Manavgat Şelalesi, Türkiye‘nin en bilinen en güzel şelalelerinden biri. Şehrin gürültü ve kalabalığından bıktıysanız, yolunuz Antalya‘da düşerse görmeniz gereken yerlerden.

Antalya’nın en büyük ikinci ilçesi Manavgat’ta bulunan şelale, Manavgat Nehrinin kuvvetli akıntılarıyla oluşuyor. Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülen şelale geniş bir alana yayılmış. Manavgat Şelalesi, muhteşem manzaralarıyla görenleri adeta büyülüyor.

Akdeniz Bölgesinin önemli tatil beldelerinden biri olan Manavgat özellikle şelalesiyle biliniyor. Adını bulunduğu ilçeden alan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 5 km mesafede konumlanıyor.

Az bir yükseklikten düşmesine rağmen yüksek bir debiyle akan şelalenin beslendiği en büyük kaynak karstik bir yapıya sahip olan Dumanlı Kaynağı. Karstik yapı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelalede hem akım çok güçlü hem de su oldukça soğuk.

Manavgat Nehri’nin kuvvetli akıntılarıyla oluşan, alçaktan dökülmesi nedeniyle geniş bir alana yayılan ve bölgenin karstik yapısı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelale, Türkiye’nin en bilinen ve en çok ziyaret edilen şelalelerinden biri.

Şelalenin debisinin yüksek olması su sporları için elverişli bir ortam sağlıyor. Muhteşem doğa manzaralı çay bahçeleri, balık restoranı, kafeterya, dinlenme yerleri ve hediyelik eşya dükkanlarına sahip olan Manavgat Şelalesi, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kaçmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenek.

Manavgat Şelalesi Hakkında Bilgiler

Ülkemizin görülmeye doğal güzelliklerinden biri olan Manavgat Şelalesi sunduğu manzara ve aktiviteleriyle şehirden uzaklaşıp, doğaya karışmak için oldukça güzel bir seçenek.

Ağaç dallarının kollarını sulara uzattığı şelale bölgesi, restoran ve kafelerle donatılmış. Burada dinlenirken yemyeşil suyun küçük girdaplar yaparak yol alışını izlemek doyumsuz bir keyif.

Irmak sularından oluşan şelalenin çevresinde oturup, dinlenebileceğiniz çay bahçeleri, yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Buralarda şelalenin büyüleyici manzarasını eşliğinde çayınızı yudumlayabilir, nehrin lezzetli balıklardan tadabilirsiniz.

Bunun yanında şelalenin etrafında bulunan piknik alanlarında doğayla iç içe bir piknik yapabilirsiniz.

Trekking ve kamp gibi doğa etkinlikleri için de oldukça uygun bir ortama sahip olan Manavgat Şelalesi’nin üzerinde bulunduğu nehirde tekne turu yapabilir, rafting, jeep safari gibi aktivitelere de katılabilirsiniz. Benzersiz bir güzelliğe sahip olan şelaleye kişi başı 5 TL karşılığında girilebiliyor.

Manavgat Şelalesi park alanı içerisinde yeme içme mekanları, büfeler ve hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Park alanı girişinde taksi ve minibüs durağı mevcut.

Buz gibi suyu ve gürül gürül akışı ile yaz aylarında ziyaretçileri serinleten Manavgat Şelalesi’nin çevresinde doğa ile iç içe piknik yapılabilir ve çevresindeki lokantalarda taptaze balık yiyebilirsiniz. Şelaleye Manavgat ilçe merkezinden hareket eden otobüs ve minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Manavgat Şelalesi’nden sonra Libre-Selekueia Antik Kenti’ni görebilirsiniz. Şelaleden yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunan Manavgat Baraj Gölü kenarında yürüyüş yapabilir, göl çevresindeki lokantalarda taze alabalık yiyebilirsiniz.

Manavgat Şelalesi nerede

Antalya ilinin Manavgat ilçesinde bulunan Manavgat Şelalesi, içe merkezine 5 km uzalıkta yer alıyor. Şelale Antalya merkeze 76 km mesafede bulunurken, Alanya’ya 32 km mesafede konumlanıyor.

Antalya’nın ikinci en büyük ilçesi olan Manavgat’ta Side antik kenti, Aspendos Antik Kenti, Seleukeia Antik Kenti, Selge Antik Kenti, Aspendos Tarihi Kemer Köprüsü, Oluk ve Böğrüm köprüleri, Oymapınar Barajı, Köprülü Kanyon gibi görülmeye değer çok değerli yerler var.

Doğayla bütünleşmek için ideal noktalardan biri olan Manavgat Şelalesi’ne gitmek için öncelikle Manavgat ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Türkiye’nin farklı noktalarından kalkan şehirlerarası otobüslerle Manavgat’a doğrudan ulaşılabiliyor. Manavgat’a geldikten sonra ise ilçeden şelaleye giden otobüs ya da minibüslere binmeniz gerekiyor.

Bunun yanında Manavgat Antalya Havalimanına 68 km, Alanya Havalimanına 104 km uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından Manavgat yönüne giden otobüslere binerek önce ilçeye sonra şelaleye ulaşabilirsiniz.

İstanbul’a 800 km mesafede yer alan Manavgat Şelalesi’ne kendi aracınızla gelmek isterseniz, İstanbul-Bilecik-Kütahya-Afyon-Burdur-Antalya-Manavgat istikametini kullanabilirsiniz. Ankara’ya ise 622 km uzaklıkta bulunan şelaleye gelmek için ise, Ankara-Konya-Akseki-Manavgat güzergahını kullanabilirsiniz.

Akdeniz Bölgesi’nin önemli turistik cazibelerinden biri olan Antalya Manavgat Şelalesi, şehirden uzaklaşmak isteyenler ve huzuru doğada arayanlar için oldukça ideal.

18 YORUMLAR

  1. Bu çok muhteşem yazı ve görsel dizisini hazırlayıp bizlere sunan saygıdeğer Yazar Hanımefendiye teşekkür ediyorum. 🌟🎖️🎖️🎖️🚣🚣‍♂️🚣‍♀️🎖️🎖️🎖️🌟🌹🌠👋👋👋👋👋👋👋✅

  2. MELAS :Sözlerimi Manavgat Nehrinin Antik isminin Melas olduğunu ve bu ismi nerden aldığını belirterek bitirmek isterim. Tatil beldesi Side ve Manavgat Nehri arası 8 km. dir. Antik dönemde Manavgat Nehri den Side yöresine su taşımak için inşa edilen su kemerleri kalıntılarının bazı bölümleri hala ayaktadır ve izlenebilmektedir. Bu su kemerleri 30 km. uzunluğunda 25m.yüksekliğinde inşa edilmiştir. Buna istinaden nehrin antik dönem ismi MELAS’ geçmektedir. (Manavgat Şelalesi görseli 1968 – 1981 yılları içinde tedavülde olan 5 Türk lirasının arka yüzünde yer almıştır..)

  3. Manavgat Şelalesinde hizmet veren tesislerde muhteşem lezzetler tadabilirsiniz. Günün her saati sudan yeni çıkarılmış kiremitte taze alabalık yiyebilir, yada balık avlama merakı olanlar istediği gibi av yapabilir. Manavgat Nehri kıyısı boyunca her yerde canlı alabalık satın alabilirsiniz. Ayrıca Manavgat Nehri tanesi 20kg.’a kadar ulaşan Sazan balığı cennetidir. Nehirde günün her saati tekne turu yapabilir, su sporlarını icra edebilirsiniz.

  4. Manavgat Şelalesi ve Nehir için iki konuya dikkat çekmek isterim;Birincisi sıcaklığın 45-50 dereceye ulaştığı yaz mevsiminde asla Şelalede suya girilmemesi, ikincisi çok mükemmel yüzücü olsanız bile Nehrin herhangi bir yerinde bunu denemeyin. Nedeni ise Nehir çok geniş ve akıntılı olduğu için her an bir su girdabı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarır.

  5. Yağışlı kış mevsiminde barajlar su kapaklarını açınca Nehir adeta kükrüyor. Bu zamanlarda Şelale nehir ile aynı su seviyesine erişiyor.

  6. Ben Manavgat Şelalesinin kış aylarında ziyaret edilmesinin daha muhteşem bir manzara görmek açısından uygun olacağı fikrindeyim. Yaz mevsiminde Antalyada hiç yağış olmadığından Şelaleden 11km.ve18km.yukarıda bulunan Manavgat ve Oymapınar Barajlarının kapaklarını su biriktirmek için kapatması Şelalenin su görkemi açısından zayıf olmasına sebep oluyor. Buna birde tarım alanlarını sulama işlevi eklenince Şelale çok az bir su akışı durumunda oluyor.

  7. 2000 li yıllara kadar Manavgat Şelalesi tesisleri gece geç saatlere kadar canlı müzik ve özel günlere, eğlence programlarına ev sahipliği yapmaktaydı. Şelaleye Manavgat Nehri’nin her iki yönünden de kolayca ulaşılabiliyor. Nehrin sağ tarafı şehir merkezi hariç sahile kadar tarım alanı olarak kullanılıyor. Sol yönü ise trafiğe elverişli yol güzergahı.

  8. Manavgat Şelalesi ve Manavgat Nehrinin muazzam güzellikleri saymakla bitmez, görmek yaşamak gerekir. Nehrin Akdenizle buluştuğu nokta ise ayrı bir dünya harikası. Sorgun sahilinin muhteşem kumsalları arasından Akdeniz’e dökülür.

  9. Çok geniş bir alana hükmederek yolculuğuna devam eden Manavgat Nehri şehir merkezinden uzaklaştıktan sonra belkide Akdeniz sahilinde başka bir eşi olmayan Titreyengöl, Sorgun çam ormanlarına ulaşır. Bu bölgede yat ve tur tekneleri imalatı yapan harika tersaneleri görürüz. Ayrıca nehrin bu bölgedeki kıyısında küçük uçaklar Manavgat’ı ve nehri havadan izlemek isteyenler için hizmete hazır beklemektedir.

  10. Görkemli çınar ağaçlarının gölgesinde doyumsuz bir manzara ile Akdeniz'”e yol alıp giden Manavgat Nehrinin en göz alıcı yerlerindendir Şelale. Şelale falezinden sonra iki kola ayrılan yemyeşil nehir suyu kısa bir mesafeden sonra tekrar birleşerek ilçe merkezinin tam ortasından yolculuğuna devam eder.

  11. Antalya ve Akdeniz’e muhteşem görkemi ile doyumsuz bir manzara oluşturan Toros Dağlarının yamaçlarındaki akarsuların bir araya gelerek oluşturduğu 93 km’lik Manavgat Nehri iki harika Şelaleye ev sahipliği yapmaktadır. Bir tanesi Manavgat Yukarı Hisar mahallesi sınırları içinde bulunan Küçük Şelaledir. Diğeri ise tüm dünya ülkelerinden ziyaretçi akınına uğrayan Manavgat Şelalesidir.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz