Meksika, resmi ismiyle Meksika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika’nın güney yarısında yer alan federal bir cumhuriyet. Kuzeyde Amerika Birleşik Devletleri, güney ve batıda Atlas Okyanusu, güneydoğuda Guatemala, Belize ve Karayip Denizi, doğuda ise Meksika Körfezi ile komşu.

Latin Amerika kültürünün en naif yaşandığı, İspanyolcanın kendine has bir aksanla konuşulduğu, rengarenk bir kültürel çeşitliliğinin sokaklarında akıp gittiği Meksika, dünyanın en eski uygarlıklarından Aztek ve Maya Medeniyetlerinin de anavatanı.

Öyle ki ülke onlarca arkeolojik site, antik kalıntı ve bunların sergilendiği önemli müzeye sahip. UNESCO’nun Dünya Mirası olarak tanımladığı bölgeler bakımından Amerika kıtasında birinci olan Meksika, dünyada ise yedinci sırada bulunuyor.

Dünyanın en fazla doğal çeşitliliğe sahip ülkelerinden biri olan Meksika, sınırları içinde yağmur ormanları ve çöllere sahip birkaç ülkeden biri. Sahip olduğu 2.500 tür canlı ve bitki ise devlet tarafından resmi olarak koruma altında bulunuyor.

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, üyesi olduğu Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) diğer üyeleriyle ilişkili olan ülke ekonomisinde turizmin de önemli bir yeri var. Zira Meksika yıllık turist sayısı ile dünyanın en çok ziyaret edilen dokuzuncu ülkesi konumunda.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD), Latin Amerika’dan ilk üyesi olan Meksika aynı zamanda Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, G8 ve G20’ye de üye.

Başkenti Mexico City olan Meksika, 32 eyaletten oluşuyor. En önemli yerleşimleri ise başkent Meksiko ile birlikte Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Tijuana ve León.

Meksika Gezi Rehberi

İspanyol işgali öncesi dönemde Orta Meksika’da, Olmekler ve daha sonra gelişen Aztekler, özellikle Yucatan Yarımadası’nda ise Mayalar Meksika coğrafyasının ilk sakinleri. Ne yazık ki 1519’da önce Meksika’nın yerli uygarlıkları, iki yıl içinde de Aztek başkenti olan Tenochtitlan İspanya tarafından işgal edildi.

Francisco Hernández de Córdoba, 1517 senesinde Güney Meksika kıyılarını araştırdı, onu 1518’de Juan de Grijalva izledi. Erken dönem Conquistador’larının en önemlisi, 1519’da yerli bir kıyı yerleşimi olan Puerto de la Villa Rica de la Vera Cruz’dan (günümüzün Veracruz kenti) ülkeye giren Hernán Cortés’di.

Yaygın kanının aksine İspanya’nın, Tenochtitlan’ı ele geçirmesi Meksika’nın işgali olmasa da, Tenochtitlan kuşatmasından sonra işgalin tamamlanması için diğer bir iki yüz senenin geçmesi gerekti. Bu süre zarfında yerli halk tarafından İspanya’ya karşı isyanlar, saldırılar ve savaşlar sürmeye devam etti.

Gelişmekte olan ülkeler statüsünde olan Meksika’da eyaletler arasında devasa boyutlarda ekonomik farklar bulunuyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ülkenin en büyük sorunu olsa da, Meksika, Latin Amerika’nın en büyük medya endüstrisine sahip.

Meksika aynı zamanda, Latin Amerika’nın en iyi üniversitesine, en uzun karayolu ağına ve en büyük havalimanına sahip. Başkent Mexico City ise yine Latin Latin Amerika’nın en zengin büyük şehri.

Meksika’nın resmi dili İspanyolca olsa da ülkede bunun dışında 68 farklı yerli dil konuşuluyor. Ülkenin resmi dini bulunmasa da halkın %89’u Hristiyanlığın Katolik mezhebine ait. Diğer yandan Meksika, Brezilya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci Katolik ülkesi.

Meksika Gezilecek Yerler

Meksika, tüm Latin Amerika için önemli bir bağlantı noktası. Dünyadaki en kalabalık İspanyolca konuşan nüfusa sahip olan Meksika’nın, geçmişten gelen kültürü de son derece iyi korunuyor.

Bu göz alıcı ülke, coğrafya, tarih ve kültürün egzotik bir karışımı. Tropikalden çöle kadar değişiklik gösteren ülke iklimi, kadim uygarlıkların eşsiz kalıntılarıyla, bembeyaz kumsalları ve renkli kültürüyle yıl boyunca pek çok ziyaretçi ağırlıyor.

1. Mexico City

Mexico City, Meksika’nın başkenti. Nüfusu ve yüz ölçümüyle Latin Amerika’nın olduğu kadar dünyanın en büyük metropollerinden biri olan Mexico City, Aztek uygarlığının mirasçısı. 16 bölge ve yaklaşık 250 mahalleden oluşan bu devasa kentte bir gün içinde Aztek uygarlığını görüp, farklı mimari dokuları hayretle inceleyebilir gece de modern bir gece kulübünde eğlenebilirsiniz.

Olmeklerden Mayalara dek uygarlıkların izinde büyümeye devam eden Mexico City, sanatçıları, galerileri, müzeleri ve sokak sanatçılarıyla her kesimin sanatla iç içe olduğu, samimi bir şehir.

Mexico City’de mutlaka görülmesi gereken adresler, 1910’da yapılan ve kentin simgesi haline gelen El Ángel de la Independencia, Aztek piramidi kalıntılarının da bulunduğu Museo el Templo Mayor, Diego Riviera’nın duvar resimleri, dünyanın en büyük antropoloji müzesi olan Museo de Antropología, Modern Sanat Müzesi ve elbette Teotihuacan Aztek kalıntıları. Kentin atmosferini hissetmek için Zocalo Meydanı ve Palacio Nacional doğru adresler.

2. San Cristóbal

San Cristóbal, Meksika’daki en güzel koloni şehirlerinden biri kabul ediliyor. Jovel Vadisi’nde kurulan San Cristóbal, Arnavut kaldırımlı sokakları, kiliseleri, küçük meydanları, kırmızı kiremitli evleri ve çiçek dolu bahçeleri ile ünlü.

Sevimli vosvosların, yakın köylerden gelip, kendi ürettikleri birbirinden sevimli rengarenk yün hayvan figürlerin, renkli örme bileziklerin tüm gün aynı sokakları turlayarak satan onlarca kadın ve çocuğun kenti.

San Cristóbal Katedrali, Santa Domingo Kilisesi ve Manastırı, La Caridad Kilisesi, San Nicholas ve San Francisco Kiliseleri, La Casa de la Sirena, El Palacio Municipal San Cristóbal’de mutlaka görülmesi gereken adresler. San Cristobal, tek katlı evleri, parke taşlı sokakları, kiliseleri ve mimari yapılarıyla kolonyal mimarinin en güzel örneklerinden.

3. Merida

Merida, Yucatan Eyaleti’nin başkenti. Atlas Okyanusu’nun yakınında tarihi öneme sahip bir kent olan Merida, Maya uygarlığının yerleşim yeri. Maya dönemindeki ismi T’ho olan kentte nüfusun halen yüzde 60’ı Maya kökenli. Tarihi bir Avrupa şehrini andıran Merida, sömürge döneminden kalma Fransız, İngiliz, Hollanda mimarisiyle şekillenmiş.

Paseo del Adelantado Montejo, Merida Katedrali, Hidalgo Meydanı, Hükümet konağı, Peon Tiyatrosu mutlaka görülmesi gereken yerleri olmakla birlikte, tek katlı evleri, daracık taş sokaklarıyla Merida birkaç önemli Maya antik kentini içeren Puuc Rotası Rotasının başlangıç noktasında yer alıyor.

Bunun dışında serinlemek için Progreso bölgesindeki plajlar yalnızca 40 dakikalık mesafede, zira kent Meksika Körfezi’ne yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunuyor.

4. Cancun

Cancún, Meksika’nın güneydoğu kesiminde, Quintana Roo eyaletinde yer alan bir tatil kenti. Yucatán Yarımadasının kuzeydoğu açıklarında, Karayip Denizi’nin kıyısında yer alan ada, Cancún’a bir geçitle bağlanıyor.

Meksika’nın en önemli turizm merkezi olup Maya Rivierası’nda yer alan Cancún, Cancún Adası ile Cancún Kentinin kapladığı kıyı kesimindeki sayısız beyaz kumlu plajları, palmiye koruları ve mercan kayalarıyla ünlü.

Şnorkelle yüzüp, sualtındaki güzelliklerini keşfedebileceğiniz Cancun’un dünyaca ünlü Museo Subacuatico de Arte (MUSA) İngiliz heykeltıraş Jason de Caires Taylor’un denizaltı galerisindeki 400 eserinin bulunduğu bir deniz müzesi.

Mayaların doğurganlık tanrısı Ixchel Heykellerinin yer aldığı Isla Mujeres Plajı, Kuzey Kumsalı’ndaki popüler Fenix Lounge, trafiğe kapalı bir cadde olan Cancun’un tam kalbinde yer alan Avenida Hidalgo ise Cancun’da başılca gezilecek yerler.

5. Uxmal

Uxmal, Maya uygarlığının Kolomb öncesi kentlerinden biri. Mérida’nın 78 km güneyinde yer alan ve anlam olarak Yukateco dilinde “üç kez” anlamına gelen Uxmal, Yucatan Eyaleti’nde yer alıyor. Meksika’nın, Dünya Miras Listesi kapsamına alınmış sit alanı kabul edilen bölge 5. ve 6. yüzyıllar arasında kurulmuş.

Mimarisi ise Puuc adı verilen dağ zincirindeki kentlerin karakteristik özelliklerini taşıyan Uxmal’ın yapılarının cephelerinde alt kısımlar sade, üst kısımlar işlenmiş halde oluyor.

Yönetici Sarayı, Majisyen Tapınağı olarak da adlandırılan Kâhin Tapınağı, Devin Piramidi, yüksekliği 35 m, genişliği ise 53,5 m olan Büyük Piramit, dört kenarlı Rahibeler Manastırı, şimşek ve yağmur tanrısı Chaac’a adanan Kaplumbağalar Evi Uxumal’ın mutlaka görülmesi gereken yerleri.

Maya’ların yağmur Tanrı Chaac maskesi gibi Yucatan’daki tapınaklarını ve saraylarının dış duvarlarını süsleyen tanrı maskeleri, Puuc stilinin önemli bir karakteristiği olarak biliniyor.

6. Oaxaca

Oaxaca, Meksika’nın güneyinde bulunan bir eyalet. Aynı isimli eyaletin başkenti olan Oaxaca, dağları, ormanları, vadileri, arkeolojik bölgeleri, kolonyal mimarisi, yüzlerce yıllık gelenek ve folkloru ile Meksika’nın en önemli turizm merkezi. Oaxaca’da birbirinden farklı 3 kültürel özellik bulunuyor.

Bunlardan ilki, 1529’da İspanyollar tarafından kurulan tarihi merkez, kasabanın 4 km güneybatısında yer alan Monte Alban Arkeolojik Alanı ve son olarak da Dominiklilerin 16. yüzyılda büyük bir manastır kurmak için ele geçirdikleri 12 km uzaklıktaki Cuilapan Köyü.

UNESCO’nun 1987’de kültür mirası ilan etmesiyle bugünkü Meksika’nın ortasındaki Monte Alban, Colombiya öncesi tören merkezinin olağanüstü bir örneği olarak kabul edilen eşsiz bir bölge. Tarihi merkezini korumayı başarabilmiş toplam 1200 tarihi anıtıyla modern Oaxaca kent merkezi, kentin en göz alıcı mekanlarından birisi olan Anayasa Meydanı ya da bilinen diğer adıyla Zócalo ve yaklaşık iki yüzyıllık inşaatın sonunda tamamlanan Katedral Kuleleri mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Santo Domingo, San Francisco, San Agustin, San Filipo Neri, Nuestra Señora de la Soledad gibi dini yapılar, Teatro Macedonio Alcalá, Museo de las Culturas de Oaxaca ve Cortes’in Evi, Juarez’in Evi gibi muhteşem aristokrat evleri ile mimari kalite aynı zamanda 19. yüzyıl binalarının karakterini de taşıyan bir kent burası.

7. Guadalajara

Guadalajara, ülkenin güneydoğu kesimindeki Jalisco Eyaletine bağlı Meksika’nın Meksiko City’den sonra ikinci büyük kenti. Guadalajara şaşırtıcı derecede sakin, huzurlu ve samimi bir şehir olan Guadalajara, gelişmiş teknoloji sanayisi ile Meksika’nın silikon vadisi olarak da biliniyor.

Kolonyal mimarinin başarılı örneklerini özellikle şehir merkezindeki binalarda görmek mümkün.

Hafta sonları araç trafiğine kapatılan bisikletlilere sunulan caddeler Lopez Cotilla ve Colonias Americana, Guadalajara’nın başkenti olduğu Jalisco Eyaleti’nin en ilginç ve en turistik bölgesi Tlequepaque, Amerikalıların yaz tatillerini geçirdikleri Chapala Gölü, kentin önemli buluşma noktalarından Plaza Armas Meydanı mutlaka görülemsi gereken yerler.

Alışverişin kalbinin attığı ve kafelerin sıralandığı Avenida Juarez de es geçilmemesi gereken noktalardan. Görkemli meydanları, onları süsleyen çeşmeleri, parkları, 16. yüzyıl tarihli katedrali, belediye binası, üniversitesi ve devasa kolonlarıyla tiyatro binası bir yana butikler, sanat galeri ve kafeleriyle dikkat çeken bir kent.

8. Chichen Itza

Chichen Itza, Eski Chichén (Maya) ve yeni Chichén (Maya-Toltek) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Chichen Itza’daki kalıntılar her iki kültürün fikir ve motiflerinin bir sentezi olmak üzere ne tamamen Mayalara ne de Tolteklere ait.

Tüm zamanların en büyük mühendislik başarısı kabul edilen El Castillo, toplam 365 basamak ile Maya takvimini simgeleyen ve Tüylü Yılan Tanrısına ithaf edilen Kukulcán Piramidi’nin kuzey yüzeyindeki ışık oyunları sayesinde gün dönümünü gösterecek şekilde konumlandırılmış.

İnsan kurban edilen yer olan Kutsal Cenote ve Orta Amerika’nın hem en büyüğü olan hem de mükemmel bir akustiğe sahip Balo Salonu mutlaka görülmeli. Diğer yandan, jaguar ve kartal motifleriyle süslenmiş Savaşçılar Tapınağı ve El Caracol Gözlem Evi de çok önemli yapılar. Maya dünyasının en büyük örneği olan Juego de Pelota top oyun sahası gibi ana yapıların tasarımı ise Toltek etkisi taşıyor.

9. Puebla

Puebla, Melekler Şehri olarak bilinen ve Oaxaca’da 344 km, başkent Mexico City’den 136 km uzaklıkta yer alan bir Meksika kenti. Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Puebla’da 16. Yüzyıl tarihli barok mimari tarzda yapılmış yaklaşık 5 bin kolonyal yapı yer alıyor. Bu şehir, etkileyici mimarisinin dışında, Arap ve İspanyol etkilerinin hâkim olduğu oldukça lezzetli bir mutfağa da sahip.

Puebla şehrindeki tarihi evlerin önemli bir özelliği, evlerin dış yüzlerinin seramiklerle kaplı olması. Duvarlarında insan figürlerinin yer aldığı House of Dolls, yanan ışıkları ile Belediye Binası, Hz. İsa Kilisesi’nin beyaz çan kulesi ve Katedral şehrin mimarisini yansıtan en güzel yapılardan.

Puebla’da ayrıca Talavera çömlekleri, ağaç kabuğundan elde edilen kâğıda yapılan resimler, oniks ve mermer heykeller gibi harika el işçiliği örneklerinin görmeniz mümkün.

10. Campeche

Campeche, Meksika’nın güneydoğusunda bulunan bir kıyı şehri. Kent, kuzeydoğusundan Yucatán, doğusundan Quintana Roo, güneydoğusundan Belize, güneyinden Guatemala ve güney batısından Tabasco tarafından çevreleniyor.

Konumu nedeniyle Yucatán Yarımadası’nın en önemli limanı olan kentte, korsanların limandan yola çıkan zengin mallar taşıyan gemilere saldırılar düzenlemesi nedeniyle İspanyol koloniciler kendilerini korumak için ünlü kale ve surları inşa etmişler. İspanyollar döneminde inşa edilen mimari eserlerin çoğu şimdi müze olarak hizmet veriyor.

Puerta del Mar, Puuc, Kâhin (Büyücü) Piramidi, Kukulkan, Rahibeler Dörtgeni ve Valilik Sarayı Campeche’in başlıca gezilecek yerleri.

Meksika yeme ve içme

Meksika, her ne kadar dünyada “taco”larıyla tanınsa da, ülkede her bölgenin kendine özgü lezzetleri var. Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Türk damak zevkine en yakın mutfaklardan biri olan Meksika mutfağı, acı biber, acı soslarla pişirilmiş fasulye, mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla ve taco ile et yemeği olarak fajita olarak biliniyor.

Meksika mutfağının vazgeçilmezleri mısır, tortilla, kuru bakliyatlar, çeşitli renklerdeki biberler, baharatlar ve çok çeşitli soslardan oluşuyor. Fajita, burrito, quesedilla, tamale ve enchiladas gibi tanınmış Meksika yemekleri, tortilla ekmeği ile servis edilen lezzetler.

Mısır unundan yapılmış ince bir yufkaya benzeyen Tortilla ekmeği hem yumuşak olarak hem de sert olarak tüketiliyor. Aynı zamanda tortillanın soslanmış et, tavuk parçalarıyla, Meksika fasulyeleriyle, soslarla ve çeşitli sebzelerle doldurulmasıyla da lezzetli yemekler yapılıyor.

Kafelere, barlara, cantina’lara ve kahve evlerine sıkça rastladığınız Meksika’da, içki içilen yerler arasında en geleneksel olanı ‘cantina’larda, içkinizin yanında Meksika yemekleri ikram ediliyor.

Diğer bir geleneksel mekân ise ‘pulqueria’larda içilen ‘Pulque’ oldukça geleneksel ve tarihi bir içki. Yine geleneksel bir lezzet olan ‘mezcal’ ise tat ve içilme şekli olarak tekilaya benziyor. Mezcal içilen yerler ise ‘mezcaleria’ olarak adlandırılıyor. Meksika’dan çıkıp dünyaya yayılan “Corona” birasını da tatmadan dönmeyin. Elbette Meksika demek kahve demek. Özellikle yerel Meksika kahvelerini mutlaka deneyin.

Mexico City’de hemen her yerde ‘taqueria’ denen yani taco satan stantlar rastlayacaksınız. Çeşitli soslarla ve baharatlarla tatlandırılan tacolar, turistlerin gözde yiyecekleri arasında. Meksika’da ‘comida corrida’ olarak bilinen restoranlar oldukça hijyenik ve lezzetli yemekler sunuyor.

Burada yalnızca atıştırmalıklar değil aynı zamanda çorba ve sebze yemekleri de tadabilirsiniz. Diğer yandan yerel tatların yanı sıra dünya mutfaklarına dair pek çok restoranı da başkentte bulmak mümkün. Restoranlar daha çok Polanco, Condesa, Centro Historico, Zona Rosa ve Santa Fe bölgelerinde bulunuyor.

Meksika alışveriş

Meksika’da alışveriş oldukça keyifli. Mexico City ise ülkeye gelen turistlere sokak satıcılarından lüks mağazalara, antikacılardan pazarlara kadar çok geniş bir alışveriş yelpazesi sunuyor. Şehrin bir yüzünde eski dükkânlar, el arabalarıyla sokak satıcıları, zanaatkârlar, sarraflar varken diğer yüzünde tasarım mağazaları, butikler ve alışveriş mağazaları bulunuyor.

Dünyaca ünlü markalar için Polanco bölgesindeki Condesa bölgesinde uygun fiyatlarda satış yapan butikler, galeriler, el yapımı eşyalar satan dükkânlar bulunuyor.

Zona Rosa ise kentin modern alışveriş rotası. Centro Historico şehrin en eski alışveriş mekânı. Özellikle Zocalo meydanı çevresinde ve Alameda’da şehrin en eski marketlerini bulabilirsiniz. Sanat eserleri ve el yapımı ürünler almak için Cento Historico ve Zona Rosa bölgeleri uygun.

Diğer yandan Mexico City pazarları ile ünlü bir şehir. Pazarlar Mexico City’nın alışveriş hayatında önemli yer tutar. Şehrin geneline yayılmış bu pazarlardan Bazar del Sábado, Centro de Artesanias La Ciudadela ve Bazar del Oro en renklileri.

Meksika konaklama

Meksika, hem yerli hem yabancı turizmin en çok tercih edilen destinasyonlarından biri. Bu sayede konaklama seçenekleri de oldukça çeşitli olan başkent Mexico City’de uygun fiyatlı odalardan, lüks ve pahalı otellere kadar her tür konaklama imkânı bulunuyor.

Mexico City’nin canlı bir bölgesi olan Centro Historico’da uygun fiyatlı otel bulmak mümkün. Turistlerin konaklamak için en çok tercih ettikleri bölge olan Centro Historico’da aynı zamanda, çok sayıda gezilecek yer ve alışveriş için çok çeşitli mağazalar var.

Dünyaca tanınmış otel zincirlerinin otelleri ve diğer lüks oteller daha çok Zona Rosa ve Polanca bölgelerinde yer alıyor. Alameda ve Plaza de Republica bölgelerinde ise çok sayıda uygun fiyatlı pansiyon bulabilirsiniz. Bazı doğal parklarda ise ücretsiz kamp olanakları mevcut.

Meksika’ya nasıl gidilir

Meksika’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Türk Hava Yolları, KLM, AeroMexico, Iberia, Lufthansa gibi havayolları ile aktarmalı olarak Mexico City’e uçabilirsiniz. Şehir merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan Mexico City Juarez Uluslararası Havalimanı’ndan şehre, taksi, metrobüs veya havalimanı otobüslerini kullanarak ulaşım mümkün.

Meksika, Orta Amerika kıstağına doğru daralan, Kuzey Amerika’nın yarımada biçimindeki uzantısını kaplayan geniş bir ülke. Sokaklarında eğlencenin hiç bitmediği, kentin modern yüzünün muazzam kültüre miraslarla birleştiği, lezzetleri ve kültürüyle ziyaret edilmeyi sonuna dek hak ediyor.

5 YORUMLAR

  1. Beyhan Beyin belirttiği gibi Meksika yemekleri gerçekten çok güzel bir kaç sefer deneme fırsatım oldu. İsmini unuttum ama gerçekten soslu tavukları güzeldi.

Düşüncelerinizi Yorum Olarak Yazabilirsiniz 💬

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz