblebisi adını bu ilçeden alıyor. Kireçli bir toprak yapısına uyum sağlamış Ağın’a özgü tüylü, kabuğu kalın bir nohut cinsinden yapılıyor. Bu nohut türü hiçbir kimyasal ilaçlama ve gübrelemeye tabi tutulmadan doğal ortamlarda yetiştiriliyor. İşte ağın leblebisinin can alıcı noktası burası.

Ağın leblebisini diğer leblebilerden ayıran ise yetiştiği topraklar ve yapılış tekniği. Ağın yöresinde yetişen tüylü nohut kurulan ocaklarda meşe odunu küllü suyun içerisinde haşlanıyor. Diğer yörelerde haşlanma işlemi yapılmıyor. Haşlanan nohut karbonatlı bir kumda bir kez kavrulur. Kavrulduktan sonra kabuğu alınıyor ve bu şekilde satılıyor.

21. Şavak Tulumu

Şavak tulumu adını Şavaklardan alıyor. Erzincan, Tunceli ve Elazığ tarafında yaşayan çoğunlukla hayvancılıkla uğraşan göçebe yaşam tarzından tam olarak kopmamış bir aşiretin adı. Şavakların tulumu ise Elazığ’da yiyeceğiniz en leziz peynir, özellikle tulum peyniri sevenlerde bağımlılık yapacak bir lezzet.

Yapımı ise epey zahmetli. Genellikle koyun ve keçi sütü karışımıyla hazırlanan bu peynir içinde olgunlaştığı tulumun da kokusunu taşıdığından çok özel bir aromaya sahip. Bazı tulum peynirlerindeki acımsı tat ve koku yok. Elazığ’a giderseniz şavak tulumunu mutlaka deneyin.

22. Pestil

Pestil ya da bastık, Elazığ’ın üzümlerinden yapılan geleneksel bir lezzet. Bu kadar çeşit ve aromatik üzüm yetiştiği topraklarda Pestili denemeden Elazığ’dan ayrılmak olmaz. Orcikle aynı kategoride olan pestil gerçekten Elazığ’da ayrı güzel.

Pestil yapmak için bağ bozumu döneminde üzümler toplanıp kaynatılıyor. Kaynatılan şıraya biraz da un karıştırılarak ince bir üzerinde güneşte kurutuluyor. Yufka inceliğindeki pestilin içine bazen susam da konuyor. Temel de orcike benzeyen pestil kat kat börek gibi sarılıyor. Pestili yerken arasına ceviz sarınca da tadı daha da lezzetli oluyor. Duttan yapılanı da en az üzümden yapılanı kadar güzel.

23. Harput Dibek Kahvesi

Yine de döndük dolaştık kapı Harput’a çıktı. Kahveyi çok sevdiğim için kahveyle ilgili radarlarım açık. Elazığ’da da Harput Kahvesini denedim. Ben sevdim çünkü yumuşak ve aromatik kahveleri severim. Sert kahve sevenlere biraz hafif gelebilir.

Harput Dibek kahvesinin içinde ince çekilmiş, orta kavrulmuş türk kahvesi, kakao, kahve kremeası ve kakule bitkisi bulunuyor. Klasik türk kahvesi fincanının 3’de ikisi su kalan kısmı Harput Dibek Kahvesi ile dolduruluyor. İsteğe göre şeker de ekleniyor. Ben şekersiz içtim. Yumuşak bir tadı olduğu için şekersiz de gayet güzel. Türk kahvesinin acı tadı yok.

24. Üzüm

Üzüm Elazığ’da sadece bir lezzet değil, şehrin simgesi aynı zamanda. Geçmişten bugüne hem Elazığ ekonomisinin lokomotifi hem de sosyo-kültürel hayatın ayrılmaz parçası. Elazığ’ın hem iç piyasaya hem dış piyasaya sattığı en önemli tarım ürünü. Elazığ demek üzüm demektir diye özetlesem hiç abartmış olmam.

60 çeşit üzümün yetiştiği Elazığ’da yıllık ortalama ürün miktarı 85 bin ton üretim yapılıyor. Aslında daha fazla çeşit varmış ancak ilgisizlikten yok olup gitmiş bazı türler. İklimi ve coğrafyası üzüm üretimine çok elverişli olan Elazığ’da Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin coğrafi işareti alınmış. Diğer üzüm türlerinin geliştirilmesi ve tescillenmesi için de başvurular yapılmış.

25. Şarap

Şarap Elazığ’da çok tüketilmiyor ancak Elazığ’da şarap üretimine dair büyük bir potansiyel var. Şimdilerde çok ilgi görmeyen şarap üretimin tarihi ise Hititlere kadar dayanıyor. Türkiye’deki şarap üretiminin temel direği olan Öküzgözü Elazığ’ın tescilli tarım ürünü.

Elazığ‘da iki büyük üretici Kayra ve Eskibağlar Vineyards şarap üretimi ve üzümün geliştirilmesi için ciddi çalışmalar yapıyor. Yüksek kalitede şarap üretimi yapan bu iki firmanın şaraplarını Elazığ’daki bağ evlerinde deneyebilirsiniz. İçkiyle çok aram yok ama yarım kadeh Eskibağlar şarabının tadına bakmıştım.

Eskibağlar’ın Sivrice’de şarap mahzeni ve butik oteli çok güzel. Şık bahçesinde şarap içip şarap yapımını görebilirsiniz. Elazığ’a kadar gitmişken bu lezzeti yerinde deneyin hatta bağ bozumu döneminde üzüm toplama ve şarap yapım atölyelerine de katılabilirsiniz.

4 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz