Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka, Gökova Körfezinin doğusunda yer alan önemli bir turizm merkezi. Marmaris’e sadece 30 km uzaklıkta. Gezmeye gelen misafirlerine sakin ve aynı zamanda unutulmaz bir tatil imkanı sunan Akyaka, meşhur Azmak deresi, sazlıkları ve muhteşem doğasıyla ile benzersiz bir doğaya sahip.

Aslında Akyaka, Antik çağlardan bu yana bir yerleşim yeriymiş. Bir zamanlar gözden uzak küçük bir balıkçı kasabasıyken, son yıllarda bakir doğası, yazın bile hiç kesilmeyen rüzgarı, berrak denizi ve keyifli sahilleriyle gözde bir turizm beldesine dönüştü. Ziyaretçilerin ‘cennet parçası’ olarak tarif ettiği Akyaka, denizi, güneşi, tarihi, doğası ve samimi insanıyla, Ege’nin en özel duraklarından biri.

akyaka gezi rehberi

Akyaka Gezilecek Yerler

Türkiye’nin güney batısındaki Muğla sınırları içinde olan Akyaka, Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer alıyor. Marmaris ile Muğla’yı birleştiren yolun ortasına yakın bir yerde bulunuyor.

1000 m’lik Sakartepe Dağı ile kuzeyden, Gökova Ovası ile güneyden kuşatılan Akyaka, Gökova Körfezi’nin bittiği yerdeki bu özel konumu ile belki de Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri. Gökova Ovası’nın sazlıklarına gelen yüzlerce değişik kuş çeşidi ile Akyaka’yı renklendiren başka bir detay.

Akyaka’nın güneyinde yer alan Gökova Sazlığı’nın göçmen kuşları, flamingolar ve pelikanlar da Akyaka’ya ayrı bir hava katıyor. Akyaka’nın kuzeyindeki Sakartepe ise yamaç paraşütçüleri için biçilmiş kaftan. Ayrıca Kadın Azmağı boyunca yer alan balıkçı restoranlarının ünü bütün Türkiye’ye yayılıyor.

Su sporlarından hoşlananlar için Azmak Çayı ve Gökova Körfezi boyunca paddleboard, kano, ringo ve yelken seçenekleri de var. Ayrıca Sakin Şehir Ağı’nda bulunan Akyaka’da, bisiklet ya da motosiklet kiralayarak gezmek çok kolay

1. Akyaka Çarşı

akyaka nasıl bir yer

Akyaka Çarşı, Akyaka sahilinin paralelinde Azmak nehrinin bitişiğinde kalıyor. 1 saat içinde tamamını rahatlıkla gezebilirsiniz. Ana bir cadde ve onun paralel kesen ferah sokaklardan oluşuyor. Genelde tatil yerlerinde olan sıkış tıkış olma durumu pek yok ki ben en kalabalık zamanlarında gitmiştim.

Dükkanların çoğu klasik Akyaka mimarisine sahip iki katlı evlerin alt katlarına açılmış. Çarşıda gezerken yine bu özgün mimariyle iç içe olmak güzel. Sahil hemen yakınızda, çarşıdan bir iki dakika yürüyerek Azmak’ta olmak Akyaka’da en sevdiğim şey oldu. Her şey elinizin altında!

Çarşıda tipik hediyelik eşya dükkanları, mağazalar, restoranlar ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her şeyi bulabiliyorsunuz. Plaj çarşının hemen önünde olduğu için canınız yemek ya da dondurma istediğinde birkaç adım sonrasında çarşının içindesiniz.

Yemek demişken benim için önemli bir mevzu. Genel olarak Akyaka’daki mekanlardan çok memnun ayrıldım. Tadına baktığım hemen hemen her şey lezzetli ve uygun fiyatlıydı. Bir Bodrum, Alaçatı pahalılığı yok.

2. Akyaka Evleri

akyaka evleri nasıl

Akyaka Evleri, farklı sitiliyle Akyaka’nın en karakteristik özelliğini oluşturuyor. Akyaka’nın az katlı evleri ve cephelerindeki ahşap işçiliği, beldenin kimliği gibi. Evler koruma altında. Akyaka Evleri, doğal güzelliklerinin yanı sıra, binlerce yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlere ait motifler taşıyor.

Özgün dokusu ve farklı tarzıyla öne çıkan ahşap Akyaka evlerinin her biri diğerinden güzel bahçelere sahip. Begonvillerin sarmaladığı bu şirin evler dantel gibi işlenmiş ahşap oymalarla süslü. Akyaka evlerinin mimarisi ise Ulalı ressam ve sanatçı Nail Çakırhan’a ait.

Sanatçı Nail Çakırhan, Ula’nın eski evlerini örnek alıp, Akyaka’da bu mimari özellikteki ilk evi kendine yapmış ve bu çalışmasıyla da birçok ödül kazanmış. Doğayla uyum sağlamış bu şirin evler, kesinlikle görülmeli.

3. Azmak Çayı

akyaka gezilecek yerler
Azmak çayı üzerindeki Azmak Köprüsü ve tur tekneleri

Azmak Çayı, Akyaka’nın en sevilen güzergahı. Kadın Azmağı adı ile anılan ve güzelliği ile ünlü su kaynağı berraklığı ve rengiyle göz alıcı. Su sporları ile öne çıkan Azmak, sörf, kano ve dağ bisikleti gibi aktiviteler için çok uygun. Şanslıysanız Kadın Azmağı Deresi’nin sevimli misafiri su samurlarını da görebilirsiniz.

Akyaka’nın hemen yanından, ağaçlar ve sazlıklar arasından ilerleyerek Gökova Körfezi’ne akan Kadın Azmağı doğal bir akvaryumu andıran birinci derece sit alanı olarak koruma altında. Azmağın serinliği, su altı bitki örtüsü, balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su samurları Akyaka’yı daha da sevdiriyor.

1200 m uzunluğunda, doğal akvaryuma benzeyen Kadın Azmağı Deresi’nde teknelerle Azmak Turu yapın. Nehre 400 farklı pınardan gelen suyun ısısı 8-12 derece arasında değişiyor.

4. Sedir Adası

Sedir Adası (Kleopatra Adası), Marmaris’in 16 km kuzeyinde yer alıyor. Gökova Körfezi’ndeki görülmeye değer güzellikteki, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü. Antik çağdaki ismi Kedrae veya Cedra olan Sedir Adası’nın Ula ilçesi sınırları içerisinde kalıyor.

Adanın altın sarısı kumsalı ve denizi meşhur. Sedir’de Cedrae Antik Kenti’ne ait ve antik tiyatro kalıntılarını da görebilirsiniz. Adanın batı ucunda yer alan bu kalıntılar Roma dönemine ait, bölgede ayrıca bir de agora bulunuyor. Adanın plajı, aynı zamanda Kleopatra Plajı olarak isimlendiriliyor. Efsaneye göre, Kleopatra ve Antonius bu plajda yüzmüş.

5. Akyaka Sahili

akyaka sahili

Akyaka Sahili, Muğla’nın Mavi Bayrak çevre ödülüne sahip 100 plajından biri. Akyaka Sahili, Akyaka Halk Plajı olarak da biliniyor. Akyaka’nın en çok tercih edilen plajı 250 m uzunluğu ve 15 m genişliğe sahip.

Kıyıdan onlarca metre ilerlendiğinde ancak derinleşen Akyaka Sahili, özellikle yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için çok güvenli. Bedensel engelliler için erişilebilir nitelikte olan sahilin hemen arkasında kafe ve restoranların yer aldığı bir cadde var.

Akyaka Sahili’nin bir diğer ucunda uçurtma sörfü tesisleri ve Akçapınar Plajı’nın yer aldığı ikinci sahile, Kadın Azmağı üzerindeki tahta köprüden geçerek ulaşılıyor. Kadın Azmağı ve denizin birleştiği nokta olan bu bölge, çok sığ. Akyaka Sahiline göre daha bakir olan bu bölgede şezlong kiralama imkânı da var.

6. Çınar Plajı

Çınar Plajı, Akyaka merkezinden 3 km uzaklıkta. Sahili küçük taşlardan oluşuyor, kumsal sevmeyenler burayı tercih ediyor. Çınar Plajı yolunu takip ettiğinizde Akbük Koyu’na, oradan da Ören (Gereme, Keramos)’a ulaşıyorsunuz.

Kıyıdan birkaç metre sonra derinleşen denizi sayesinde yüzmek için elverişli olan Çınar Plajı’nın ortasından geçen ‘azmak’ denilen soğuk su denize karışıyor. Bir kafeteryanın da bulunduğu Çınar Plajı’nda şezlong kiralama imkânı da var.

7. Sakartepe Seyir Terası

sakartepe

Sakartepe Seyir Terası, Gökova Körfezinin eşsiz doğal güzelliğini gözler önüne seren 900 m yükseklikte bir tepe. Muğla-Marmaris yolu üzerinde Kızılağaç köyünü geçince hemen Sakar Geçidi’ne ulaşılıyor. Aşağı yukarı 500 m sonra sağa orman içine uzanan yol sonunda Sakartepe’ye ulaşılıyor. Sakar Geçidi’nin üzerinde belli aralıklarla seyir noktaları ve park alanları bulunuyor.

Sakar Seyir Terası Kafe, bu tepenin doruklarında, enfes manzarası ve lezzetli menüsüyle, tüm yöre halkının, birçok tanınmış simanın, yerli ve yabancı turistlerin uğradığı bir mekan. Bir tarafınızda Gökova, bir yanınızda çam ormanları, Akyaka, Akçapınar ve Azmak Çayı, diğer tarafınızda ise Sakartepesi manzarası bulunan kafede yöresel köy kahvaltısı çok meşhur.

8. Akçapınar Kitesurf Alanı

akyaka kitesurf plajı

Akyaka, Türkiye’nin en iyi kitesurf (uçurtma sörfü) alanları arasında gösteriliyor. Akyaka’da merkeze 20 dakika mesafesinde bulunan kitesurf alanı, sıra dışı, heyecanlı bir deneyim isteyenler için ideal.

Kitesurf alanında çok sayıda okulu var. Yeni başlıyorsanız bu okullardan birine kayıt olup ders alabilirsiniz. Kitesurf konusunda tecrübeniz varsa belirli bir ücret karşılığında surf ekipmanlarını kiralayabilirsinz.

9. Albay Koyu

Albay Koyu‘nun genellikle serin bir suyu var. Tek sıkıntı çok sayıda merdivenden inilerek ulaşılan bir koy olması. Kıyısına yakın yerleri sığ olan Albay Koyu’nun yanı sıra, denize burun gibi çıkıntı yapan Burun Koyu ise, Akyaka Halk Plajı’ndan da rahatlıkla görülebiliyor.

Ancak, deniz suyu sıcaklığı ve dalga durumu değişkenlik gösteren Burun Koyu, daha derin. Orman Kampı Alanında bulunan bungalov evlerinin önünde ise denize girilebilecek iki bölüm var.

Akyaka’da nerede kalınır

XOX Apart Hotel, şehrin ana girişindeki Migros’un karşısında 6 katlı bir binada hizmet veriyor. Odalarını şahane dekorasyonla bir apart otele çevirmişler. Akyaka gezimde 3 gece bu nefis apart otele misafir oldum. Her köşesi özenle döşenmiş. Dizayn butik otel Akyaka Sahile yürüyerek sadece 10 dakika uzaklıkta.

Her odanın çok samimimi bir ortamı, tam teşekküllü mutfağı var. Dilerseniz dışarda yiyin, dilerseniz benim yaptığım gibi Migros’tan böreğinizi alıp balkonunda denize karşı kahvaltınızı yapın. Kaldığım 6 numarayı mümkünse tercih edin. Şömineli olduğundan yaz kış gidilebilecek bir otel. Kışın da çok keyifli olacağına eminim.

Akyaka’ya nasıl gidilir

Akyaka’ya, Muğla-Marmaris karayolunda, Sakar rampası üzerindeki kavşakta yer alıyor. Muğla merkezden yarım saatte bir kalkan dolmuş ve otobüs seferi ile ulaşmak mümkün.

Marmaris başta olmak üzere Muğla’nın birçok ilçesinden Akyaka’ya belirli aralıklarla seferler düzenleniyor. Dalaman Havalimanı Akyaka’ya 67 km uzaklıkta. Özel araçla 1 saat süren bu güzergâh için, havalimanından araç kiralama ve taksi seçenekleri de var.

Akyaka, İstanbul’a 850 km, Ankara’ya 620 km, İzmir’e 240 km, Muğla’ya 26 km, Marmaris’e 36 km, Köyceyiz’e 35 km, Ortaca’ya 50 km ve Dalaman’a 60 km uzaklıkta bulunuyor.

Akyaka’ya, yaz döneminde her gün Marmaris’ten 16.00’da ve 23.00’te 2 ayrı dolmuş seferi bulunuyor. Akyaka’dan Marmaris’e ilk dolmuş sabah 10.00′da, ikinci dolmuş gece saat 18.00′de hareket ediyor.

Akyaka’ya, İstanbul’dan Yalova-Bursa-Susurluk-Salihli-Nazilli güzergahını izleyip Muğla üzerinden ulaşabilirsiniz. Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km sonra Akyaka sapağından devam ettiğinizde yolculuk yaklaşık 12 saat sürüyor.

Ankara’dan Afyon-Denizli güzergahını izleyip Muğla’dan yaklaşık 28 km sonra Akyaka sapağından devam ettiğinizde yolculuk yaklaşık 11 saat sürüyor.

Dev bir yeraltı nehri olan Azmak, Akyaka’yı da aşan bütün bir bölgede farklı yerlerden yeryüzüne çıkıyor. Üzerinde ringo, tekne turu ve kano aktivitelerinin yapıldığı Azmak haricinde, tamamen doğal güzelliği ve yapılaşmanın uğramadığı, gönülleri fetheden bir Ege güzelliği.

Mavi tur rotalarının en sevilen duraklarından olan Akyaka Gökova, doğa ile iç içe, gürültü ve kalabalıktan uzak bir gezi yapmaksa Akyaka sizin için doğru adres.

2 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz