Türkiye’nin ve Akdeniz’in renkli su altı yaşamını tanıtmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi, Antalya‘nın tarihi merkezi Kaleiçi‘nde, sergilediği 500 tür deniz canlısı ve sıra dışı tasarımıyla Antalya’nın en çok ziyaretçi alan müzeleri arasında yer alıyor. 

Akdeniz’in zengin biyolojik çeşitliliğini gözlemleyebileceğiniz müze, deniz kültürünü yaşatmak ve doğal mirasa sahip çıkılması, iklim değişikliği gibi konularda farkındalık oluşturmak için de çalışmalar yapıyor. Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi sıkıcı olmayan, öğretici bir dille denizin altındaki dünyayı anlatırken, mavi sularda küçük bir yolculuğa davet ediyor misafirlerini.

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi

Deniz Biyolojisi Müzesi açma fikri ise bilim insanı Dr. Elif Özgür Özbek’in hazırladığı ‘Antalya Körfezi ve Akdeniz’de Yaşayan Deniz Canlıları’ adlı tez çalışması sonrası oluşmuş. Büyük emek vererek hazırladığı çalışmasını halkla paylaşmak isteyen Dr. Özbek bu fikrini Antalya Büyük Şehir Belediyesine sunuyor.

Kültür-sanat çalışmalarına desteğiyle tanınan Antalya Büyükşehir Belediyesi bu öneriyi değerlendiriyor ve 2014 yılında Yat Limanı’nda bulunan eski PTT binası restore edilerek ilk adım atılıyor.

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi iki katlı dışarıdan bakıldığında sıradan görünen bir binada hizmet veriyor. Müzenin bulunduğu sokaktan defalarca geçip gitseniz, içeride bu kadar renkli ve sıradışı bir müzenin olacağı aklınıza gelmez.

Müzenin kapısından içeriye girdiğinizde bambaşka bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Duvarları kobalt mavisine boyanmış, denizin altındaymışsınız hissi veren ışıklandırmasıyla bir korsan gemisinin içinde buluyorsunuz kendinizi.

Yaratıcı dekoru ile dikkat çeken müze sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından hazırlamış. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında Baş Dekoratör olarak görev yapan sanatçı, İstanbul, Antalya ve İzmir oyuncak müzeleri, Barış Manço Müzesi, İzmir Mask Müzesi gibi çok sayıda müzenin tasarım ve dekorasyonuna da imza atan başarılı bir isim.

Tavandan sarkan balıkçı ağları, korsan kıyafetli modeller merdivenleri saran halatlar da gerçek bir gemi havası yaratılmış. Bu yönüyle diğer müzelerden farklı ilgi çeken bir tasarımı var. Bilim ve sanatın bir araya geldiği müzede denizlerdeki biyolojik zenginlik eğlenceli bir şekilde anlatılıyor.

Müzede Türkiye denizlerinde yaşayan 19 tür köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve deniz kestaneleri olmak üzere denizlerde yaşayan pek çok canlıyı görme şansınız var.

Sergide denizlerimizde yaşayan farklı türdeki canlılar cam kaplı formaldehit içine konulmuş ve kapların yanına konulan etiketlerde açıklayıcı bilgiler yazılmış. Balıkların ve diğer canlıların popülasyonu, tehlike altında olup olmadığı da açıklanmış. Müzede sergilenen canlıların önemli bir kısmı Antalyalı balıkçıların yakalayıp teslim ettikleri deniz canlılarından oluşuyor.

antalya deniz müzesi

Müze her geçen gün büyüyor ve yeni balıklar sergiye katılıyor. Kızıldenizden getirilen balon ve aslan balığı da müzeye yeni gelenler arasında. Nesli koruma altında olan, endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları hakkında da bilgilendirmeler yapılıyor. Ayrıca deniz memelileri gibi daha büyük cüsseli canlıların iskeletlerini de görmek mümkün.

Başta öğrenciler olmak üzere, küçükten büyüğe herkesin deniz kültürünü benimseyip, doğal mirasımıza sahip çıkmaya teşvik etmeyi amaçlayan Deniz Biyolojisi Müzesinde eğitim, panel, çalıştay ve sergiler de düzenleniyor.

Küresel çaptaki iklim değişiklikleri, bazı türlerin neredeyse yok olma noktasına gelmesi, yanlış ve bilinçsiz avlanma gibi pek çok olumsuz duruma rağmen yaşama tutunan deniz canlılarını görmek ise umut verici.

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Adres: Selçuk Mahallesi, İskele Caddesi, Kaleiçi Yat Limanı Muratpaşa/Antalya
Ziyaret saatleri ve günleri: 09:00 – 18:00 (Pazartesi kapalı)
Giriş ücreti: Tam: 6 TL Öğrenci: 3.5 TL Öğretmen: 3.5 TL Emekli: 3.5 TL
Grup indirimleri: 10 kişi ve üzerindeki öğrenci grupları: Kişi başı 2 TL. Anne, baba ve çocuk (Aile Kart) : 6 TL ( diğer her çocuk için ekstra 1 TL ücret alınır)

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi nerede

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi’ne nasıl gidilir

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi Antalya Yat Limanı’nda yer alıyor. Cumhuriyet Meydanı’ndan müzeye inmek için iki yol var. Meydanının hemen yanındaki panoramik asansöre bindiğinizde limana ineceksiniz.

Antalya Oyuncak Müzesi’nin birkaç metre uzağında Polis Karakoluna çok yakın mesafede. Cumhuriyet Meydanı’nı limana bağlayan Tophane yokuşundan aşağıya doğru inerseniz de müze Yat Limanı’na gelmeden sağ tarafınızda kalıyor.

Cumhuriyet Meydanına ulaşmak için ise Müze-Zerdalilik hattında çalışan Nostaljik Tramvaya binip Cumhuriyet Meydanı durağında inmelisiniz. Diğer bir alternatif de Kepez-Havaalanı istikametinde çalışan metroyu kullanmak. Metronun İsmetpaşa durağı Cumhuriyet Meydanına 10 dakika yürüme mesafesinde.

Deniz Biyolojisi Müzesine hem Antalyalılar hem de yerli ve yabancı turistler ilgi gösteriyor. Açıldığı ilk beş yılda 25 bin kişi ziyaret etmiş. Antalya’da gezilecek diğer müzeler için Antalya müzeleri yazıma bakabilirsiniz.

Kaleiçi’nin önemli duraklarından biri haline gelen Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi‘ni mutlaka ziyaret edin. Ailecek keyifle gezeceğiniz müzeye doğaya sahip çıkan, diğer canlıların yaşam hakkına saygı duyan bireyler yetiştirmek için çocuklarınızı da götürün.

2 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz