Atatürk Milli Mücadele Döneminden başlayıp, Cumhuriyet’in ilk yıllarını da kapsayan ölümüne kadar geçen süre de yurdun pek çok şehrini, kasabasını ziyaret etmiş. Devrimleri anlatmak için yaptığı yurt gezilerinde halkla bir araya gelen Atatürk’ün ziyaretleri sırasında konakladığı evlerin bazıları bugün Ata’nın anısını yaşatmak için müze olarak kullanılıyor. Antalya ziyareti sırasında birkaç gün geçirdiği Karaalioğlu Parkı girişindeki pembe köşk de bugün Atatürk Evi Müzesi olarak ziyaretçi kabul ediyor.

Pembe köşk bir zamanlar Antalya’nın en havalı caddesi olan Işıklar Caddesinin üzerinde. Köşk diyorum ama burası iki katlı mütevazi bir Antalya evi. Dikdörtgen planlı, iki cepheli bina, ahşap cumbası, yüksek pencereleriyle özgün bir mimariye sahip. Işıklar caddesi üzerindeki yüksek katlı binaların arasında hemen fark ediliyor.

Antalya Atatürk Evi Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk Antalya’yı 3 kez ziyaret etmiş ama iki kez konaklamış bu köşkte. İlk ziyareti 1930 yılında. İzmir ziyareti sonrasında Aydın, Isparta, Burdur rotasını izleyerek bir haftalığına Antalya’ya geliyor.

İlk ziyareti olduğu için Antalya’da halk heyecanlı. Şehir temizleniyor, ışıklarla süsleniyor ve Antalya Valiliği tarafından Atatürk’ün konaklaması için bu iki katlı güzel binayı tahsis ediliyor. İçi temiz ve mütevazi eşyalarla düzenleniyor.

Sevinç gösterileriyle karşılanan Mustafa Kemal Antalya’yı geziyor. Şelaleleri, Konyaaltı‘ndaki pirinç çiftliğini, Aspendos Tiyatrosu’nu gezen Atatürk tekrar gelmek üzere halka söz verip şehirden yine karayolu ile ayrılıyor.

Atatürk’ün Antalya’ya ikinci gelişi ise 26 Ocak 1931’de. Bir yurt gezisinin kapsamında İzmir’den Antalya’ya geliyor daha kısa süreli, teftiş, iktisadi durumla ilgili görüşmelerin olduğu bir ziyaret gerçekleştirip aynı gün vapurla Silifke’ye doğru yola çıkıyor.

Üçüncü ve son ziyareti ise 16 Şubat 1935 yılına denk geliyor. İstanbul’dan Ege vapuru ile yola çıkılıyor, Çeşme’de Zafer Torpidosu’na geçip önce Alanya’yı ziyaret edip, sonra Antalya’ya geliyor.

Şehirde Antalya’da en sevdiği yer olan ‘Erenkuş’ mevkiini ziyaret edip akşam onuruna düzenlenen fener alayını izledikten sonra ertesi sabah yanındaki heyetle Ege vapuruna binip Antalya’dan ayrılıyor. Son gelişinde bir gece yine bu köşkte konaklıyor.

Üniversite yıllarına kadar Antalya’da yaşadığım için 6 Mart kutlamalarını hiç unutmam. Her yıl Atatürk’ün Antalya’ya gelişi en az diğer resmi bayramlar gibi heyecanlı ve çoşkulu bir şekilde kutlanır. İlköğretim öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Ata’nın kaldığı bu köşkü ziyaret eder. Ben de ilk kez 5. sınıftayken sınıf arkadaşlarımla birlikte gezmiştim bu müzeyi.

Köşk Cumhuriyet’in ilk yıllarında Valiliğin himayesinde, daha sonra müze yapılmak üzere 1984 yılında Kültür Bakanlığı’na bağlanıyor. O dönemde şehrin imar planında yapılan değişiklik nedeniyle köşk caddede kalınca yıkılıyor.

Köşk Kepez Elektrik şirketi tarafından aslına uygun olarak biraz geride konumlanacak şekilde tekrar yapılıyor. 1986 da alınan bir kararla ev müzeye çevriliyor.

Müzenin yüksek girişli caddeye bakan ahşap bir kapısı var. Girişte tam karşınızda bordo renkli perdesiyle büyük bir pencerenin önünde yemek masası, sandalye ve büfenin olduğu bir yemek bölümü karşılıyor. Hemen yan tarafında ise Barkovizyon odası hazırlanmış.

Bu odada Atatürk’ün Antalya’ya gelişini konu alan ‘Atatürk ve Antalya’ isimli bir belgesel gösterimi yapılıyor. O günün teknolojisiyle çekilmiş siyah-beyaz görüntülerden oluşan 13 dakika süren belgeseli mutlaka izleyin. Benim müzede en keyif aldığım yer bu Barkovizyon odası olmuştu.

Alt katın duvarlarının bir kısmı ise sergi alanı gibi düzenlenmiş. 1930’ların Atatürk ile ilgili gazete küpürleri, Antalya ziyareti ile ilgili gazetelerden alınmış görseller, Antalya’da çekildiği fotoğraflar sergileniyor.

Üst kata holün solundaki ahşap merdivenlerden çıkılıyor. Geniş ve ferah bir koridorun kenarında, sağlı sollu dizilmiş yemek odası, çalışma odası, yatak odası ve koridorun caddeye bakan kısmında ise küçük bir oturma bölümü var.

Garip bir benzerlik ama Atatürk’ün bu müzedeki metal başlı yatağı Dolmabahçe’deki yatağının kopyası gibi. Belki de o dönem üretilen yataklar hep böyleydi.

Odaların içine girmek yasak ama zaten kapıdan da tüm ayrıntılar görülebiliyor. Ceviz ve kiraz rengi çok sade mobilyalarla döşenmiş her oda. Köşkte kaldığı süre içinde onu ziyarete gelenleri kabul etmiş ve ilk gelişinde koridorun başında bulunan cumbalı bölümden halka bir konuşma yapmış.

Yine üst katta Türkiye Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar basılan madeni ve kağıt paraların sergilendiği bir bölüm var. Aynı bölümde Atatürk’ün resminin olduğu yurt içinde ve yurt dışında basılan pullar ve hatıra paraları da sergileniyor.

Müze kurulduktan sonra Anıtkabirden Ata’ya ait kıyafet, gözlük, şapka gibi kişisel eşyalar da getirilmiş. Bu eşyalar Müze Odasında görebilirsiniz.

Atatürk’ün Antalya ziyaretinde çekilmiş fotoğraflar aslında 1900’lü yılların Antalya’sını da anlatıyor. Müzeyi ilk gidişimde küçüktüm ve fotoğraflara o kadar dikkat etmemiştim. İkinci gidişimde her bir fotoğrafı tek tek inceledim. Aslında ne kadar detay varmış fark etmediğim.

Aslında bu müzede gördükleriniz sadece Atatürk’ün eşyaları, kullandığı odalar ve eski yılların Antalya’sı değil. Antalya Atatürk Evi ve Müzesi, dikkatle gezildiğinde yokluk içinde, büyük zorluklarla verilen Milli Mücadele ve sonrası kazanılan, millet egemenliğine dayanan genç bir Cumhuriyet’in küçük bir özetini de sunuyor ziyaretçilerine.

Antalya Atatürk Evi Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Adres: Haşimişcan, Fevzi Çakmak Cd. No:11, 07100 Muratpaşa/Antalya
Telefon: +90 (242)-238-56-88
Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim): 08.30 – 19.30. Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan): 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsiz.

Antalya Atatürk Evi Müzesi nerede

Antalya Atatürk Evi Müzesine nasıl gidilir

Atatürk Evi ve Müzesi Işıklar caddesi üzerinde. Işıklar Caddesine gitmenin en kolay yolu Antalya Müzesi-Zerdalilik hattında çalışan Nostaljik tramvayı kullanmak. Işıklar durağında indiğinizde müzeyi göreceksiniz.

Müze Antalya’nın merkezinde en çok ziyaret edilen tarihi Kaleiçi bölgesinin Yenikapı çıkışına birkaç dakika yürüme mesafesinde. Kaleiçi’nde gezinize Atatürk Evi ve Müzesini eklemeyi unutmayın.

2 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz