Dalyan, deniz, doğa, tarih ve tatil kavramlarının birbirine geçtiği, nezih bir kasaba. Fethiye ile Marmaris arasında kalan Dalyan, Muğla’nın Ortaca İlçesine bağlı. Dalyan Boğazı olarak adlandırılan sazlık ve lagünlerin kenarına kurulu.

Hemen karşısında, mimari açıdan dünyada bir eşi daha olmayan kayalara oyulmuş antik kral mezarları var. Yanı başında ise Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Kaunos Antik Kenti.

dalyan gezilecek yerler
Çandır Tepesinden İztuzu Plajı

Labirenti andıran sazlıkların arasındaki tekne turları sizi Avrupa’nın en iyi plajlarından biri olan İztuzu’na ulaştırıyor. Şahane bir ekosistem oluşmuş. Bir yan masmavi Akdeniz, bir yanda tatlı su. İkisi birbirine karışıyor. Caretta caretta kaplumbağaları, mavi yengeç, Nil kaplumbağası gibi türlerin yanında ayrıca 180 kadar kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

İsmini henüz bilmediğimiz, ama gittiğinizde sizi kendine hayran bıraktıracak çok sayıda koylar var kıyılarında. Padişahlara bile hizmet vermiş şifa veren kaplıca suları var Dalyan’da. Şifa bulmak ve yenilenmek için insanlar akın akın buraya geliyor.

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan, tatil için dört dörtlük bir yer. Deniz, güneş, kum, tarih, aktivite hepsi bir arada. En az 3 gün ayrılmayı hak edecek kadar da zengin ve davetkar. Mart ve Kasım arasında tatil yapabilecek hoş bir iklime sahip.

1. Dalyan Çarşı

Dalyan’ın çarşısı, nehrin kenarında, kaya mezarlarının karşı kıyısında kalan sıra sıra dizilmiş birkaç sokaktan ibaret. Restoranlar, yeni nesil kafeler, küçük butikler, hediyelik eşya dükkanlarının sıralandığı çarşıyı 15- 20 dakikada gezebilirsiniz.

Çok albenili bir çarşısı yok, ama ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz kadar zengin. Olur da Dalyan’a gelirken birşeyler unutursanız, çarşıda ihtiyacınız olan herşeyi bulabilirsiniz.

Çarşının hemen paralelinde dalyan boyu uzanan çok güzel bir yürüyüş yolu var. Sabah erken kalkabiliyorsanız burada gün doğarken spor yapmak çok keyifli. Sazlıkların yanında yürüyüş yapıp geçen tekneleri izlemek, suyun kenarındaki ahşap platformlara oturup dinlenmek Dalyan’da yapılacak en güzel aktivitelerden. Dalyan çevresini gezmek isterseniz, tur tekneleri da buradan hareket ediyor.

Nehir kenarındaki restoranlar ve kafeler, çarşının içindekilere göre daha güzel, hepsinin manzarası şahane. Yemek yerken hem kaya mezarlarını hem de nehirde ilerleyen tekneleri izleyebiliyorsunuz. Mekanlar canlı ve dolu ama gürültü patırtı yok.

2. İztuzu Plajı

İztuzu Plajı
İztuzu Plajı

İztuzu Plajı, Radar Tepesinin eteğinden, tatlı suyun Akdeniz’le buluştuğu Dalyan Boğazına kadar 5 km kadar uzayan sarı kumlu nefis bir plaj. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri seçildi. Caretta Kaplumbağaları yumurtalarını bu nefis plaja bırakıyor ve her yaz sonunda binlerce yavru kaplumbağa bu kumlarda doğaya gözlerini açıyor.

Plajın Doğudaki kıyısına araçla gidilebiliyor. İnce kumlu batı kıyısına ise Dalyan merkezden kalkan günübirlik tekneler ile gidiyor. Her iki uçta da tüm plaj hizmetlerini sunan kaliteli tesisler var.

Restoran, cafe, soyunma kabinleri, duş ve tuvalet hizmetleri hepsi de var. Kumsalı oldukça geniş. Şezlong ve şemsiye 15 TL. Denizi ise berrak ve temiz, ancak açık denize baktığından öğleden sonra dalgalı.

3. Delikli Ada

Delikli Ada, İztuzu plajının doğusunda, denize doğru uzanmış bir dağ uzantısının uç kısmında kalıyor. Buraya delikli ada denmesinin sebebi ise adanın üzerinde keskin kayalardan oluşan delik şeklinde bir açıklığın olması. Adanın önündeki koyun içi inanılmaz berrak tıpkı bir akvaryum gibi.

Burada suyun rengi yeşil ve yüzerken başınızı suya sokmadan bile zemindeki taşları tek tek seçebiliyorsunuz. İnanılmaz güzel bir rengi ve ılık bir suyu var. Delikli adaya sadece tekne ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İztuzu’na gelen tekne turlarının bazıları Delikli Ada’ya uğruyor. Dalyan gezilecek yerler listenizde mutlaka olsun.

4. Kaunos Antik Kenti

Çandır Köyü’nün sınırları içinde yer alan Kaunos Antik Kenti bir zamanlar Akdeniz’e kıyısı olan bir liman kentiydi. Arkeolojik kanıtlar MÖ 10. yüzyıla kadar giden Kaunos’un bir zamanlar büyük bir ekonomik güç ve kendi adına para basabilmiş egemen bir devlet olduğunu ortaya koyuyor.

Eski devirlerde ticari açıdan önemli bir liman kenti olan Kaunos, zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiş. Dalyan’dan küçük teknelerle karşı karşıya geçip oradan 10 dakikalık bir yürüyüşle Kaunos Antik Kenti’ne ulaşılıyor.

Şehir surları, tiyatro, kilise, hamam, su deposu, çeşme, agora ile tapınak kalıntıları görülebilir. Kaunos Kalesi’nden alacağınız fotoğraflar için gitmeye değer. Panoramik olarak Dalyan coğrafyasının güzelliğini görebiliyorsunuz. Sazlıklar arasında kıvrılan zümrüt yeşili kanallar, İztuzu, Kaunos Kral mezarları, yemyeşil ormanlar ve Akdeniz ayağınızın altında.

5. Kaunos Kral Mezarları

Dalyan Kaunos Kral Mezarları, Türkiye tanıtımlarında sıklıkla kullanılan çok özel bir yer. Kentin zengin geçmişinden kalan en güçlü izler. Kaya mezarları MÖ 4. yüzyılda yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış. Kayalıkların sağ tarafında altı adet tapınak tipli mezar, kayalara bir heykeltıraş inceliğiyle oyulmuş.

Hünerli taş ustalarının ellerinden çıkmış kaya mezarları parmak ısırtacak kadar güzel süslemeler ve ince detaylarla dolu. Tapınak mezarları, tanrılara yakın olduğuna inanıldığından yüksek kayalara oyuluyor. Perslerin veya Büyük İskender’in istilası üzerine yarım kaldığı tahmin ediliyor.

6. Radar Tepesi

radar tepesi
Radar Tepesinden İztuzu Plajı manzarası

Radar Tepesi, Dalyan’ın en güzel manzarasına sahip yerlerinden birisi. Dalyan’dan İztuzu’na gidişte, varmadan soldan yukarı ayrılan yoldan gidiliyor. Çam ormanları arasında kıvrıla kıvrıla tepeye tırmanıyorsunuz. 2 km kadar da toprak bir yoldan gitmeniz gerekiyor. Zirveye ise sadece Jeep Safari araçları çıkabiliyor.

Vardığınızda muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Kıvrıla kıvrıla uzayan Dalyan Deltası, Köyceğiz Gölü, İztuzu Sahili, Sülüngür Gölü ve Akdeniz manzarası muhteşem. En güzel Dalyan fotoğrafları çekmek için mükemmel bir nokta.

7. Sülüngür Gölü

Sülüngür Gölü

Sülüngür Gölü, Dalyan merkeze mesafede. Merkezden İztuzu Plajı’na veya Radar tepesine gideyim derseniz gölün kenarından geçiyorsunuz. Kıyısının bir bölümü nefis çam ormanlarıyla kaplı. Sabah erken saatlerde dağların göle düşen yansımasıyla şahane bir manzara ortaya çıkıyor.

Uzunluğu 2 kilometreyi, genişliğiyse 1,5 kilometreyi bulan Sülüngür’e gün batımı saatlerinden gidin. Dalyanlılar göl kenarındaki banklarda oturup piknik yapıyor, günbatımının olağanüstü etkileyici kızıl manzarasını izliyor.

8. Kargıcak Koyu

Kargıcak Koyu
Kargıcak Koyu
Kargıcak Koyu Dalyan
Kargıcak koyunun yanındaki diğer küçük koy

Kargıcık Koyu, adı henüz pek bilinmeyen şahane bir koy. Radar Tepesine giden yola dönmeden devam ettiğinizde, etrafa serpiştirilmiş evlerin ve ormanın arasından geçip buraya varıyorsunuz. Yolu virajlı ve pek de iyi değil ama kesinlikle gitmeye değer.

Çakıl ve kumla kaplı 200 metre kadar uzayan hoş bir sahili ve hizmet veren çok iyi bir tesisi var. Hemen yakınında enfes küçük bir koy daha var, yüzerek, kanoyla veya tepeden 10 dakikada yürüyerek ulaşılabilir. Gelecekte adının çok daha ünleneceğini tahmin edebiliyorum.

9. Köyceğiz Sığla Ormanı

Köyceğiz Sığla Ormanı, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini ve zenginliğini gözler önüne seren olağanüstü doğal bir orman burası. Kendimi Tazmanya’nın Eğrelti Ağacı ormanlarında hissettim. Sığla ağacı, dünyada yalnızca Anadolu’nun güneybatı bölümleriyle Rodos ve Kıbrıs Adası’nda yetişen endemik bir ağaç türü. Fethiye Yanıklar Köyü ve Marmaris civarında da görülüyor.

Sığla ağacının gövdesinden elde edilen bir tür reçine olan Sığla yağı yüzyıllardır eczacılık ve parfümeride kullanılıyor. Çok hoş bir kokusu ve yarayı hızlı iyileştirici bir özelliği var. Köyceğiz’e bağlı Kavakarası Köyü civarında bolca var. Bisiklet yolları ve trekking rotaları da işaretlenmiş. Araçla patika yollar takip edilerek de gidilebiliyor. Huzur veren bir ambiyansı var.

10. Yuvarlak Çay

Yuvarlak Çay

Yuvarlak Çay, son yıllarda hiç yokken sanki birden var olmuş yerlerden. Köyceğiz Sığla Ormanı ziyareti sonrası rotaya eklenmesi gereken bir yer. Dalyan merkeze uzaklığı yarım saat, Köyceğiz merkeze ise sadece 15 dakika uzak.

Serin sularıyla ünlü Yuvarlak Çay, yaz döneminde tatilcilerle dolup taşıyor. Yazın en sıcak günlerinde yemyeşil bir doğada çağıl çağıl akan bir çayın etrafındaki kamelyalara kurulup serinlemek gibisi yok elbet.

Çay üzerine asılı salıncaklarda fotoğraf çekmek bir Yuvarlak Çay klasiği. Yer yer oluşturulmuş havuzlarında cesareti olan yüzebiliyor. Haftasonu oldukça kalabalık, mümkünse hafta içi veya öğleden önce gitmeye bakın.

11. Sultaniye Kaplıcası

Sultaniye Kaplıcası, Köycegiz Gölü’nün güney batısında, Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alan, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcası. Dalyan’a 4 kilometre uzaklıkta, araçla veya tekneyle gidilebiliyor.

39 derece sıcaklıktaki su kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeriyor ve romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor.

Vücuda sürülen çamur, yaklaşık 45 dakika bekletiliyor ve sonrasında kuruyan çamur deriyi geriyor, gözenekleri temizliyor. Duşlarda çamur temizlendikten sonra diğer kaplıca havuzuna giriliyor.

Yöre halkı çamur banyolarının insanı on yaş birden gençleştirdiğini söylüyor. Kaplıcanın Kaunoslular tarafından 2000 yıl önce kullanıldığı biliniyor. Dalyan’dan kalkan tekneler misafirlerini çamur banyolarına, ılıcalara götürüyor.

12. Ekincik Koyu

Sultaniye Kaplıcalarından 15 dakikada araçla gidilebilecek Ekincik Koyu, Dalyan gezinizde yarım günü ayırabileceğiniz diğer bir yer. Dalyan’dan teknelerle de gidilebiliyor. Carettaların yumurtladığı alanlardan birisi.

Zeytin, söğüt ve çam ağaçlarının sarmaladığı sahilde çok uygun tesisler var. Taptaze mezelerin, ot çeşitleriyle hazırlanmış zeytinyağlıların, mevsim salatalarının ve deniz ürünlerinin tadına bakmadan koydan ayrılmayın. Hepsi çok çok uygun fiyatlı.

Günübirlik denize girmek için ideal. Daha önce gitmediyseniz eğer, buradan kalkan teknelerle çamur banyosu yapabileceğiniz Sultaniye, Delibey, Gelgirme gibi kaplıcalara ulaşabiliyorsunuz.

Dalyan’da nerede kalınır

Dalyan’da şahane oteller var. Dileyene nefis butik otel, dileyene uygun fiyatlı pansiyon, dileyene doğa içerisinde camping alanı. Benim kaldığım Başar Dalyan Otel bölgenin en güzel aile işletmelerinden biri. Dalyan çarşıya yürüme mesafesinde.

Hem ailelerin hem de gençlerin tercih ettiği bir yer. Büyük bir bahçesi, havuzu ve çok geniş ferah odaları var. İngiliz müdavimleri yılda bazen 2-3 defa ziyaret ediyor.

Kahvaltı ve akşam yemekleri şahane! Ev yapımı reçeller ve kahvaltılıklar ikram ediyorlar. Kahvaltı o kadar dolu dolu ki, sağlam bir kahvaltıdan sonra akşam yemeğine kadar acıkmamıştım. Akşam yemekleri ve sabah kahvaltıları havuz başında servis ediliyor. Çevre gezilerinden sonra dinlenebileceğiniz hoş bir ortamı var.

Oda fiyatları da makul. Ama ben en çok otelin instagram için hazırlanmış köşelerini sevdim. Havuz kenarında ve resepsiyonda fotoğraf çekmeyi sevenler için çok hoş bir ambiyans oluşturulmuş.

Dalyan Nerede, Dalyan’a Nasıl Gidilir

Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalle. Dalyan’a en yakın havalimanı 28 km uzaklıktaki Muğla Dalaman Havalimanı. Havalimanından HAVAŞ ve MUTTAŞ servisleri, taksi, araç kiralama ve özel transfer araçlarıyla Dalyan’a ulaşabilirsiniz. Havalimanından taksiyle Dalyan’a gitmek yaklaşık 20-25 dakika sürüyor.

Dalyan, İzmir’e 320 km, İstanbul’a 870 km, Ankara’ya ise 710 km, Antalya’ya 270 km Ortaca’ya 12 km, İztuzu Plajı’na 12 km, Köyceğiz’e 20 km, Fethiye’ye 67 km, Marmaris’e 90 km, Kalkan’a 126 km, Kaş’a 160 km, Sarigerme’ye 31 km ve mesafede yer alıyor.

Dalyan’a direkt otobüs seferi maalesef yok. Otobüsle Muğla ya da Ortaca’ya gelir terminalden kalkan araçlarla Dalyan’a ulaşabilirsiniz.

1 Yorum

  1. İztuzu plajı (Turtle Beach) Caretta Caretta ‘ların yumurtalarını bırakmasına dolayı Kaplumbağa Plajıda denilmektedir. Plajda denize girenlerin yumurtalara zarar vermemesi için yumurtaların olduğu bölge düzenli olarak işaretlenmektedir. Plaj Kaplumbağaların zarar görmemesi için akşam 20:00 ile sabah 08:00 saatleri arasında kapalıdır. Bu süre içinde plaj çevresinde gürültü çıkarmak, ışık yakmak yasaktır.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz