Perast, keşfedilecek pek çok güzelliğe sahip Balkan ülkesi Karadağ’ın, Kotor şehri sınırları içinde yer alan en romantik kasabası. Zümrüt yeşili dağa sırtını dayamış kasaba, denizi izleyen taş evleri, eskiyi yad eden dokusu, göz alıcı manzaraya bakan yokuşları, duvarları süsleyen sarmaşıkları ve pembe begonvilleriyle çok da zarif.
Kotor Körfezi kıyısında, Kotor’a sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alan küçük kasaba UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. İhtişamlı kilisesi, denize bakan müzeleri, görmeye değer saraylarıyla aynı zamanda tarih meraklılarını da tatmin edecek, kendisinden beklenmeyen zenginliğe sahip.
Güneş sabahın erken saatlerinden başlayıp gökyüzü kararıncaya kadar, Perast’ın kıyılarında ışıldıyor. Perast’ı çekici kılan şeylerden biri de Adriyatik Denizini aşıp gelen, tüm kasabayı sarmalayan Akdeniz sıcaklığı. Perast’ın yasemin kokulu sokaklarında yürürken Akdeniz’in güney kıyısında bir yerlerde gibi hissediyorsunuz.
Bu sıcak atmosfer, estetik mimariyle birleşince ortaya hayranlık uyandıran etkileyici bir kasaba çıkıyor. Kasabaya girer girmez hipnotize oluyorsunuz sanki. Kendiliğinden bir mutluluk hali gelip yerleşiyor insana. Perast sokaklarında gördüğüm hemen hemen herkeste aynı gülümseme ve rehavet hali vardı. Tabi ki biraz da tembellik hissi.
Mimarisi ve konumu bu güzel kasabanın en önemli detayları. Hemen denizin kenarından başlayarak sahil boyu sıralanan kırmızı çatılı taş evler, yukarılara çıktıkça yamacın üstüne serpilmeye başlıyor. Hiçbir ev diğerinin manzarasını kesmiyor, alabildiğine ferah ve aydınlık. Venedik stilinin ağırlıkta olduğu mimaride genelde beyaza yakın renkler kullanılmış.
Kotor Körfezinde yer alan hemen hemen tüm kasabalarda bir Orta Çağ havası var, ancak Perast’da bu dokuyu tepeden tırnağa hissediyorsunuz. Perast, depremler nedeniyle tarihte pek çok yıkım yaşamış olsa da onarılan taş yapılar büyük bir ustalıkla eski ruhuna kavuşturulmuş. Evler, müzeler, kiliseler, saraylar yüksek bir estetik duyguyla beslenmiş, gerçek bir sanat eseri görünümünde.
Göze batan, bütünlüğü bozan, hiçbir şey yok, her şey bir ahenk içinde. Ne de olsa uzun yıllar Venedik hakimiyetinde kalmış ve İtalyanların estetik anlayışı mekansal hafızalara iyice yerleşmiş. Kasabanın güzelliğine vurulan insanların kimisi gelip buraya yerleşmiş bile. Geçmişin yıkık dökük Orta Çağ duvarları restore edilerek enfes taş evlere, butik otellere hızla dönüşmüş.
Perast’ın önünde uzanan dingin Kotor Körfezin lacivert suları ise tertemiz. Buranın bir körfez olduğunu bilmeseniz, yeşil dağlarla çevrili bir krater gölü zannedebilirsiniz. Kasabanın titizlikle korunmuş mimarisi ve ferahlığı, beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri oldu.
Önünüzde masal gibi bir manzara, karşınızda yemyeşil bir dağ, sadece denizin sesi var. Ne bir gürültü ne de rahatsız eden başka bir şey. Sadece birkaç saat sahildeki mekanlardan birinde oturup etrafı izlemek bile terapi gibi!
Kalabalık şehirlerinden keşmekeşinden uzak, huzur dolu. Burada kendinizi kötü hissetmeniz ne mümkün! Nereye baksan ayrı bir incelik, zarafet!
Perast’ın Kotor Körfezinde en çok fotoğraflanan yerlerinden biri olduğunu da hatırlatayım. O kadar fotojenik bir kasaba ki hem sahilde hem de tepede harika fotoğraf noktaları var. Nereyi çekeceğini şaşırıyor insan. Buraya kadar gelmişken tepeye doğru çıkıp, göz alıcı körfezi ve adalar manzarasını izlemeyi unutmayın.
Kotor gezilecek yerler blog yazımda Kotor şehri ve çevresinde görülecek yerler hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Seyahatinizi planlamanız için yol gösterici olabilir. Ayrıca Karadağ gezilecek yerler yazımda da ülkenin diğer ilgi gören yerlerini listeledim.
Perast Gezilecek Yerler
Perast küçük olduğu için gezmesi kolay ve keyifli. Körfezin diğer güzel şehri Tivat’ı ve Perast’ı aynı günde gezmiştim, sadece yarım gün ayırabildiğim için çok keyfini çıkaramadım. Aklım orada kaldı biraz. Vaktiniz varsa siz bir gününüzü ayırın Perast’a. Küçük ama yapacak çok şey var!
Gezilecek yerler sahilde ve sahili bir baştan sona yürümek 15 dakika sürüyor. Sahil yolu düz topuklu ayakkabı ile bile rahatlıkla yürüyebilirsiniz ama tepeye çıkan bazı sokaklar epey dik. Yanınıza rahat yürüyebileceğiniz bir ayakkabı almayı unutmayın. Tüm gün güneş aldığı için bahar ve yaz aylarında gözlük ve şapka şart.
1. St. Nikola Kilisesi
St. Nikola Kilisesi (St. Nikola Church), Perast’a gelir gelmez göreceğiniz en ihtişamlı yapı. 1691 tarihli Katolik kilisesi 55 metrelik çan kulesiyle dikkat çekiyor. Perast’ta gezilecek yerlerin başında gelen St. Nikola Kilisesinin çan kulesine çıkmak biraz efor istiyor ama göreceğiniz panoramik manzaraya değer. Tüm körfez ve adalar ayaklarınızın altında kalıyor.
Kare prizma şeklinde yükselen kulenin seyir terasının her yüzünde ikişer tane pencere bulunuyor. Dar basamaklı ve alçak tavanlı kuleye çocukların çıkması pek güvenli sayılmaz. Kilisenin önünde palmiye ağaçlarının ve büstlerin olduğu küçük bir meydan var, çan kulesinden inince burada biraz dinlenebilirsiniz.
2. Perast Müzesi
Perast Müzesi, deniz kenarında yer alan Bujovic Sarayı aslında. Barok geçişlerin olduğu Rönesans tarzında yapılmış olan saray Adriyatik’teki en güzel yapılardan biri. Bir dönem belediye binası olarak kullanılan saray 1660– 1709 arasında yaşamış, deniz ticareti ve korsanlarla mücadele de büyük başarılar göstermiş bir komutan olan Vicko Bujović’i ödüllendirmek için Venedikliler tarafından yaptırılmış.
Saray’da yer alan müze koleksiyonunda denizcilik temalı eserlerin yanında Perast’ın tarihine de ışık tutan pek çok etnografik eser yer alıyor. Gravürler, model gemiler, kalkanlar, kılıçlar, eski silahlar, portreler, armalar, bayraklar, deniz savaşlarını anlatan resimler, mücevher, porselen, erkek ve kadın süslerinin olduğu zengin bir koleksiyona sahip müze görülmeye değer. Verandası ve taş balkonları da çok estetik.
3. Kayaların Leydisi Adası
Kayaların Leydisi (Our Lady of the Rocks) Kotor Körfezinin en fotojenik noktalarından biri. Burası insan eliyle yapılmış üzerinde aynı isimli bir kilisenin yer aldığı bir ada. Efsaneye göre denizci Morcis kardeşler 1452’de şu anda adanın olduğu kayalıklarda Meryem Ana ikonası bulmuşlar.
Denizcilerin her sefere gidişinde sağ salim dönmeleri için halk, kutsal kabul edilmeye başlanmış kayalıklara taş atmaya başlamış. Kayalık alan zamanla biriken taşlarla adaya dönüşmüş. Sonradan üzerine bir Ortadoks şapeli yapılmış. 1600’lerde Venediklilerin Perast’da hakimiyet kurmasıyla mevcut şapelin yerine, Katolik şapeli yapılmış.
Duvarları denizcilerin bastığı sikkelerle süslenen kilisenin içinde bulunan 68 tablonun olduğu koleksiyon Perastlı ressam Tripo Kokolja’ya ait. 18. yüzyılda Jacinta Kunic tarafından altın, gümüş ve kendi saçlarıyla dokuduğu Meryem Ana nakış işi müzede görmeniz gereken en önemli eser. Adaya, Perast sahilden 10 dakikada bir kalkan botlara kişi başı 5 Euro ödeyerek gidilebiliyor.
4. St. George Adası
St. George Adası, Perast’ın karşısında, Kotor Körfezinde yer alan doğal bir ada. St. George Adasında yer alan St. George Manastırı, ortasında yemyeşil Servi ağaçlarının olduğu 12. yüzyıldan kalma bir tapınak. Adaya turist ziyaretine izin verilmiyor, ancak Perast’dan kalkan tekne turlarıyla yakınına kadar gelip fotoğraf çekebilirsiniz.
5. Bajova Kula Plajı
Bajova Kula Plajı, Perast’a 1 km uzaklıkta, Perast- Kotor yolu üzerinde yer alan deniz keyfi yapabileceğiniz bir yer. Yemyeşil ağaçlarla çevrili, küçük çakıl taşlarından oluşan plaj, kristal berraklığında denizi ve muhteşem manzarası ile huzur dolu. Perast’ın en güzel plajlarından biri.
Adını Bajova Kula kulesinden alan, 60 metre uzunluğundaki plajın nefis yemeklerin piştiği bir restoranı, barı ve bakımlı bir işletmesi var. Fiyatlar diğer yerlere göre biraz yüksek. Şemsiye, şezlongların her biri 10 Euroya kiralanıyor. Yaz aylarında çok rağbet gördüğünden önceden rezervasyon yapmanızda fayda var. Kotor’dan Perast’a giden otobüslerle ulaşabilirsiniz.
6. Pirate Beach Bar
Pirate Beach Bar, Perast merkezde denize girebileceğiniz biri yer. Plajın küçük çakıl taşlı bir sahili ve ahşap bir platformu var. Üzerinde şezlonglar dizilmiş. Perast’ın sahilinin sonunda yer alan plaj, beach clup havasında ve sürekli müzik çalıyor. Kendi barı ve restoranı olan plaj yaz aylarında çok kalabalık. DJ’lere ve plaj partilerine ev sahipliği yapan Pirate Beach Bar’a Perast’dan yürüyerek gidebilirsiniz. Bir çift şezlongun ücreti 10 Euro. Plajda kano kiralayıp etrafı gezmek en popüler aktivitelerden.
Perast nerede
Perast’a nasıl gidilir
Perast’a Kotor’dan gitmek çok kolay. Kotor Old Town’ın ana girişlerinden olan Deniz Kapısı önünden kalkan otobüslerle gidebilirsiniz. Ücret 1 Euro-2 Euro arası 15 dakikada Perast’dasınız. Otobüsler her yarım saatte bir kalkıyor ve 09.30 ile 22.30 arası çalışıyorlar.
Ben Perast’a otobüsle gitmiştim ama bisikletle kiralayıp Perast’a gitmek her manzarada gönlünüzce durmak çok keyifli olur. Bisikleti de alternatif olarak düşünün. Dilerseniz araba kiralayıp Perast’a gidebilirsiniz, ancak park yeri sıkıntı olabilir gibi görünüyordu.
Peras’ gitmek için diğer bir seçenek de sahildeki tekne ya da bot turlarına katılmak. Kotor Deniz Kapısı hemen karşısında tekneleri göreceksiniz. Fiyatlar 10 Euro ile 30 Euro arasında değişiyor. Bu turlar farklı paketler halinde. Bazılarında yüzme molası da var.
Deniz yolunu tercih ederseniz hem körfezdeki farklı noktaları hem de Perast’ı içeren bir turla kısa sürede çok yer görebilirsiniz. Zamanı az olanlara tavsiyem bu tekne turlarıyla Perast’a gitmek.