İstanbul, 16 milyona yaklaşan nüfusu ve kozmopolit yapısıyla Türkiye‘nin en kalabalık yerleşim yeri. Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan şehir, doğuyla batının buluşma noktası. Dünyada iki kıta üzerinde yer alan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, köklü tarihini yansıtan benzersiz mimari yapıları, hareketli meydanları, renkli çarşıları ve görkemli müzeleriyle dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan kentlerden.

İstanbul, mimari dokusunu ve sıcak atmosferini yansıtan sokaklarıyla, güzelliğini canlı tutmayı başarıyor. Şehrin dört bir yanında her biri birer sembole dönüşen sokaklar, kentin dokusunu hissetmek ve yerel yaşama tanık olmak için ziyaret edilmeli. Bu şirin sokaklar, hem fotoğraf tutkunları hem de İstanbul aşıkları için oldukça cezbedici bir görümüme sahip.

İstanbul’un En Güzel Sokakları

1. Galip Dede Sokağı, Karaköy

Galip Dede Sokağı, İstiklal Caddesi’ni Karaköy’e bağlayan en önemli bağlantı noktalarından biri. Ceneviz Kolonisi döneminden bugüne dek varlığını koruyan ve günümüzde İstanbul’un en eski sokakları arasında anılan Galip Dede Sokağı, ismini Türk tasavvuf edebiyatının ünlü isimlerinden olan Şeyh Galip’ten alıyor. Şeyh Galip’in mezarı da sokağın başında bulunan Galata Mevlevihane’sinde yer alıyor.

Dik ve dar bir yokuş üzerinde kalan bu sokakta, birbirinden etkileyici tarihi binaları, irili ufaklı dükkanları ve küçük kafeleri görebilirsiniz. Sokak, son yıllarda birbiri ardına açılan müzik aleti dükkanları sayesinde, müzik aleti satın almak isteyenlerin ilk adresi haline gelmiş. 1900’lü yılların başında antikacılar, pastaneler, sahaflar ve pulcularla çevrili olan sokağın en eski dükkanı ise 1920 yılında açılan Librairie de Pera isimli bir kitapçı. Attığınız her adımda farklı bir renk ve sesle karşılaşacağınız bu sokak, İstanbul’da mutlaka uğranılması gereken yerlerden.

2. Fransız Sokağı, Beyoğlu

Fransız Sokağı, uzun yıllar Cezayir Sokağı olarak bilinen, 2000’li yılların başında yapılan yenileme projesinin ardından Fransız Sokağı ismini alan otantik bir sokak. Fransız Sokağı, İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi’nin arka tarafında yer alıyor. İstanbul’da Fransız kültürünü canlı tutmak için hayata geçirilen bu proje sonrasında oldukça renkli bir görünüme kavuşan, bugün gelinen noktada ise şehrin eğlence yaşamına yön veren sokaklardan biri olan Fransız Sokağı, günün her saati canlı ve hareketli.

Akşam yemeklerinin, kahve kaçamaklarının ve arkadaşlarla çıkılan gece eğlencelerinin buluşma noktası olan bu hareketli sokakta, leziz sıcak şarapların tadına bakmayı ihmal etmeyin. Eğlencenin sabahın ilk ışıklarına kadar devam ettiği Fransız Sokağı, sanat galerileri, geniş merdivenlerin süslediği dar sokakları ve renkli binalarıyla İstanbul’da keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin popüler adreslerinden.

3. Merdivenli Yokuş, Balat

Merdivenli Yokuş, İstanbul’un son dönemde giderek popülerleşen semti Balat’ın gözbebeği. Sokaklarında oyun oynayan çocuk sesleri yankılanan Balat, eski evleri ve güleryüzlü insanlarıyla İstanbul’da mahalle kültürünü koruyan sayılı yerlerden biri. Fotoğraf karelerinden görmeye alışık olduğunuz meşhur Merdivenli Yokuş, Balat’a gelenlerin mutlaka uğradığı bir nokta. İki yanında uzanan merdivenlerin arasında kalan yokuşu nedeniyle bu ismi alan sokakta, yan yana sıralanmış eski ve rengarenk evlerin yarattığı görünüm oldukça etkileyici.

Sıcak atmosferi ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine cezbedici bir atmosfer sunan Balat’a gelirken ayağınıza rahat bir ayakkabı giymeyi unutmayın. Yoksa, dik yokuşlar ve merdivenlerle çevrili bu semtte dolaşmak eziyete dönüşebilir. 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen Balat’ta, Merdivenli Yokuş’un yanı sıra Çoban Çeşmesi Sokak, Fener Külhani Sokak, Yıldırım Caddesi ve Kiremit Caddesi gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

4. Perihan Abla Sokağı, Kuzguncuk

Perihan Abla Sokağı, Üsküdar’ın Kuzguncuk semtinin en ünlü sokağı. Kuzguncuk semti, yeşilin en güzel tonlarını saklayan Fethi Paşa Korusu, tarihi evleri, boğazın hafif esintisini duyacağınız mis kokulu havası ve sıcacık mahalle kültürüyle nefis bir yer. Uzun yıllar Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanların bir arada huzur içinde yaşadığı bir semt olan Kuzguncuk, son yıllarda hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çeken bir yer haline geldi.

Perihan Abla Sokağı’nın bu kadar tanınmasında güzelliğinin ve doğal atmosferinin yanı sıra burada çekilen televizyon dizilerinin de etkisi büyük. Hatta sokağın ismi de 90’lı yıllardan önce doğanların çok iyi bildiği Perihan Abla dizisinden esinlenerek koyulmuş. Küçük ama sevimli kafeleri, misafirperver insanları ve insanı dinlendiren neşe dolu ortamıyla kendine hayran bırakan bu sokak, sizi İstanbul’da yaşamaya ikna edecek bir dünya saklıyor.

5. Serdar-ı Ekrem Sokak, Galata

Serdar-ı Ekrem Sokak, içinden geçerken ‘keşke biraz daha uzun olsaymış’ diye düşündürecek kadar etkileyici bir atmosfer ve görünüme sahip. Sanat ve moda dünyasından gelen ünlü isimlerin gözdesi olan, yolun iki yanında sıralanan ve restore edilmeyi bekleyen eski evlerinin çoğu tarihi eser statüsünde olan bu sokak, fotoğraf meraklıları için de oldukça hoş kareler oluşturuyor.

Tarihi evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla İstanbul’un en güzel yüzlerinden birini yansıtan bu sokakta, birbirinden ünlü markaların moda ve tasarım dükkanlarının yanı sıra ikinci el eşya satan atölyeler ve çeşitli dükkanlar da bulunuyor. Son yıllarda şehrin en kalabalık ve hareketli noktalarından birine dönüşen Serdar-ı Ekrem, Galata Kulesi‘ne çıkan en harika sokaklardan biri.

6. Vodina Caddesi, Balat

Vodina Caddesi, Instagram’daki fotoğraf paylaşımlarıyla neredeyse tüm Türkiye’nin ezbere tanıdığı Balat’ın en hareketli caddelerinden biri. Balat’ta Haliç’e paralel olarak uzanan ve Balat’ın en uzun caddesi olan Vodina’nın bir ucu Balat Çarşısının ortasındaki Ayan Caddesi’ne diğer ucu ise Fener Rum Patrikhanesi‘ne kadar uzanıyor.

Geçmişte Ortodoks Rumlar ile Fatih Sultan Mehmet Döneminde Makedonya’dan buraya getirilerek yerleştirilen Musevileri bir gerdanlık gibi birbirine bağlayan cadde, semtin tarihi geçmişine tanıklık ediyor.

Vodina Caddesi’nde görebileceğiniz yapılar arasında ismi şarkılara da konu olan meşhur Agora Meyhanesi, Tarihi Hızır Çavuş Fırını, son dönemde açılan en popüler mekanlardan Cooklife Balat, Filistin Ortodoks Hristiyan Kilisesi, Tahta Minare Camii, Ahrida Sinagogu ve Hacı İsa Camii bulunuyor.

Cadde ile kesişen sokakların her biri Balat’ın en eski sokakları. Kürkçü Çeşmesi Çıkmazı, Bekri Mustafa Sokak, Çiçekçi Bostan Sokak, Kireçhane Sokak ve Sancaktar Yokuşuna da uğrayın.

7. Kılıç Ali Paşa Mescidi Sokak, Karaköy

Kılıç Ali Paşa Mescidi Sokak, Karaköy’ün son yıllardaki dönüşümünün en canlı örneği. Tıpkı Balat, Yeldeğirmeni ve Reşitpaşa’daki popüler mekanlar gibi, geçirdiği dönüşümün ardından entellektüel kesimin ilgi gösterdiği, sayısız konsept mekanın açıldığı Kılıç Ali Paşa Mescidi Sokak, günün her saati cıvıl cıvıl.

Hem eğlence mekanları hem de kafe ve restoranları ile keyifli bir akşam yemeği yiyebileceğiniz ya da kahvenizi yudumlayabileceğiniz sokaktaki mekanların her biri işletmecisinin ruhunu yansıtan hoş tasarımlara sahip. Sokakta mutlaka uğramanız gereken yerler arasında Lübnan esintileri, Fransa’nın tatlı sürprizleri, İtalya’nın özel tarifleri ve ülkemizin özgünlüğünün harmanlandığı Pim Karaköy, burgerleri ile öne çıkan Baltazar ve kahve menüsü ile Coffee Sapiens bulunuyor.

8. Bademaltı Sokak, Moda

Bademaltı Sokak, son dönemde İstanbul’un Avrupa yakasındaki kaotik ortamdan uzaklaşmak isteyenlerin sığındığı güvenli bir limana dönüştü. Özellikle Cihangir ve Taksim çevresindeki birçok kişinin yerleştiği Moda’nın gözde sokağı Bademaltı Sokak, son birkaç yıl içerisinde açılan hoş mekanlarla kahveciden restorana, antikacıdan vintage mağazalara kadar aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz bir sokak.

Bademaltı Sokak’ta uğramanız gereken yerler arasında vintage ürünler satan mağazalar, kahvaltı menüsüyle öne çıkan Hamm.moda, reaking Bad konseptli kahveci Walter’s Coffee Roastery, Kev Cafe, Stuff, Venture Coffee Roasters ve Ben Coffee Roasters bulunuyor.

9. Akkavak Sokak, Nişantaşı

Akkavak Sokak, İstanbul’un her daim gözdesi olan Nişantaşı’nda bulunuyor. Nişantaşı, kafeleri, mağazaları, alışveriş imkanları, restoranları ve konsept mağazalarıyla İstanbul’un yıllardır popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeyen semti. Nişantaşı City’s ile Teşvikiye Camii’nin arkasında yer alan Akkavak Sokak, Valikonağı Caddesinden Teşvikiye Camii’ne uzanıyor.

Nişantaşı’nın nefes aldığı Mıstık Parkı’na da ev sahipliği yapan Akkavak Sokak’ta uğrayabileceğiniz yerler arasında Tatbak Pide, Döner Plus, leziz kahveleriyle tanınan Sunday Nişantaşı, tatlı molası verebileceğiniz Grandma Cafe ve ilginç ürünler satan Shopi go bulunuyor.

10. Boğazkesen Caddesi, Tophane

Boğazkesen Caddesi, Karaköy Sahilini İstiklal Caddesi’ne bağlayan, kahvecileri ve tasarım mağazalarıyla Beyoğlu’nun son yıllarda kabuk değiştiren bölgelerinden biri. Özellikle sanat severler için tam anlamıyla bir açık hava platosu olan caddede çok sayıda sanat galerisi, atölye ve tasarımcılara ait butik dükkanlar bulunuyor.

Boğazkesen Caddesi’nin girişinde yer alan Mimar Sinan Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür Merkezindeki geçici ve kalıcı sergileri ziyaret ederek güne başlayabilirsiniz. Caddede yer alan popüler mekanlar arasında nefis burger çeşitleriyle Black Angus Burger & Steak House, yeni nesil kahvecilerden Riverrun, bölgenin en eski fırınlarından biri olan Meşhur Tarihi Boğazkesen Simit Fırını ve tasarım mağazaları Hamm ve %100 İstanbul bulunuyor.

İstanbul‘un düzensizce kalabalıklaşan sokaklarına ve yükselen devasa gökdelenlerine inat, doğal atmosferini korumayı başaran bu sokakları ziyaret ettiğinizde, özlenen ve hep bahsedilen eski İstanbul manzaralarıyla karşılaşabilirsiniz.

3 YORUMLAR

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz